Wimbledon: Ruusuvuori ja Heliövaara väkevässä vireessä kauden 3. Grand Slam -turnaukseen

25.6.2022  |  08:01  |  Ennakot

Legendaarinen Wimbledon pelataan tulevien kahden viikon aikana 27.6.-10.7.

Sinivalkoisia värejä edustavat kauden aiempien suurturnausten tapaan Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara. Suomalaiskaksikko on vahvassa vireessä ja valmiita tuleviin otteluihinsa. Anastasia Kulikova yritti pääsyä kaksinpelin pääsarjaan, mutta hävisi karsintojen avauskierroksella.

Kaksinpelin 1. kierros
Emil Ruusuvuori – Yoshihito Nishioka

Nelinpelin 1. kierros
[15] Harri Heliövaara/Lloyd Glasspool – Hugo Gaston/Lorenzo Musetti

KAAVIOT & OTTELUOHJELMA

Ruusuvuori: ”Nurmipelaamisen salat alkavat hiljalleen löytyä”

Ruusuvuori (ATP-48) saavutti tällä viikolla uuden rajapyykin maailmanlistalla, mikä nosti hänet samaan lukemaan kuin Veli Paloheimo parhaimmillaan – Jarkko Nieminen ylsi korkeimmillaan lukemaan 13. 23-vuotiaan suomalaispelaajan alkuvuosi on ollut hieno, mikä on näkynyt myös lyhyellä ja ytimekkäällä nurmikaudellakin.

Viime viikolla Queen´s Clubin ATP500-turnauksessa oli tuloksena uran ensimmäinen puolivälieräpaikka kyseisellä tasolla.

– Nurmipelaamisen salat alkavat hiljalleen löytyä. On ollut tärkeää saada useita otteluita, sillä en ole juurikaan nurmella pelannut urani aikana. Koko ajan ja jokaisessa pisteessä pitää fokuksen olla 100 prosenttia, koska peli on niin nopeaa ja siten erot ovat myös todella pieniä. Vähän aggressiivisempi pelaaja tai se joka laittaa oikeaan hetkeen pari hyvää palautusta kenttään on vahvoilla. Ne pienet jutut ja tärkeät hetket vain korostavat entisestään keskittymistä, avasi Ruusuvuori.

Uransa parasta massatennistä juuri pelannut Ruusuvuori kertoo parantuneen fysiikan myös auttavan nurmella. Tosin nurmi aiheuttaa myös erilaisia haasteita.

– Matalalla on pysyttävä ja siihen vaaditaan etenkin lonkilta ja alaselältä paljon – varsinkin tällaiselta pitkillä raajoilla heiluvalta hepulta. Ja tietysti syöttö on isossa roolissa ja se vaatii fysiikalta paljon. Syötöllä olisi hyvä saada ilmaisia pisteitä mahdollisimman paljon.

Suomessa kuulee usein pohdiskelua nurmikentistä ja siitä millaista niillä on pelata. Usealla paikkakunnalla on kesäkenttinä hiekkatekonurmet ja näin Ruusuvuori kertoo nurmen ja hiekkatekonurmen eroista.

– Isoin ero on ettei pysty liukumaan hallitusti, mikä tekee liikkumisesta haastavampaa. Ja tietysti luonnon alustana tulee nurmella enemmän virhepomppuja ja ne kuuluvat siten peliin.

Ruusuvuorta vastaan avauskierroksella asettuu tuttu japanilainen Yoshihito Nishioka (ATP-101). Pelaajat ovat kohdanneet kahdesti kiertueella ja suomalainen on poistunut molemmilla kerroilla kentältä voittajana, viimeksi he kohtasivat massakentällä muutama kuukausi sitten Saksassa ja tulos oli 7-6(5), 7-5. Mahdollisella toisella kierroksella asettuisi vastaan voittaja ottelusta [21] Botic van de ZandschulpFeliciano Lopez.

