Aloita kilpailemaan

ALOITA KILPAILEMAAN

Mahtavaa että olet kiinnostunut kilpailemisesta! Kilpailemisen voi aloittaa milloin vain, ja jatkaa loppuiän ajan. Kaikille löytyy sopivan tasoisia kilpailuja. Tässä ohjeessa autamme sinua kilpailemisen aloittamisessa ja muissa mahdollisissa pulmissa.

1. Miten valitsen minulle sopivan kilpailun?
2. Mitä tarvitsen, jotta voin kilpailla?
3. Miten ilmoittaudun kilpailuun?
4. Miten toimin kilpailupaikalla ja ottelussa?
5. Kilpailun jälkeen (tasoluettelo ja luokkapistelaskenta)
6. Esimerkkitapauksia
7. Tärkeitä verkkosivuja ja yhteystietoja

1. Miten valitsen minulle sopivan kilpailun?

Kaikki Suomen Tennisliiton alaiset viralliset kilpailut sekä seurakilpailut löytyvät Ässä-kilpailujärjestelmästä www.tennisassa.fi sivulta. Avaamalla kilpailun löydät siitä lisää hyödyllisiä tietoja muista ilmoittautuneista pelaajista aina kilpailumaksun maksamiseen.

Lähtökohtaisesti kilpaileminen on hyvä aloittaa kolmostasolta (oranssit kilpailut) ja lähteä kulkemaan tätä polkua eteenpäin, mahdollisesti siirtyen vaativampiin kilpailuihin. Omalta valmentajalta/seurasta voi myös kysyä vinkkiä omaa tasoa vastaavista kilpailuista.

Tästä lisää tietoa lasten eri kilpailumahdollisuuksista: https://www.tennis.fi/kilpailut/lasten-kilpailujarjestelma/

Luokat:
Tenniskilpailuissa on luokkia iän (esim. 9-vuotiaat) ja tason (esimerkiksi D-luokka) mukaan. Tytöillä/naisilla on rajattu mahdollisuus osallistua poikien/miesten luokkiin.

Juniorit: Pienimmät juniorit pelaavat minitennis tai miditennisluokissa. Junioriluokat alkavat 9-vuotiasta ja jatkuvat vuoden välein 18-vuotiaisiin saakka. Tämän jälkeen pelaaja siirtyy pelaamaan aikuisten luokkiin. On myös sallittua pelata omaa ikäluokkaa vanhemmissa ja luokkakilpailuissa, mutta nuorempien luokkiin osallistuminen ei ole mahdollista.

Aikuiset: Aikuiset voivat osallistua eri tasoisiin luokkiin. Osallistumisen luokkiin määrittää
pelaajan taso. Kun pelaaja aloittaa kilpailemisen, saa hän tason 1. Tällöin pelaaja kuuluu E-luokkaan. Pelaaja voi ilmoittautua omaa tasoa vastaavaan luokkaan tai ylempään luokkaan. Esimerkiksi pelaajan tason ollessa 13 on hän C-luokan pelaaja. Tällöin hän voi osallistua C-, B- tai A-luokkaan. Pelaajan kannattaa pyrkiä valitsemaan luokka siten, että siellä olisi sopivan tasoisia vastustajia. Liian aikaisin ei kannata mennä liian korkeaan luokkaan.

Syöttämällä omat tietosi Luokka-avustajaan, saat listan luokista, joihin pystyt osallistumaan, sekä suositellut luokat.

2. Mitä tarvitsen, jotta voin kilpailla?

Edustusseura

Kilpailuihin osallistuvan pelaajan tulee olla jäsen jossakin Tennisliiton alaisessa tennisseurassa. Pelaaja voi olla jäsenenä yhdessä tai useassa STL:n jäsenseurassa, mutta hän voi samanaikaisesti edustaa vain yhtä seuraa (poikkeuksena yhden kauden sarjatennisedustus ja senioreiden sarjatennis). Voit liittyä haluamasi seuran jäseneksi täyttämällä jäsenhakemuslomakkeen Tennisclubin kautta. Joillakin seuroilla on käytössä verkkosivuilla myös oma jäsenhakemuslomake. Tennisliiton alaiset seurat löydät kootusti täältä.

