Maajoukkuepelaajat valmiina vaativaan koitokseen – ”Meillä on mahdollisuus nousta ylemmäs”

16.6.2023  |  10:00  |  Ennakot

Maajoukkue, Porsche Billie Jean King Cup Team Finland, pelaa Pohjois-Makedonian Skopjessa 19.-24.6. Suomea edustavat Anastasia KulikovaLaura HietarantaElla HaavistoStella Remander ja Milla Kotamäki.

Naisten maajoukkue pelasi kolme viimeisintä turnaustaan kotikentällä: 2022 Vierumäellä sekä 2020 ja 2019 Helsingissä. Vuonna 2019 juhlistettiin nousua II-ryhmään ja nykyisen kapteenin Emma Laineen uran päättymistä; 2020 päästiin otteluvoiton päähän I-ryhmään noususta ja viime vuonna koettiin putoaminen III-ryhmään.

Nyt joukkue tavoittelee paikkaa takaisin II-ryhmään. Tehtävä on haastava, sillä vain yksi maa nousee. Suomen lisäksi turnauksessa pelaavat Albania, Azerbaidzan, Armenia, Kypros, Islanti, Luxemburg, Pohjois-Makedonia, Montenegro, Moldova ja San Marino. Joukkueet jaetaan kahteen alkulohkoon, viiden ja kuuden maan lohkot, ja päätöspäivänä pelataan sijoitusottelut: A1-B1, A2-B2, A3-B3, A4-B4 ja A5-B5. Lohkojen parhaat maat pelaavat noususta. Turnaus pelataan massakentillä.

”Pitää pystyä koko viikko pelaamaan hyvin ja jokainen peli on merkityksellinen. Paperia katsottaessa on havaittavissa muutamia heikompia joukkueita, mutta isossa kuvassa joukkueet ovat tasaisia. Ennakkosuosikkeihin laitan Montenegron, järjestävän maan Pohjois-Makedonian, meidät ja Kyproksen. Iso merkitys on, että saavatko kaikki parhaat pelaajat mukaan terveinä.”

LAINE: ”TAVOITTEENA NOUSU” – KATSO KOKOONPANOT
BILLIE JEAN KING CUPIN TURNAUSSIVU (turnausta ei livestreamata, livescore oheisessa linkissä)

Haavisto ja Remander jälleen mukana maajoukkueessa

Viime vuonna pääsivät Ella Haavisto ja Stella Remander kovaan paikkaan Vierumäellä.

Kaksikko pelasi rohkeasti ja molemmat kirjauttivat ensimmäiset kaksinpelinsä maajoukkuetasolla. Kummankaan voittosaldo ei vielä auennut, mutta kokemuspankkia kasvatettiin tätä vuotta varten. Nelinpelissä Remander oli kahteen otteeseen tuulettamassa voittoa ja Haavistollakin on nelinpelistä voittavaa kokemusta, joten nyt kaksikon on hyvä lähteä hakemaan voittosaldon avausta kaksinpelissäkin.

Niin 17-vuotias Remander kuin 21-vuotias Haavistokin on innoissaan turnauksen kynnyksellä.

”Hyvillä fiiliksillä lähden joukkueen kanssa mukaan turnaukseen ja lisäksi on aina suuri kunnia edustaa Suomea”, sanoi Remander.

”Lähden innolla Skopjeen tiimin kanssa! Maajoukkuepelit ja Suomen edustaminen ovat aina olleet tärkeitä minulle”, komppasi Haavisto.

Ella Haavisto

Haaviston ja Remanderin arki menee Piia Suomalaisen valmennuksessa; nuoret pelaajat ovat nyt kiertäneet yhdessä myös ammattilaistason turnauksia. Viime viikolla Haavisto ylsi kaksinpelin puolivälieriin Tunisiassa ja yhdessä Haavisto/Remander oli nelinpelin puolivälierässä ja viikkoa ennen välierässä. Myös toukokuun alussa ammattilaiskisassa Vierumäellä saavuttivat he paikan nelinpelin välierässä.

”Pelini on kehittynyt todella paljon, kaikki osa-alueet ovat menneet eteenpäin kokonaisvaltaisesti. Olen pelaajana valmiimpi niin fyysisesti kuin henkisesti”, tiivisti Haavisto.

”Ammattilaispeleissä korostuvat erityisesti tasaisuus ja kestävyys. Joka päivä pyrin olemaan parempi ja kehittymään pelaajana, jotta askel ammattilaiskentille olisi helpompi ottaa kun sen aika tulee”, jatkoi Remander.

LUE LISÄÄ HAAVISTOSTA
LUE LISÄÄ REMANDERISTA

Stella Remander

Kotamäki debytoi aikuisten maajoukkueessa

Suomen joukkueen kuopus on 14-vuotias tamperelainen Milla Kotamäki.

