Tenniksen tulevaisuus -seminaari Helsingissä

13.5.2011  |  18:41

Suomen Tennisliiton 100-vuotisjuhlatapahtumiin kuuluva Tenniksen tulevaisuus -seminaari oli Kalastajatorpan tenniskenttien klubirakennuksessa Helsingissä perjantai-iltapäivällä.
Kansainvälisen Tennisliiton varapuheenjohtaja, espanjalainen Juan Margets kertoi tenniksen nykytilasta ja tulevaisuudesta maailmanlaajuisesti, Euroopan Tennisliiton suomalainen toimitusjohtaja Olli Mäenpää luotasi tenniksen asemaa ja kehitystä Euroopassa ja lopuksi Suomen Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho esitteli Tennisliiton kehittämislinjoja tulevien kolmen vuoden ajalle.
-Tennistä pelataan 207 maassa ja harrastajia lasketaan olevan 50-60 miljoonaa, kertoi Juan Margets.

Lajin kasvun taustatekijöiksi hän laski, että viimeisten 24 vuoden aikana Grand Slam-turnausten voitoista säätiöityjä varmoja on käytetty tenniksen kehittämiseen 75 miljoonaa dollaria noin 100 massa.
-Tenniksen paluu olympialajiksi vuonna 1988 Soulissa on myös nostanut lajin kiinnostuvuutta sekä yleisön mutta erityisesti monien maiden olympiakomiteoiden päättäjien keskuudessa. Laji on saanut kansallisia tukirahoja ja sille on luotu kehittämisohjelmia, uskoo Margets. – Erityisesti huippupelaajien mukaan tulolla olympiakisoihin on ollut suuri vaikutus.
Kansainvälinen Tennisliitto seuraa voimakkaasti väline- ja varustepuolen teknologista kehitystä.
-Etenkin pallojen kenttäpinnoitteiden, mailojen ja kenkien ominaisuuksilla on merkitystä, millaiseksi tennis kehittyy tulevaisuudessa.
Doping ja laiton vedonlyönnin korruptioineen ovat uhkia, joiden torjuntaan ITF käyttää resurssejaan.

Olli Mäenpää totesi 49 maan kuuluvan Euroopan Tennisliittoon.
-Tällä viikolla tehtiin historiaa. Miesten ATP-rankingin top 10-pelaajat ovat kaikki Euroopasta, naisten WTA:n top kympissä on kahdeksan eurooppalaista pelaajaa, kertoi Mäenpää.
Hän totesi, että sattumoisin sekä miesten että naisten 100 parasta pelaajaa ovat tällä viikolla 36 eri maasta.
-Se kertoo osaltaan, miten kova kilpailu ammattilaistenniksessä käydään, miten vaativaa siinä menestyminen on ja miten laajalle lajin huippu-urheilu on levinnyt.
Mäenpää luetteli tekijöitä, joiden ansiosta eurooppalainen tennis on niin menestyksekäs:
-TE:n jäsenmaiden kesken on terve keskinäinen kilpailu
-valmentajien ammattitaito on hyvä
-liittojen valmennusjärjestelmät ovat hyvät
-liitot ja kansalliset olympiakomiteat tukevat monissa maissa pelaajia, samoin sponsorit ja välinevalmistajat
-Euroopan maissa on hyvät kansalliset ja kansainväliset kilpailujärjestelmät.

Sekä Juan Margets että Olli Mäenpää pitivät erittäin tärkeänä sitä, että vuoden 2012 alusta alle 10-vuotiaiden tennistä pelataan heille suunnitelluilla välineillä ja varusteilla ja pienillä kentillä. Tämä määritellään tenniksen kansainvälisissä säännöissä.
-Tämän ansiosta lasten tekninen osaaminen paranee, kilpaileminen on nykyistä mielekkäämpää, vältetään loukkaantumisia myöhemmällä iällä ja tennis on kokonaisuutenakin hauskempaa, luettelivat kumpikin omissa esityksissään.

Teksti ja kuvat: Riitta Närhi

 

 

 

Juan Margets 

 

Olli Mäenpää

Jaa:

Seuraava uutinen: Timo Nieminen loppuotteluun… →