Mikäli pelaaja haluaa rekisteröitymisen jälkeen myöhemmässä vaiheessa vaihtaa edustusseuraa, voi sen vaihtaa tekemällä hakemuksen Seurasiirrot-sivuilla olevalla lomakkeella. Edustusseura ei vaihdu automaattisesti pelaajan siirtyessä seurasta toiseen, vaan siitä on aina tehtävä seurasiirto. Muutokset tehdään kaksi kertaa vuodessa.

Edustusseuraan liittyy seuraava poikkeus: Seurakilpailuihin osallistuakseen pelaajan ei ole välttämätöntä olla minkään tennisseuran jäsenyyttä, sillä seurakilpailuun voi ilmoittautua myös ns. ”rekisteröityneenä pelaajana”. Käytännössä rekisteröityneeksi pelaajaksi pääsee liittymään siten, että pelaaja rekisteröityy Tennisclubin käyttäjäksi ja täyttäessään rekisteröitymislomaketta pelaaja valitsee, että hän haluaa liittyä seuraan nimeltä ”Tennisclub”.

Pelaajanumero

Ilmoittautuakseen kilpailuun tulee pelaajalla olla TennisÄssässä profiili ja pelaajanumero. Mikäli pelaaja ei ole koskaan kilpaillut virallisessa kilpailussa, tulee pelaajan ensin rekisteröityä TennisÄssään. Jotta pelaaja pystyy rekisteröitymään Tennisässään, hänen tietonsa tulee olla siirrettynä sinne Tennisclubista. Pelaajan tiedot siirtyvät ja pelaajanumero muodostuu Tennisässään automaattisesti siinä vaiheessa, kun seura on hyväksynyt pelaajan jäsenhakemuksen. Hakemuksen hyväksymisen jälkeen pelaaja saa sähköpostiinsa ohjeet Ässään rekisteröitymisestä.

Pelaaja pystyy rekisteröitymään Ässään nimen ja syntymäajan perusteella. Osa seuroista ylläpitää jäsenrekisterissä syntymäaikatietoina vain syntymävuotta. Mikäli rekisteröityminen ei onnistu syntymäajalla, kannattaa kokeilla syntymäpäivänä 1.1. ja syntymävuotena oikeaa syntymävuotta. Video-ohje rekisteröitymiseen löytyy täältä (näkymä on muuttunut, mutta toiminta on edelleen sama).

Kilpailulisenssi

Ilmoittautuakseen ja osallistuakseen kilpailuun, tulee pelaajalla olla maksettuna kuluvan kalenterivuoden kilpailulisenssi (poikkeuksena mini- ja midikilpailut sekä seurakilpailut). Eri-ikäisille pelaajille on erisuuruisia lisenssivaihtoehtoja. Kertalisenssin lunastanut voi ilmoittautua ja osallistua yhteen kilpailuun tai yhteen sarjatennisotteluun.

Lisenssi ostetaan TennisÄssästä oman profiilin kautta. Pelaaja kirjautuu TennisÄssään omilla tunnuksilla ja maksun voi suorittaa verkkomaksuna. Video-ohje lisenssin ostamiseen löytyy täältä.

 

Kilpailumaksu

Kilpailukutsusta selviää kilpailumaksun suuruus, ja maksetaanko kilpailumaksu jo ilmoittautumisen yhteydessä verkkopankin kautta Ässässä. Kilpailumaksu tulee kaikissa tapauksissa olla maksettuna ennen ensimmäistä ottelua.
Kun pelaaja ilmoittautuu kilpailuun, on hän velvoitettu pelaamaan sen loppuun ja maksamaan kisamaksun. Ilmoittautumisen voi perua ennen arvontaa, jolloin osallistumismaksu palautetaan. Jos luokan alkuun on vähintään 24 tuntia ja pelaajalla on lääkärin tai terveydenhoitajan todistus, voidaan kilpailumaksu palauttaa (myös muu painava syy kelpaa). Kun luokan alkuun on alle 24 tuntia, maksua ei palauteta. Kilpailunjohtaja palauttaa maksun pelaajan ilmoitettua tilinumeronsa.