Kotamäki kuuluu ikäluokkansa Euroopan parhaimmistoon. Hänen kisakalenterinsa koostuu pääosin junioripeleistä, mutta toukokuussa Vierumäellä hän jysäytti nimensä ammattilaistasollekin. Kotamäki leireili ensin maajoukkueen kanssa, minkä jälkeen selvitti $15,000 ITF-kisan karsinnat edeten lopulta välieriin saakka. Vahvan vireen johdosta tuli nuorelle pelaajalle myös iloinen kutsu ensimmäistä kertaa aikuisten maajoukkueen matkaan.

”Olin todella iloinen paikasta ja siitä, että saavutin yhden kauden tavoitteistani. Lähden oppimaan uutta ja hakemaan uusia kokemuksia. Toivon kovasti, että voittoja tulee ja nousemme II-ryhmään.”, kertoi Kotamäki.

Aika näyttää kirjauttaako Kotamäki tililleen myös ensimmäiset maaottelunsa Pohjois-Makedoniassa. Mitä yleisöllä on lupa odottaa suomalaispelaajalta, kun tämä astelee kentälle?

”Olen hyökkäävä pelaaja ja taistelen loppuun asti.”

Milla Kotamäki

Hietaranta valmiina – ”On aina kunnia päästä edustamaan Suomea”

Laura Hietaranta, 19, aloitti viime syksynä uuden uravaiheen, kun hän siirtyi Pirpa Takin avustukseen, jossa on mahdollistettu treenaaminen ulkomailla. Hietarannan valmentajana toimii australialainen Adrian Zeman.

”Rakennamme teknisesti, taktisesti, fyysisesti ja henkisesti pelin, joka on kestävä ja mahdollistaa menestymisen ammattilaistenniksen korkeimmalla tasolla. Vahvistamme peli-identiteettiäni entisestään ja työstämme vahvuuksistani vielä parempia ja vähennämme heikkouksia”, avasi Hietaranta tilannettaan.

Lappeenrannasta lähtöisin olevan pelaajan alkuvuotta on lannistanut muutamat sairastumiset, joiden johdosta kisojakin on jäänyt välistä. Hietaranta on pelannut nyt muutamat ITF-massaturnaukset, joissa hän saavutti jo välieräpaikan.

Hietarannalta jäi viime vuoden maajoukkueturnaus väliin loukkaantumisen johdosta. Hietaranta on nimetty maajoukkueeseen 2019 ja 2020; jälkimmäisenä vuotena hän kirjautti tililleen kolme nelinpeliä, joista kaksi päättyi voittoihin. Eli Hietarannalle, joka on voittanut urallaan kaksi kaksinpelin ammattilaisturnausta, on luultavasti luvassa kaksinpelidebyytti Skopjessa.

”On aina kunnia päästä edustamaan Suomea ja odotan maajoukkueturnausta erittäin innolla. Maajoukkueturnauksista on upeita muistoja edellisiltä vuosilta ja ne on olleet aina vuoden kohokohtia”, kertoi Hietaranta.

Hietaranta uskoo ja tietää Suomen joukkuehengen olevan korkealla.

”Itselle ekaa kertaa ulkomailla maajoukkueturnaus, joten voi odottaa hieman erilaista tunnelmaa kuin kotona pelattaessa. Varmasti on hieno viikko edessä.”

LUE LISÄÄ HIETARANNASTA

Laura Hietaranta

Kulikova vaikean alkukauden jälkeen kohti parempaa loppukautta

Suomen ykköspelaajan Anastasia Kulikovan, 23, alkuvuosi ei ole ollut toivotunlainen; pelaaja toivoo maajoukkueturnauksen kääntävän suunnan loppuvuoden osalta.

”Helmikuusta alkaen kärsin terveysongelmista ja huhtikuun loppupuolella pääsin hiljalleen takaisin kisakentille. Ei ollut helppoa aikaa, kun menin vähän ylös ja alas; nyt toivottavasti pysyn terveenä ja saan vahvan loppuvuoden”, kertoi Kulikova.

Vuoden 2022 kesällä Kulikova nousi jo maailmanlistalla sijalle 179. Hän debytoi myös Grand Slam -tasolla pelaten karsinnoissa Ranskan avoimissa, Wimbledonissa ja US Openissa. Alkuvuoden haasteista johtuen on rankinglukema nyt 355.

Huhtikuusta alkaen on Kulikova pelannut kahdeksassa turnauksessa. Yksittäisiä voittoja on jo tullut ja pelaaja näkee suuntansa oikeana, vaikkakin tiedostaa tasonsa olleen ja olevan korkeammalla.

”Nyt voin hyvin ja pelaan paremmin, vaikkakin tuloksissa se ei ole vielä näkynyt.”

Kulikova odottaa innolla tulevaa maajoukkueturnausta ja pelaamista osana tiimiä.

”Meillä on mahdollisuus nousta ylemmäs. Luvassa on varmasti tiukkoja pelejä, katsotaan mitä tuleman pitää. Aion nauttia ja pyrkiä pelaamaan mahdollisimman hyvin; pidän maajoukkueessa pelaamisesta ja saan itsestäni niissä tilanteissa paljon irti.”

Anastasia Kulikova

Jaa:

Seuraava uutinen: Automaattinen pelaajan edustusoikeuden… →