Ruusuvuori: ”Tiukat matsit ovat todella siistejä kokemuksia ja hienoimpia asioita mitä pääsee kokemaan – nautin niistä.”

27.3.2021  |  16:53  |  Ennakot, Raportit

Kuva: Mike Lawrence, ATP

Emil Ruusuvuori otti yhden kovimmista voitoistaan perjantain ja lauantain vastaisena yönä, kun hän kukisti maailmanlistan seitsemännen Alexander Zverevin 1-6, 6-3, 6-1 Miamin ATP Masters -turnauksen toisella kierroksella.

LUE OTTELURAPORTTI

Ruusuvuori: ”Tosi tyytyväinen henkisesti tähän suoritukseen, kun onnistuin kääntämään ottelun maailman kärkipelaajaa vastaan.”

Toisen kierroksen ottelun alkajaisiksi näytti siltä, että turnauksen kolmanneksi sijoitettu Zverev karkaisi vakuuttavaan voittoon viedessään avauserän kolmen murron turvin 6-1. Mitä altavastaajalla on tässä vaiheessa mielessään ja miten tilanne koetaan?

– Ei se hyvä tilanne ollut. Tein liikaa virheitä, olin vähän hermostunut ja en vaan pelannut hyvin. Samaan aikaan Zverev pelasi hyvin ja laittoi kaikki pallot takaisin. Ei siinä auta kuin piste kerrallaan mennä eteenpäin. Täällä ovat kentät tosi hitaat ja sen kanssa tein alkuun virheen, kun yritin liian nopeita ratkaisuja, kertoi Ruusuvuori.

Zvereviä vastaan toisessa erässä alkoi pelinkuva hiljalleen muuttua: Ruusuvuori paransi syöttötyöskentelyään nostaen ykkössyöttöprosenttinsa 47 prosentista 68 prosenttiin sekä alkoi saada murtomahdollisuuksia kerta toisensa jälkeen. Ensimmäisessä erässä Ruusuvuori voitti vain 20 % Zverevin ykkössyötöllä käynnistyneistä pisteistä ja 44 % kakkossyötöllä käynnistyneistä – toisessa erässä lukemat olivat 50 % ja 69 %. Mitä muuttui?

– Keskityin muutamiin asioihin ja ne alkoivat toimia: aloitin syöttämään paremmin ja pääsin myös kiinni hänen syöttöihinsä. Rauhoitin peliäni ja sitä kautta virheet vähenivät, kuitenkin onnistuin pysymään myös aggressiivisena. Kun sain breikin, niin sitten alkoi koko ajan tuntua paremmalta ja paremmalta.

Taktiikan vaihtaminen kesken ottelua vaatii pelaajalta aina paljon – tähän suomalainen oli erityisen tyytyväinen. Kolmas erä noudatti samaa kaavaa kuin toisen erän loppu Ruusuvuoren pitäessä ohjat hallussaan takakentältä paukuttaen läpilyöntejä. Ottelu päättyi kuvaavasti suomalaisen kämmenpuolen läpilyöntiin.

– Kolmannessa erässä ei tullut paljoa virheitä ja olin myös tosi aggressiivinen sekä lentopeli toimi. Sain pidettyä pallot matalina ja painavina sekä painostettua hänen rystyään. Lopussa alkoi ehkä hieman näkyä hänen liikkeessään väsymystä ja sain senkin hyödynnettyä. Tosi tyytyväinen henkisesti tähän suoritukseen, kun onnistuin kääntämään ottelun maailman kärkipelaajaa vastaan.

Kuva: ATP

Luotto omaan tekemiseen ja henkinen vahvuus isojen voittojen takana

Kyseessä oli suomalaisen ensimmäinen TOP10-voitto ATP-kiertueella. Ruusuvuori kukisti tämän vuoden Australian avoimissa silloisen maailmanlistan 11. Gael Monfilsin ja vuonna 2019 Davis Cupissa hän järisytti tennismaailmaa kukistamalla tuolloin maailmanlistan viidentenä olleen Dominic Thiemin.

Maailmanlistalla nousua tekevän Ruusuvuoren ensimmäiset ottelut ATP-kiertueella ovat osoittaneet, että kaiken osuessa kohdilleen on kaikki mahdollista. Erityisesti vahvan peruslyöntipelin johdosta ovat vastustajat saaneet haukkoa henkeään – tämä on huomioitu myös kansainvälisessä mediassa.

