Kontinen ja Heliövaara kohti US Openia ja Davis Cupia

24.8.2021  |  09:58  |  Artikkeli, Videot

Harvinainen, nautinnollinen tilanne. Suomalainen tenniskansa pääsee ensi viikolla jännittämään Henri Kontisen ja Harri Heliövaaran otteita kauden viimeisessä Grand Slam -turnauksessa US Openissa. Tämän jälkeen kaksikko nähdään maajoukkueasuissa Espoo Metro Areenalla 17.-18.9.2021.

Treenikentällä simuloitiin pelitilanteita – tarkkuutta ja painetilanteita

Kontisen ja Heliövaaran lyönnit viuhuvat verkon yli tasaisesti ja vauhdikkaasti Laajasalon Tennishallin kovalla ulkokentällä.

– Lähes sama kuin US Open, naurahtavat pelaajat alkulämmittelyn yhteydessä.

– Täältä olen tenniksen aloittanut ja koko nuoruuteni viettänyt. On hienoa päästä vielä tälläkin tasolla täällä treenaamaan ja valmistautumaan, kertoi Heliövaara.

Kaksikko viimeistelee kuntonsa alkuviikon aikana, torstaina on edessä lähtö Atlantin toiselle puolelle. Maanantain treeneissä kaksikko hakee ensimmäisen puolen tunnin aikana tuntumaa palloon keskittyen erityisesti lyöntien pituuteen. Heliövaaran valmentaja Boris Chernov on merkannut tiukat maalialueet kenttään ja seuraa sekä laskee tarkasti kaikki osumat.

– Tulipahan nopeasti osumat tänään, vaikka tuuli oli voimakas, sanoi Heliövaara alkuosuuden jäljiltä.

Kontinen naputti useita koholyöntejä putkeen onnistuneesti pienelle kohdealueelle.

– Lobbi on mintissä, totesi Kontinen.

Myös valmentaja Chernov kehui pelaajia laadukkaasta aloituksesta ja keskittymisestä.

Seuraavaksi siirryttiin lentolyönteihin ja idea oli sama kuin peruslyönneissä, eli tarkkuuden hakeminen. Pelaajat kävivät läpi linjat ja poikkikentän lyönnit – huomioitavaa oli alati kiihtyvä vauhti. Takakenttäpelaaja löi palloja kovaa verkkopelaajaa kohden ja tämä reagoi sekä päätti palloja muutamien lyöntien jälkeen.

Loppuharjoituksissa keskityttiin pelinomaisiin tilanteisiin, joissa pelaajat vaihtelivat roolejaan edessä ja takana. Viimeinen treeni oli pisteiden pelaamista 40-40 tilanteesta. Usein puhutaan nelinpelin pienistä marginaaleista ja painetilanteista – juurikin näitä asioita pelaajat harjoittelivat koko kahden tunnin ajan.

Harjoituksissa korostui pisteiden päättämisen taito. Nelinpelissä pisteet ovat lyhyitä ja paikan tullen on piste päätettävä. Nähtäväksi jää kuinka suomalaispari onnistuu päättämään pisteitä edukseen US Openissa.

”Pääsemme ensimmäistä kertaa yhdessä pelaamaan Grand Slam -tasolla niin mikäs sen parempaa”

Laajasalon kentillä treenatessa saa hieman käyttää mielikuvitusta viedäkseen itsensä US Openin tunnelmiin.

– Olosuhteet vaihtelevat aika paljon siellä. On iso ero, että pelaatko päivällä vai illalla. Päivällä voi olla todella kuuma, eli pallo pomppaa paljon ja on siten tosi eläväiset olosuhteet. Sitten illalla on ihan päinvastaiset.

Kontinen ja Heliövaara tuntevat toisensa jo junioriajoista lähtien. Heillä on yhteistä kokemusta monista eri tilanteista aina maajoukkuetasolta alkaen, mutta nyt on edessä uusi tilanne aikuisten Grand Slam -turnauksen pääsarjassa.

– Yleisesti ottaen tunnemme hyvin toisemme ja tiedämme toistemme tyylit. Nyt treeneissä keskitymme pieniin yksityiskohtiin, kuten millaisia syöttöjä ja palautuksia haemme.

– Hauska on lähteä Harrin kanssa pelaamaan, meillä on aina synkannut hyvin.

Viimeksi suomalaispari nähtiin Grand Slam -kentillä vuonna 2014, kun Kontinen ja Jarkko Nieminen pelasivat US Openissa, Wimbledonissa ja Ranskan avoimissa. Ranskassa he ylsivät toiselle kierrokselle.

– On se erilainen fiilis, kun rinnalla on toinen suomalainen. Esimerkiksi jos menee merkit sekaisin voi vain hihkaista jotain suomeksi, eikä vastustajat ymmärrä mitään. Lisäksi kun tuntee hyvin parin kentällä ja sen ulkopuolella, niin kentälläkin asiat sujuvat aina kivemmin.

Heliövaaran paluu ammattilaiskentille ja niin sanottu toinen ura alkoi vuonna 2017. Samana vuonna Kontinen voitti Australian avoimet ja nousi nelinpelin maailmanlistan ykköseksi.

– Se oli minulle motivaattori nähdä Henkan pelaavan niin hyvin.

Nyt Heliövaara on maailmanlistalla uran parhaassa sijaluvussaan 76. Maaliskuussa tuli myös uran ensimmäinen ATP-turnausvoitto.

– Hienoa on ollut nousta tälle tasolle ja nyt pääsemme Henkan kanssa katsomaan miten voimme menestyä yhdessä.

Pelaajilla on meille kaikille seuraajille, pelaajille, valmentajille ja vanhemmille selkeä ja tärkeä sanoma, joka toistui myös harjoituksissa.

– Nauttimaan lähdemme US Openiin. Pääsemme ensimmäistä kertaa yhdessä pelaamaan Grand Slam -tasolla niin mikäs sen parempaa, sanoi Kontinen.

– Omaan suoritukseen keskitymme. Toivottavasti tulemme mahdollisimman myöhään takaisin, päätti Heliövaara.

Suomen miesten maajoukkue, Cinia Davis Cup Team Finland, kohtaa Intian 17.-18.9.2021 Espoo Metro Areenalla. Ottelu on Davis Cupin I-ryhmän ottelu. Tervetuloa seuraamaan huipputennistä! Lue lisää täältä ja hanki lippusi täältä.

 

Jaa:

Seuraava uutinen: Ruusuvuori 16 parhaan… →