Toimijakyselystä arvokasta tietoa naistoimijoiden määrästä tenniksen parissa – ”Aloittamamme toimenpiteet tietoisuuden nostattamisen ja määrän kasvattamisen eteen näyttävät oikeasuuntaisilta”

24.5.2022  |  14:03  |  Artikkeli

Uudistettu tenniksen vastuullisuusohjelma on ollut käynnissä nyt puolentoista vuoden ajan. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo -kokonaisuus valittiin strategian 2021-2024 alkuvaiheen panostusalueeksi. Nyt julkaistu toimijakysely 2021 avartaa nykytilannetta tenniksen parissa toimivien sukupuolen suhteen.

Toimijakysely toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2019. Kyselyssä selvitetään naistoimijoiden määrää tenniksen seuratasolla viidellä eri osa-alueella: valmennus, hallinto, hallitus, tuomarit ja kilpailutoiminta.

Vuoden 2019 kyselyn perusteella nähtiin, että naistoimijoita on lajimme parissa, mutta ei samoissa määrin kuin miehiä. Vuoden 2021 kyselyssä on havaittavissa kasvua naistoimijoiden määrässä, mikä on hyvin linjassa jäsenseurojen havaintojen ja Sponsor Insightin tutkimustiedon kanssa. Toimijakyselyyn 2021 vastasi 59 seuraa (2019: 44).

30-45 -vuotiaat naiset ovat kasvava kohderyhmä tenniksessä. Seurat raportoivat ”naisaikuisharrastajien buumista”. Tennisliiton jäsenseuroissa on jäseniä 26 445, joista on naisia 6447 (+ 6 % edelliseen vuoteen verrattuna) ja tyttöjä 3874 (+ 11 %).

Etu kaikille -ohjelma pähkinänkuoressa

Tennisliiton eettinen toimikunta perusti vuonna 2020 naisverkoston, jonka tavoitteena on saada innostettua lisää nais- ja tyttötoimijoita lajimme pariin. Vuonna 2022 toiminnan nimi muutettiin muotoon Etu kaikille, mikä noudattelee kansainvälisen Tennisliiton Advantage All -tasa-arvotoimintaa. Toiminta on osa tenniksen vastuullisuusohjelman yhdenvertaisuus ja tasa-arvo -kokonaisuutta – toiminta on avointa ja kaikki ovat tervetulleita mukaan.

Etu kaikille -toiminnan tavoitteena on aktivoida lisää naisia seuroihin ja liiton piiriin aktiivisiksi toimijoiksi.

Ensimmäisen toimintavuoden tavoitteena oli lisätä tietoisuutta sukupuolten tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Vuoden aikana järjestettiin kuusi webinaaria, joista yksi oli valmentajalegenda Judy Murrayn kanssa. Lisäksi heinäkuussa seurafoorumin yhteydessä ja joulukuussa Lahdessa (Lahden Tenniskerho) keskusteltiin yhdessä tennisvalmentajuudesta sekä seurajohtamisesta naistoimijoiden näkökulmasta. Järjestettyjen tapahtumien osallistujamäärä ylitti 200 tavoitteen selvästi, loppulukema oli 252. Suosituin tapahtuma oli Murrayn keskustelutilaisuus, johon osallistui 62 henkilöä.

– Aloitus toiminnalle oli hyvä ja selvästi tarpeellinen kyselyn sekä palautteiden johdosta. Ensimmäisen toimintavuoden tavoitteet täyttyivät tietoisuuden lisäämisen näkökulmasta – harmiksemme koronavirustilanne esti meitä toteuttamasta enempää lähitapaamisia. Kuitenkin kokonaisuutena onnistuimme tavoittamaan ja sitouttamaan suuren määrän henkilöitä asian pariin, mikä luo hyvät mahdollisuudet strategian tuleville vuosille, sanoi vastuullisuusohjelmasta vastaava Jarno Tiusanen.

Vuoden 2022 syksyllä Etu kaikille -ohjelma keskittyy seuratoimijoiden (hallitus, hallinto ja vapaaehtoiset) asioihin. Viime vuoden painopiste oli valmentajuudessa – valmentajuutta käsiteltiin myös huhtikuussa 2022 pidetyssä webinaarissa. Valmentajuus säilyy myös painopistealueena liiton toiminnassa, sillä Tennisliitto on mukana mailapelien Valmentaa kuin nainen -hankkeessa 2022-2023.

ETU KAIKILLE -OHJELMA
VASTUULLISUUSOHJELMA

Toimijakysely 2021: naistoimijoiden määrissä ja osuuksissa kasvua

Toimijakyselyn 2021 mukaan on naistoimijoiden määrissä ja osuuksissa havaittavissa kasvua osa-aikaisissa valmentajissa, hallinnon työntekijöissä, hallitusten jäsenissä sekä kilpailutoiminnassa. Kuitenkin päätoimisia hallinnon työntekijöitä lukuunottamatta on vielä matkaa Tennisliiton asettamaan tahtotilaan 50/50 tilanteesta.

Vuoden 2021 kyselyyn vastanneet 59 seuraa on lueteltuna uutisen lopussa.

