Niklas-Salminen tähtää nelinpelin huipulle – ”Silloin sen tiesin”

26.1.2023  |  17:38  |  Ennakot

Patrik Niklas-Salminen jätti kaksinpelin taaksensa ja tähtää nyt nelinpelin huipulle.

25-vuotias Niklas-Salminen kertoo avoimesti tuntemuksistaan kuluneiden vuosien aikana ja avaa myös tulevaisuuttaan sekä tietysti tulevaa maaottelua.

Kaksinpelikipinä häviää – ”miksi mä oon täällä ja mitä mä oikein teen”

Niklas-Salminen kertoo ajatuksen siirtymisestä nelinpeliin alkaneen kypsyä todenteolla kesällä 2022, mutta siemen oli kylvetty jo aiemmin.

”Oikeastaan jo Tampere Openista 2021 alkaen oli kaksinpelissä todella vaikeaa. Siitä alkoi pelillisesti tosi vaikea vuosi. Ranking tippui alemmas ja alemmas viikko viikolta. Itseluottamus omaan tekemiseen oli täysin kadoksissa”, muisteli Niklas-Salminen.

Vuoden 2021 aluksi Niklas-Salminen oli joutunut jälleen leikkauspöydälle; rannevamma tuli pahaan aikaan ja se vei asioita heikompaan suuntaan noin puolen vuoden kuntoutuksen aikana.

”En nauttinut kaksinpelistä enää oikeasti yhtään. Muutamassa ottelussa mietin vaan ”miksi mä oon täällä ja mitä mä oikein teen”. Silloin tajusin oikeasti olevani vaikeassa tilanteessa.”

Koko elämänsä ajan kaksinpelin maailman kärkeä tavoitellut Niklas-Salminen ei kuitenkaan luovuttanut; taistelijaluonteinen pelaaja katsoi kaikki kortit läpi ennen lopullisia päätöksiä.

”Maaliskuussa 2022 voitimme nelinpelimestaruuden Challengerissa Ranskassa Viktor Durasovicin kanssa. Se buustasi ajatuksia siirtymisestä nelinpeliin. Mutta päätöstä en kuitenkaan vielä silloin tehnyt, koska olin nuori ja jossain syvällä sen pienen kipinän kaksinpeliin tunsin.”

Niklas-Salminen kertoo tehneensä kaikkensa, että kaksinpeli alkaisi taas maistua.

”Vaihdoin valmentajaa. Muutin osittain Puolaan treenaamaan. Muutin lähestymistäni tennikseen. Muutin harjoitteluani. Pidin parempaa huolta itsestäni. Annoin itselleni mahdollisuuksia kiertämällä paljon kisoja.”

Mutta.

”Oli sitä kynttilää jo liian pitkään poltettu väärästä päästä.”

Viimeiset hetket ennen päätöstä – ”Silloin sen tiesin”

Niklas-Salminen pelasi kaksinpeliä vielä kesällä 2022.

”Silloin olin jo autopilotilla, että mennään nyt pelaamaan kaksinpeliä, koska olen kaksinpelaaja. Samalla menin pelaamaan nelinpelejä hyvien ystävieni, esimerkiksi Durasovic, kanssa ja olin siitä todella innoissani. Se teki kaikesta helpompaa. Nautin tekemisestäni, syötin paremmin ja löin älyttömiä pommeja nurkkiin. Ja mikä hienointa, hymyilin pelatessani.”

Niklas-Salminen kertoo käyneensä useita keskusteluita ja viestittelyjä hänen lähipiirinsä kanssa tuntemuksistaan, mikä oli auttanut pelaaja muodostamaan tulevaisuuden skenaarioita.

Sitten tuli Tampere Open.

”Päätin, että annan viimeisen mahdollisuuden kotikisassani Tampereella. Jos homma tuntuu edelleen p****lta kotikentällä kaikkien läheisten edessä, niin eiköhän se olisi sitten siinä. Niinhän siinä kävi. Silloin sen tiesin.”

Katkeruutta tamperelaislähtöinen pelaaja ei koe. Kaksinpelin jäädessä nyt taakse, summaa Niklas-Salminen uraansa ikään kuin välitilinpäätöksenä.

