Valmennus

Tie Tennis Europesta aikuisten huipulle

Kuvaaja: Peter van den Berg

Tennis Europe

Tennis Europe Junior Tour perustettiin vuonna 1990, ja se on toiminut siitä lähtien ponnahduslautana monen tähden uralle (esimerkiksi Roger Federerin, Andy Murrayn, Caroline Wozniackin ja Maria Sharapovan).

Kiertue on jaettu kolmeen ikäryhmään: alle 16 -vuotiaat, alle 14 -vuotiaat ja alle 12 -vuotiaat. Kilpailuja järjestetään vuosittain yli 300 43:ssa Tennis Europen 49:stä jäsenmaasta. Viime vuonna Junior Tourille osallistui noin 10 000 pelaajaa.

Lue lisää

ITF World Tennis Tour Juniors

Tyttöjen ja poikien ITF World Tennis Tour Juniors on Kansainvälisen Tennisliiton (ITF) alle 18-vuotiaille tennispelaajille suunnattu kilpailukiertue. Tänä päivänä se kattaa satoja osakilpailuita ympäri maailman.

Muun muassa Andy Roddick ja Roger Federer ovat nousseet ITF-juniorimenestyksen myötä menestyksekkäiksi ammattilaisiksi. Juniorikilpailut on jaettu tasoihin: Grade A (junior grand slamit ja viisi muuta kilpailua), Grade 1-5 ja Grade B (paikalliset kilpailut).

Lue lisää

ITF World Tennis Tour

Miesten ja naisten ITF World Tennis Tour -nimen alla kulkevat kilpailut edustavat alinta tennisammattilaisuuden porrasta.

Nuoret miesten ammattilaiset voivat riittävän pistemäärän saatuaan kivuta ITF World Tennis Tourilta yhtä tasoa ylemmäs ATP Challenger Tourille ja myöhemmin kiertämään täyttä ATP World Touria. Naisilla ITF World Tennis Tourin skaala on laajempi, sillä turnausten palkintorahat vaihtelevat 15 000 dollarista jopa 100 000 dollariin. Riittävällä pistemäärällä naiset nousevat WTA-turnausten karsintoihin tai jopa suoraan pääsarjaan.

Lue lisää

Emma Laine on Suomen menestyksekkäin naispelaaja.

WTA

Women’s Tennis Association eli WTA järjestää WTA Tourin eli kiertueen, joka on naistenniksen ammattilaisten korkein kilpailutaso. Naisten ammattilaistennis syntyi vuonna 1970 yhdeksän naispelajaan voimin, ja kattojärjestö WTA perustettiin Billie Jean Kingin aloitteesta 1973.

Kiertueen, joka ulottuu 33 maahan, kruununa ovat miesten tavoin Grand Slamit: Australian avoimet, Ranskan avoimet, Wimbledon ja US Open.

Cinia Fed Cup Team Finlandin kapteeni Emma Laine on parhaana suomalaisena naispelaajana noussut WTA:n maailmanlistalla kaksinpelissä sijalle 50 (elokuussa 2006).

Lue lisää

Kuva: Matti Viljanen/STL

ATP

The Association of Tennis Professionals eli ATP perustettiin 1972 pitämään huolta miesten tennisammattilaisten eduista. Vuodesta 1990 lähtien ATP on vastannut nimeään kantavasta maailmanlaajuisesta kiertueesta (nykyään ATP World Tour).

ATP ylläpitää myös ranking-järjestelmää, joka kerää pisteet kuluneilta 52 viikolta ja jonka perusteella eniten pisteitä kerännyt pelaaja on kauden päättyessä maailman ykköspelaaja. Katso ATP-kalenteri.

Cinia Davis Cup Team Finlandin kapteeni Jarkko Nieminen oli miesten kaksinpelissä parhaimmillaan sijalla 13. Henri Kontinen nousi keväällä 2017 nelinpelin ATP-rankingin ykköseksi ja on vuosina 2016 ja 2017 kirjoittanut suomalaista tennishistoriaa uusiksi muun muassa voittamalla Wimbledonin sekanelinpelin (Heather Watsonin parina), ATP Masters -turnauksen Pariisissa (John Peersin kanssa), pelaamalla ja voittamalla Lontoon ATP-finaalin sekä voittamalla Australian avoimet.

Lue lisää