3. Miten ilmoittaudun kilpailuun?

Kilpailuun pääset ilmoittautumaan TennisÄssästä. Kun olet löytänyt itsellesi mieluisen ja sopivan tasoisen kilpailun, avaat sen Ässässä, josta löydät ”ilmoittautuminen” painikkeen. Tästä pääset etenemään ilmoittautumisessa. Kisajärjestäjä julkaisee mm. aikataulut ja kaaviot myöhemmin Ässässä.
4-pelissä molempien pelaajien tulee muistaa ilmoittautua sekä maksaa osallistumismaksu.

4. Miten toimin kilpailupaikalla ja ottelussa?

Aikatauluista

Kilpailupaikalle on syytä saapua vähintään puoli tuntia ennen ilmoitettua peliaikaa. Pelaaja ilmoittautuu kilpailunjohtajalle kilpailutoimistossa. Otteluiden arvioidut aloitusajat näkyvät Ässästä. Tennisotteluiden kestoa on mahdoton tarkasti arvioida ja siksi aloitusajat saattavat kilpailussa hieman elää.

Pelaajat kuulutetaan kisapaikalla kentälle ja tällöin heillä on viisi minuuttia aikaa pallotella ja vielä valmistautua peliin. Ennen pelaamisen aloittamista, esimerkiksi mailaa pyöräyttämällä arvotaan kumpi saa ensimmäisen syöttövuoron ja kumpi valitsee kenttäpuolen ensimmäisen pelin ajaksi.

Pelaajat vaihtavat kenttäpuolia parittomien pelien jälkeen, jolloin heillä on myös 1,5 min tauko (paitsi ensimmäisen vaihdon aikana).

Pisteenlasku ja tuomitseminen

Pelaajat laskevat itse pisteet ja tuomitsevat toistensa lyönnit. He toimivat siis myös tuomareina pelaamisen lisäksi. Syöttäjän tulisi ennen jokaista syöttöä sanoa pistetilanne kuuluvalla äänellä, jotta vältyttäisiin sekaannuksilta. Molempien pelaajien on kuitenkin hyvä olla perillä pisteistä.

Pallo voidaan tuomita ulos huutamalla ”ulkona” tai ”out”, vain kun se on selvästi yli rajojen. Jos pelaaja on epävarma mihin kentällä pallo osui, tuomitaan piste vastustajan hyväksi. Ns. uusinta pisteitä/ palloja ei oteta (paitsi harvat erikoistilanteet. Esim. pallo lentänyt kentälle viereiseltä kentältä).

Vanhemmat tai muut katsojat eivät saa osallistua pelin tuomitsemiseen, vaan tämä on aina pelaajien vastuulla. Mikäli pelaajat eivät tiedä tilannetta, voidaan molempien suostumuksella kysyä apua. Jos pelaajan huomataan tuomitsevan pisteitä väärin, voidaan kilpailunjohtaja kutsua seuraamaan kilpailua.

Kilpailumääräykset
Kilpailutoimintaa säätelee STL:n kilpailumääräykset. https://www.tennis.fi/kilpailut/kilpailumaaraykset/ .

5. Kilpailun jälkeen (tasoluettelo ja luokkapistelaskenta)

Luokkapistelaskenta

Tenniksen luokkapistelaskenta on julkaistu TennisÄssässä. Pisteet prosessoidaan ja julkaistaan aina joka kuukauden ensimmäinen arkipäivä.

Tasolaskennan oheen on luotu luokkapistelaskenta kansallisiin kilpailuihin juniori- ja tasoluokissa. Sen tarkoitus on ohjata ja motivoida pelaajia pelaamaan oikeantasoisia pelejä. Vuosittain pelaajat kerryttävät luokkakohtaisia pisteitä.

Tasoluettelo
Kolme kertaa vuodessa pelaajat asetetaan myös paremmuusjärjestykseen tasoluetteloon Ässään. Taso määräytyy sen hetkisen pistekeskiarvon mukaan, ja pysyy samana seuraavaan tasoluetteloon asti. Pisteiden kertymisen laskentasääntö löytyy kokonaisuudessaan kilpailumääräyksistä. Perusperiaate on, että pelaaja saa pisteitä ottelusta yhteenlaskettuna puolet omasta tasosta sekä vastustajan taso. Pelaajien tasot eivät määräydy kiinteiden pisterajojen mukaan (eli ei voida määritellä paljonko pisteitä pelaajan tulisi kerryttää noustakseen seuraavalle tasolle). Tasoraja määräytyy aina kilpailijoiden määrän ja kaikkien keskiarvojen mukaan. Tietyllä tasolla on siis aina tietty määrä pelaajia.