”Paljon on opittu matkan varrella. Olen oppinut kuuntelemaan itseäni ja kroppaani. Varmasti moni muistaa ja tietää loukkaantumishistoriani. Loukkaantumiset varjostivat kaksinpeliuraani ja haittasivat kehitystä. Mutta niin se nyt meni. Olen kiitollinen jo nyt kaikesta kokemastani. Kaksinpeliin mahtui paljon upeita hetkiä: hieno junioriura Wimbledonin välieräpaikka mukaan lukien ja miehissä Challenger-tasolla hyviä voittoja kovista pelaajista ja tietysti se $25,000 ITF-turnausvoitto Kiinassa.”

”Kaksinpeliurani ei päättynyt haluamallani tavalla, mutta hienoja asioita koin. Pienestä asti unelmoin olevani TOP100-pelaaja kaksinpelissä; nyt siirretään tuo tavoite ja unelma nelinpeliin.”

Parhaimmillaan Niklas-Salminen ylsi kaksinpelin maailmanlistalla lukemaan 418.

Kohti nelinpeliammattilaisuutta – ”Tämän vuoden tavoite on TOP100 ja päästä pelaamaan muutamia ATP-turnauksia”

Tampere Openissa 2022 ylsivät Niklas-Salminen ja puolalainen Karol Drzewiecki loppuotteluun asti. Menestystä tuli myös loppuvuodesta, kun Niklas-Salminen pokkasi uransa kolmannen nelinpelin haastajaturnausvoiton belgialaisen Michael Geertsin kanssa.

Niklas-Salminen nosti nelinpelin maailmanlistasijoitustaan viime vuonna lukemasta 595 lukuun 143.

Heti alkuvuodesta 2023 on Niklas-Salminen yltänyt jo kahteen loppuotteluun hollantilaisen Bart Stevensin kanssa. Liveranking näyttää tällä hetkellä lukemaa 128.

”Tämän vuoden tavoite on TOP100 ja päästä pelaamaan muutamia ATP-turnauksia. Laajemmin tavoite on olla ATP-kiertueella ja sijoitettuna Grand Slameissä.”

Huima nousutahti nelinpelissä on hieman jopa yllättänyt Niklas-Salmisen. Toki vasenkätisen pelaajan syöttö osoittautui jo kaksinpelin aikaan kelpo aseeksi nelinpelissäkin. Oppia on kertynyt todella paljon ja se näkyy myös tuloksissa. Tuota oppia on saatu myös entiseltä maailmanlistan ykköseltä Henri Kontiselta, joka valmensi Niklas-Salmista off-seasonin ajan.

”Olen oppinut paljon treenitapaa, koska se on hyvin erilainen kuin kaksinpelissä. Sitten lentolyönnit ovat kehittyneet lyhyessä ajassa ja eniten oppia on tullut sijoittumiseen. Sijoittuminen eri tilanteissa on vaatinut paljon työtä ja en sitä puolta ollut ikinä aiemmin miettinytkään.”

Kontisen oppikirjasta Niklas-Salminen nostaa vielä yhden tärkeän asian.

”Nelinpelissä kova lyönti ei läheskään aina ole paras vaihtoehto. Kävimme paljon läpi vauhtien hallintaa ja eri tilanteita sekä taktiikoita.”

Intoa täynnä maaotteluun – ”Tiedän myös meillä olevan tosi hyvä mahdollisuus ottaa voitto ja edetä MM-kisoihin”

Uudesti syntynyt Niklas-Salminen on intoa täynnä tulossa maaotteluun. Suomi kohtaa Argentiinan MM-karsinnassa Espoo Metro Areenassa 4.-5.2. Niklas-Salminen on ollut maajoukkueen matkassa jo vuodesta 2016 alkaen.

”Maaottelu on aina hieno asia. Se on upea tunne saada Jarkolta se soitto, että sut on valittu mukaan. Meidän tiimi on uskomattoman sitoutunut ja onkin hienoa päästä taas yhdessä tekemään töitä ja taistelemaan.”

Niklas-Salminen kertoo nauttivansa maaotteluiden tunnelmasta.

”Yritän myös tuoda sitä hyvää fiilistä jengiin pieni pilke silmäkulmassa.”

Niklas-Salminen tietää ettei Argentiinaa vastaan mitään tule ilmaiseksi.

”Tiedän myös meillä olevan tosi hyvä mahdollisuus ottaa voitto ja edetä MM-kisoihin. On mahtavaa nähdä millainen hurmos saadaan taas Espoo Metro Areenassa aikaan!”.

OSTA LIPUT
TAPAHTUMASIVU

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkokatsaus 4/2023 – →