– Naistoimijoita löytyy lajimme parista, mikä on hieno asia. Kuitenkin edelleen on miehiä huomattavasti enemmän. Aloittamamme toimenpiteet tietoisuuden nostattamisen ja naisten määrän kasvattamisen eteen näyttävät oikeasuuntaisilta. Muutos ei tapahdu hetkessä, se vaatii koko yhteisömme sitoutumista ja kehittymishalua, sanoi Tiusanen.

Kyselyssä valmentajien osalta oli tilanne säilynyt ennallaan toissavuoteen verrattuna. Päätoimisissa valmentajissa naisten osuus on 15 % – globaalisti joka viides valmentaja on nainen. Osa-aikaisia valmentajia katsottaessa suhdeluku paranee, kun kokonaisuudesta kolmannes on naisia.

Suomen Valmentajien vuoden 2020 kyselyn mukaan päätoimisia tennisvalmentajia on yli 400. Enemmän päätoimisia oli vain jalkapallossa ja jääkiekossa.

Valmennus

  • 18 päätoimista naisvalmentajaa, yhteensä päätoimisia valmentajia 122 / 15%
  • 105 osa-aikaista naisvalmentajaa, yhteensä osa-aikaisia valmentajia 319 / 33%

Tennis on valmentajavetoinen laji ja kuten mainittua yksi ammattimaisimmasta lajeista Suomessa tässä suhteessa. Hallinnon, eli palkattua henkilöstöä (esim. toiminnanjohtaja, seuratyöntekijä), osalta kuitenkin kokonaislukemat ovat huomattavasti alhaisempia.

Naisten osuudet ovat kuitenkin huomattavasti korkeammat kuin valmentajien keskuudessa: päätoimisista käytännössä puolet ja osa-aikaisista lähes 40 % on naisia.

Hallinto

  • 17 naistyöntekijää hallinnossa, yhteensä työntekijöitä hallinnossa 35 / 49%
  • 29 osa-aikaista naistyöntekijää hallinnossa, yhteensä osa-aikaisia työntekijöitä hallinnossa 77 / 38%

Hallituskokoonpanoja tarkastellessa oli kasvua naisten määrässä, mutta edelleen kokoonpanot ovat miesvoittoisia. Puheenjohtajina oli seitsemän naista (2019: 4) ja 12 seurassa oli hallituksissa naisia puolet tai enemmän (2019: 4).

Hallitus

  • 7 naispuheenjohtajaa, 52 miespuheenjohtajaa / 12%
  • 12 seuraa, joissa naisia on hallituksessa puolet tai enemmän. Korkein osuus 5/7.

Päätuomareiden määrässä on suurin ero kurottavana, kun kyselyyn vastanneista seuroista löytyi vain yksi nainen.

Tuomarit

  • 1 naispäätuomaria, yhteensä päätuomareita 61 / 2%
  • 16 naislinjatuomaria, yhteensä linjatuomareita 69 / 23%

Kilpailutoiminnan puolella on nähtävillä myös kasvua, kun vuonna 2019 oli 10 naista kilpailunjohtajana ja 2021 lukema oli 29 (23 % kokonaislukemasta).

Kilpailutoiminta

  • 29 naiskilpailunjohtajaa, yhteensä kilpailunjohtajia 128 / 23%
  • 75 naistoimitsijaa, yhteensä toimitsijoita 197 / 38%

TOIMIJAKYSELYYN 2021 VASTANNEET SEURAT

Aalto tennis
All In Tennis
Espoon Verkkopalloseura
Flying Ducks
Grani Tennis
Haminan Tennisseura
Hangon Tenniskerho
Hausjärven Tennisseura
Heinolan Verkkopalloilijat 36
Helsingin Lawn-Tennis Klubi
Hukka Players Club
HVS-Tennis
Hyvinkään Tennisseura
Hämeenlinnan Tennisseura
Ikaalisten Tennisseura
International Tennis Promotion
Jyväskylän Tennisseura
Järvenpään Tennisseura
Karjalan Tennis
Kempeleen Tennis
Keuruun Tennisseura
Kirkkonummen Tennisseura
Kouvolan Tennisseura
Kuopion Tennisseura
Kurikka Tennis-Club
Lahden Tenniskerho
Lahden Verkkopalloseura
Laitila Tennis
Lappeenrannan Tennisseura
Lohja-Tennis
Mikkelin Tennisseura
Mäntsälän Tennisseura
Noormarkun Tennisseura
Nurmijärven Tennisseura
Oulun Verkkopalloseura
Porin Verkkopalloseura
Porvoon Verkkopalloseura
Raahen Verkkopalloseura
Rajakylän Tennis
Rauman Verkkopalloseura
Riihimäen Verkkopalloseura
Salon Tennisseura
Sata-Tennis
Savonlinnan Verkkopalloseura
Smash
Sopa Tennis
Suomen Lääkärien Tennisseura
Suomenlinnan Verkkopalloseura
Tampereen Tennisseura
Tampereen Urheilijat -38
Tapiolan Tennis
Tennis-61
Toijalan Tennis
Turun Seudun Tennis
Valkeakosken Tennis
Valko-Pallo
Variston Tennis
Veikkolan Tennis
Åbo Lawn-Tennis Klubb

 

Jaa:

Seuraava uutinen: Ruusuvuori taisteli ensimmäisen… →