Niklas-Salminen debytoi aikuisten Grand Slam -tasolla – ”Iso tavoite on olla maailman ykkönen nelinpelissä”

28.5.2023  |  14:50  |  Ennakot

Harri Heliövaaran ja Lloyd Glasspoolin lisäksi (lue ennakko) nelinpelissä nähdään suomalaispari Patrik Niklas-Salminen/Emil Ruusuvuori. 26-vuotiaalle Niklas-Salmiselle on kyseessä debyytti aikuisten Grand Slam -tasolla.

RANSKAN AVOIMET 28.5.-11.6.

Ranskan avoimet, nelinpelin 1. kierros
[5] Harri Heliövaara/Lloyd Glasspool – Alexander Erler/Lucas Miedler
Patrik Niklas-Salminen/Emil Ruusuvuori – Gregoire Barrere/Quentin Halys

 

Nelinpelin avauskierroksia pelataan tiistaina ja keskiviikkona.

”Hyvältä tuntuu totta kai; vähän on vielä vaikeaa pukea tätä sanoiksi, mutta yksi unelma tulee jälleen toteen. Aika kliseisesti sanoen: kova työ kantaa hedelmää”, avasi tällä hetkellä nelinpelin maailmanlistan 96. oleva Niklas-Salminen.

Vasenkätisen suomalaispelaajan nousu nelinpelin TOP100 on käynyt hurjaa vauhtia. Vielä viime vuoden alussa oli lukema 678.

”Onhan tämä nousu tullut tosi nopeasti. Tiesin ja uskoin kykeneväni tähän, mutta jos joku olisi viime kesänä sanonut pelaavani nyt Ranskan avoimissa, en olisi uskonut.”

Viimeiset kaksinpelivuodet olivat loukkaantumisten sävyttämiä ja siten rankkoja. Nyt kova työ ja sinnikkyys kantaa kuitenkin hedelmää.

”Tässä oli monia vuosia ettei ihan mennyt kuin olisin toivonut, mutta nyt ne kaikki vaikeat hetket ovat johdattaneet tähän hetkeen. Nyt olen nelinpeliin siirtymisen myötä nähnyt ja kokenut, että olen tehnyt hyvää työtä ja oikeita asioita näiden vuosien aikana. Tämä on todella motivoivaa ja antaa jälleen lisäbuustia tavoitella vieläkin isompia asioita”, kommentoi Niklas-Salminen.

Vuoden 2022 Tampere Openissa, joka pelataan heinäkuun puolivälissä, nähtiin Niklas-Salminen vielä kaksinpelikentällä, mutta pelaaja oli silmin nähden kärsivä ja tuskainen. Virallinen ilmoitus nelinpeliammattilaiseksi siirtymisestä annettiin vuoden 2023 alussa.

 

”Viime vuoden Tampere Openissa sen oikeastaan jo tiesin. Olin päättänyt, että jos homma (kaksinpeli) tuntuu edelleen p****lta kotikentällä kaikkien läheisten edessä, niin eiköhän se olisi sitten siinä. Niinhän siinä kävi.”

 

LUE UUTINEN NIKLAS-SALMISEN SIIRTYMISESTÄ NELINPELIAMMATTILAISEKSI

”Iso kiitos Emilille, että lähti pelaamaan kanssani”

Vuoden 2022 päätteeksi oli Niklas-Salminen onnistunut nousemaan nelinpelin maailmanlistalla jo lukemaan 143. Rakettimainen nousu on jatkunut myös tänä vuonna, kun suomalaispelaaja ja hollantilainen Bart Stevens ovat voittaneet yhden Challenger-turnauksen ja olleet myös neljästi finaalin hävinneenä osapuolena.

26-vuotiaalle Niklas-Salmiselle on kyseessä siis ensiesiintyminen aikuisten Grand Slam -turnauksessa. Suomalaispelaaja pelasi junioreissa Ranskan avoimet, Wimbledonin ja US Openin vuonna 2015. Paras noteeraus oli ikimuistoinen Wimbledonin kaksinpelin välierä.

Nyt aikuisten debyytti tapahtuu hyvän ystävän kanssa. Niklas-Salmisen ja Stevensin vahva nousu kohti ATP-kiertuetta ei vielä riittänyt yhdessä Grand Slam -kisaan. Nelinpeliin ilmoittautuessa voi käyttää myös kaksinpelirankingia ja Ruusuvuoren korkea asema maailmanlistalla avasi ovet suomalaisparille.

”Iso kiitos Emilille, että lähti pelaamaan kanssani. Olemme Emilin kanssa hyviä ystäviä ja pelanneet yhdessä pienestä pitäen, joten on hienoa päästä jakamaan tämä hetki hänen kanssaan.”

Toistaiseksi on Niklas-Salminen pelannut vielä enimmäkseen haastajakiertueella; kahdesti on Niklas-Salminen ja Ruusuvuori pelanneet yhdessä ATP-tasolla. Näistä kahdesta koitoksesta on jäänyt hyvät fiilikset ja ymmärrys omasta tasosta.

”Tiedämme Emilin kanssa pystyvämme voittamaan kenet tahansa. Näytimme tämän Dohassa helmikuussa, kun voitimme entiset maailman ykköset Nikola Mekticin ja Mate Pavicin. Toki kovimmat nelinpelaajat ovat vielä askeleita edellä parhaimmillaan, mikä näkyy erityisesti kokemuksessa. Erityisesti se näkyy kliinisyydessä päättää piste; ATP-tasolla piste päättyy pienestäkin mahdollisuudesta, kun Challenger-tasolla piste saattaa vielä jatkua.”

Oppia oppia – ”Se on tosi omituinen ja kiehtova fiilis, sillä olen kuitenkin käytännössä pelannut tennistä koko ikäni”

Niklas-Salminen kuvailee tarkasti oppejaan viimeisen vuoden ajalta nelinpelissä. Nelinpeli on eri peli kuin kaksinpeli.

”Itselle moni asia on vielä aika uutta liittyen esimerkiksi sijoittumiseen, liikkumiseen tai lyöntien suuntaamiseen. Olen useasti treeneissä tai jopa pelissä, että okei sen voi tehdä myös noin. Se on tosi omituinen ja kiehtova fiilis, sillä olen kuitenkin käytännössä pelannut tennistä koko ikäni. En ihmettele, jos joskus katsojat miettivät että mitähän Niklas-Salminen tuossa teki, kun ihan aidosti olen varmaan ollut vähän solmussa. Paljon olen oppinut, mutta paljon on vielä opittavaa.”

Entinen maailmanlistan ykkönen Henri Kontinen on auttanut Niklas-Salmista tämän vuoden aikana valmentajan roolissa. Myös Harri Heliövaaralta on tullut paljon oppeja.

”Molemmat ovat avanneet silmiäni ja opettaneet asioita. Henkan kanssa olemme vetäneet muutamia treeniviikkoja yhdessä ja hän on opettanut lyhyessä ajassa todella paljon.”

”Tavoitteena on päästä ATP-kiertueella ja Grand Slam -tasolle pysyvästi. Iso tavoite on olla maailman ykkönen nelinpelissä.”

Jaa:

Seuraava uutinen: Ruusuvuori: ”Hän on… →