Ruusuvuori on onnistunut tekemään läpi uransa tason nostoja juuri oikeaan saumaan. Juniorivuodet päättyivät ITF Junior Mastersin voittoon vuonna 2017, ITF-ammattilaiskiertueelta napattiin kuusi kaksinpelin turnausvoittoa loppuvuodesta 2017 alkuvuoteen 2019 ja ATP Challenger -kiertueelle päästyään rynnistettiin neljällä turnausvoitolla ATP-kiertueelle vuodeksi 2020. Ja nyt pääkiertueella on ylletty jo ATP250-turnauksen välieriin Kazakstanissa lokakuussa 2020, Masters-turnauksen kolmannelle kierrokselle ja US Openin sekä Australian avointen toiselle kierrokselle – ja mikä tärkeintä on niitä voittoja tullut tasaisesti turnauksesta toiseen, koviakin sellaisia.

– Tasosta riippumatta olen päässyt pelaamaan useita isoja otteluita ja sitä kautta olen saanut kokemusta. Ei näihin ole oikein oikotietä onneen, vaan matsikokemuksen kautta oppii ja kehittyy. Tiukat matsit ovat todella siistejä kokemuksia ja hienoimpia asioita mitä pääsee kokemaan – nautin niistä. Tosi hienoa tietysti, että olen onnistunut ottamaan tärkeissä paikoissa voittoja.

– Nyt ATP-kiertueella olen päässyt pelaamaan kovia pelaajia vastaan ja nyt kaksi peräkkäistä ottelua TOP10-pelaajaa (Andrey Rublev Dubaissa ja Zverev) vastaan antoivat paljon. On hyvä, että olen päässyt pelaamaan näitä kovia otteluita jo nyt muutamia – niitä tarvitsen toki lisää, sillä ei tässä liian montaa kovaa turnausta maailmanhuippuja vastaan ole takana.

Tasolta toiselle siirryttäessä on Ruusuvuori korostanut kilpailun kovenevan ja marginaalien pienenevän. Vuoden 2020 aluksi suomalainen kommentoi siirtymistä ATP-kiertueelle seuraavasti:

– Marginaalit pienentyvät entisestään ja kaikki on todella pienestä kiinni. ATP-tasolla on paljon kokeneita jätkiä, joiden pelikäsitys on korkealla tasolla ja he pystyvät vaihtelemaan taktiikoita kesken pelinkin. Kuitenkin samaa tennistä siellä pelataan – eli ei mitään tähtitiedettä.

Miten Ruusuvuori näkee tilanteen nyt vuosi kiertueella olemisen jälkeen?

– Samoja juttuja edelleen. Nyt olen vuoteen saanut jo enemmän matsikokemusta, mutta kuten sanoin sitä tarvitsen lisää. Pikkuhiljaa olen mennyt myös eteenpäin taktiikoiden suhteen – esimerkiksi Zvereviä vastaan pystyin reagoimaan ottelun sisällä.

Kolmannella kierroksella vastaan ruotsalainen Mikael Ymer

Ruusuvuoren turnaus jatkuu sunnuntaina, kun vastaan asettuu hyvä ystävä ruotsalainen Mikael Ymer (ATP-95). Ottelun alkamisaika ei ole vielä tiedossa – voit seurata aikatauluja täältä.

Ruusuvuoren tavoin myös Ymer tiputti toisella kierroksella sijoitetun pelaajan jatkosta voitettuaan 27. sijoitetun Nikoloz Basilashvilin (ATP-38) 6-3, 4-6, 6-4. Niin suomalais- kuin ruotsalaispelaajan kovasta kunnosta kertoo se, että Ruusuvuoren voittama Zverev ja Ymerin kukistama Basilashvili tulivat Miamiin turnausvoitot allaan.

– Hän on hyvässä kunnossa. Hän tykkää myös hitaista kentistä – se on varmaa, että paljon tulee palloja takaisin. Erinomainen puolustuspelaaja kyseessä ja hänellä on taito saada vastustajansa pelaamaan vähän heikommin.

Vuotta vanhempi Ymer ja Ruusuvuori eivät ole kohdanneet toisiaan aiemmin.

– En ole hirveästi nähnyt hänen viimeaikaisia otteluitaan. Valmentajani Federico Ricci on tutkinut ja taustoittanut tulevaa kovasti. Koitetaan ottaa kahdesta edellisestä ottelustani kaikki oppi irti. Otteluun lähden rauhallisuuden kautta, mutta kuitenkin aggressiivisesti.

Ottelua voit seurata Eurosport Playerin ja Discovery+ -palvelun kautta.

Jaa:

Seuraava uutinen: Kulikova turnausvoittoon Tunisiassa… →