Wimbledonissa ei jaeta tänä vuonna ATP- tai WTA-pisteitä. Ammattilaiskiertueet (ATP/WTA) vetivät turnauksen pisteet pois, koska LTA ei sallinut venäläis- eikä valkovenäläispelaajien pääsyä turnaukseen. Suomen Tennisliitto ja Pohjoismaat tukevat LTA:n päätöstä.

Heliövaara: ”Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että tulokset ovat itsestä kiinni lähes ketä tahansa vastaan”

Nelinpelissä nähdään pienen tovin jälkeen jälleen sijoitettuna suomalaisedustusta, kun Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool ovat turnauksen 15. sijoitettu pari. Suomalais-brittiläisduo on jatkanut nousuaan maailmanlistalla ja se näkyy nyt konkreettisesti sijoitettuna olemisena. Kaksikko kohtaa avauskierroksella enemmän kaksinpeliin keskittyvät ranskalaisen Hugo Gastonin ja italialaisen Lorenzo Musettin.

Tällä hetkellä nelinpelin maailmanlistalla jo sijalla 32 oleva Heliövaara debytoi aikuisten pääsarjassa Grand Slam -tasolla juurikin vuosi sitten Wimbledonissa.

– Aika pitkälle on tultu vuodessa. Viime vuonna olimme mukana villillä kortilla ja nyt jo sijoitettuna parina. Toki tuloksetkin ovat menneet hurjasti eteenpäin varsinkin nyt tämän kevään aikana, eli siinä mielessä ollaan kyllä ansaittu paikkamme kärkiparien joukossa. Täytyy tässä silti välillä nipistellä itseään, että tajuaa miten hyvin on oikeasti mennyt, sanoi Heliövaara.

Heliövaara kertoo nurmen sopivan heille hyvin ja luultavasti paremmin kuin monelle muulle parille. Erityisesti Heliövaara mainitsee heidän aggressiivisen pelin ja hyvien syöttöjen tuovan etua nurmella pelatessa.

– Toki varsinkin palauttaminen on ruoholla kaikille vaikeampaa, joten siinä mielessä isoja eroja on vaikea saada ketään vastaan. Täytyy kuitenkin pitää kiinni varsinkin omasta ykkössyötön prosentista, niin silloin yleensä tuloksetkin seuraavat perässä.

Heliövaara/Glasspool ovat napsineet kuluneen alkuvuoden aikana useita kovia voittoja. Valmistava turnaus Queen´s Clubilla toi ensimmäisen finaalipaikan ATP500-tasolla sekä turnauksessa kaatui jo toistamiseen lyhyen ajan sisään maailmanlistan tämän hetken ykköspari Joe Salisbury/Rajeev Ram. Myös Grand Slam -tasolla tuli uusia kokemuksia Ranskassa ensimmäisen puolivälieräpaikan myötä.

– Itseluottamus on viimeisen parin kuukauden aikana kasvanut kyllä ihan uusiin lukemiin. Totta kai olemme aina uskoneet, että potentiaalia on. Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että tulokset ovat itsestä kiinni lähes ketä tahansa vastaan. Se on aika hieno fiilis.

Tennisjargoniin erityisesti nelinpelissä kuuluu toteamus ”pienet marginaalit”. Sitä totisesti on luvassa Wimbledonissa.

– Pienet marginaalit tarkoittavat sitä, että varsinkin ruoholla nelinpelissä, kun syötönmurtojen saaminen on niin vaikeaa, ratkaistaan aika monta erää joko tie-breakeissa tai niissä harvoissa vastaan tulevissa murtopalloissa. Ottelun jälkeen on toinen pari monesti voittanut ottelun aikana vain muutaman pisteen enemmän kuin toinen. Ero tulee siis siinä, kuka voittaa ne tärkeimmät.

Jaa:

Seuraava uutinen: SM-kilpailut Helsingin Kulosaaressa… →