6. Esimerkkitapauksia

Pinja 7v. haluaisi aloittaa kilpailemisen vuoden harrastamisen jälkeen. Hän ei ole kilpaillut aikaisemmin, mutta osallistunut harrastustoimintaan. Mitä Pinjan tulisi tehdä ennen kilpailemisen aloittamista?

 

– Pinjan olisi hyvä ensimmäiseksi kysyä neuvoa omalta valmentajalta. Valmentaja osaa neuvoa Pinjaa mukaan seuran omiin pelitapahtumiin, jotka ovat hänelle sopivan tasoisia. Muita hyviä kilpailuvaihtoehtoja hänelle olisi esimerkiksi Tykkimäki mini- ja miditenniskilpailut. Näissä kisoissa saa useamman ottelun ja mukavan pelikokemuksen. Pinjalla on jo seuran jäsenyys, joten hän pääsee tämän kautta helposti rekisteröitymään Ässään. Tässä mainittuihin kilpailuihin ei tarvitse ostaa kilpailulisenssiä.

 

Kaapo 15v. on harrastanut tennistä jonkun aikaa ja olisi nyt innostunut kokeilemaan kilpailemista. Mikä olisi Kaapolle sopiva kilpailu?

 

– Kaapon olisi tärkeä löytää itselleen sopivan tasoinen kilpailu, jotta kilpailemisen aloittaminen olisi miellyttävä ja mukava kokemus. Jos vain mahdollista, Kaapo voisi kysyä valmentajaltaan apua oikean tasoisen kilpailun löytämisessä. Kaapolle hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi E-luokan kilpailut ja alimman tason sarjatennis. Kaapo kannattaa kysyä onko hänen seurassaan sarjatennisjoukkuetta, johon hän voisi tulla mukaan.

 

Minna 43v. on kilpaillut 15 vuotta sitten viimeksi ja innostunut tenniksestä uudestaan. Mitä Minnan tulisi tehdä ennen kilpailemisen aloittamista?

 

– Minnalla on aiempaa kokemusta kilpailemisesta, joten hän osaa varmaankin valita sopivan kilpailun itselleen. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi luokkakilpailut (pelitason mukaan), yleinen sarjatennis ja senioreiden sarjatennis. Minnalla on ollut jo aiemmin Ässässä pelaajaprofiili omilta kilpailuajoiltaan. Minnan tulisi ottaa tämä haltuun. Minna voi kysyä apua tunnukseen ja salasanaan Tennisliitosta. Tennisliitosta tulisi myös pyytää tason tarkastamista, jotta se saadaan päivitettyä sopivaksi tason pudottua tauon vuoksi.

 

Matti 52v. on löytänyt tenniksen aikuisiällä. Löytyykö hänelle sopivia kilpailuja ja miten tulisi toimia?

 

– Matille on monta hyvää vaihtoehtoa kilpailuihin. Hän voi osallistua Senioreiden sarjatennikseen. Matin tulisi kysyä onko heidän seurassaan tätä varten joukkuetta. Sarjatennis on mukavan sosiaalinen tapahtuma, josta Matti voisi löytää uusia tuttavuuksia. Muita hyviä vaihtoehtoja Matille ovat yleinen sarjatennis, kilpailuiden E-luokat ja senioreiden kansalliset kilpailut (esimerkiksi yli 50-vuotiaiden luokat). Koska Matti ei ole aiemmin kilpaillut, tulisi hänen katsoa tämän oppaan 2. kohdasta havainnollistavat portaat, josta hän löytää kaiken mitä kilpailemisen aloittamisessa tarvitsee huomioida.

7. Tärkeitä verkkosivuja ja yhteystietoja

Sähköposti Tennisliittoon: toimisto@tennis.fi
Puhelinnumero Tennisliiton toimistoon: 010 5743959, puhelinajat ma-pe klo 10:00-14:00
Tennisliiton verkkosivu: www.tennis.fi
Sähköinen kilpailujärjestelmä: www.tennisassa.fi