Tenniksen suosio jatkaa kasvuaan – tutustu toimintakertomukseen 2021

26.4.2022  |  19:15  |  Artikkeli, Raportit

Muutosten vuosi. Viimeisimmät vuodet ovat olleet koronapandemian johdosta muutosten sävyttämiä. 2020 alkanut pandemia jatkui myös 2021 aiheuttaen eri tasoisia rajoituksia valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Tennisyhteisö onnistui sopeutumaan hyvin vallitseviin oloihin ja mennyt vuosi oli kaikesta epävarmuudesta huolimatta menestyksen vuosi, kun erityisesti seuratoiminta ja huipputennis jatkoivat positiivisella kasvusuuntauksellaan. Tennisliiton kevätkokous järjestettiin 26.4.2022, jossa hyväksyttiin toimintakertomus ja tilinpäätös 2021 sekä myönnettiin vastuuvapautus liiton hallitukselle ja toimitusjohtajalle.

TOIMINTAKERTOMUS 2021
TOIMINTAKERTOMUKSET, TOIMINTASUUNNITELMAT & TALOUSARVIOT 2010-

Viimeisimmät neljä vuotta olleet vahvan kasvun aikaa

Yli 150 jäsenseuraamme pitävät huolen tenniksen elinvoimaisuudesta. Elinvoimainen seura- ja harrastustoiminta on kaiken toiminnan lähtökohta.

Tenniksen suosio jatkoi kasvuaan myös vuonna 2021: tällä hetkellä jäsenseuroissamme on jäseniä 26 445, mikä on 4 % enemmän kuin 2020 – harrastajia on noin 130 000 ja lajistamme kiinnostuneita on lähes miljoona. Kasvun uralla on oltu vuodesta 2015 lähtien ja erityisesti kuluneet neljä vuotta ovat olleet vahvaa kasvua (+ 18 %) jäsenmäärässä.

Jäsenmäärältään suurimmat seurat ovat HVS-Tennis (2944 jäsentä), Smash (2036), Tampereen Tennisseura (1977), Helsingin Lawn-Tennis Klubi (1051) ja Grani Tennis (801). Katso koko seuralistaus toimintakertomuksesta.

Kasvun uralla on oltu vuodesta 2015 lähtien ja erityisesti kuluneet neljä vuotta ovat olleet vahvaa kasvua (+ 18 %).

Korona-aika toi myös haasteita, jotka näkyivät toiminnan muutoksina ja sopeutustoimina. Seurat ja hallit tekivät ohjeita turvalliseen pelaamiseen, muokkasivat toimintamalleja halleissa rajoituksien mukaisiksi ja mahdollistivat näin tenniksen harrastamisen jatkuvuuden.

– Koko tennisyhteisö teki hienoa työtä terveysturvallisuuden osalta ja sen johdosta tennistä pystyttiin pelaamaan vuoden aikana paljon, mikä myös näkyy kasvavina harrastajamäärinä. Harrastajamäärien kasvu ei ole vain korona-ajan ilmiö, vaan laadukas ja kehittyvä seuratoimintamme on ollut jo kasvun uralla vuodesta 2015 lähtien. Kiitos koko seurakentälle vahvasta panoksestanne lajimme eteen, kommentoi toimitusjohtaja Teemu Purho.

Vastuullisuustyön jalkauttaminen seuratasolle otti uuden askeleen eteenpäin

Tennisyhteisön uuden vastuullisuusohjelman jalkauttamista käytäntöön jatkettiin yhteistyössä seurojen kanssa. Se koostuu viidestä osa-alueesta: Hyvä hallinto, Turvallinen toimintaympäristö, Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, Ympäristö ja ilmasto sekä Antidoping.

Erityisesti laatuseuraohjelman kautta koulutettiin seuroja vastuullisuusasioissa – Tennisliitto lanseerasi vastuullisuusmerkin, jonka ansaitsivat vuoden aikana kahdeksan seuraa (Grani Tennis, Smash, Variston Tennis, Hyvinkään Tennisseura, Karjalan Tennis, Hangon Tenniskerho, Åbo Lawn-Tennis Klubb ja Sata-Tennis).

Lisäksi vuonna 2020 lanseerattua naisverkosto-toimintaa jatkettiin. Sen tavoitteena on nais- ja tyttöpelaajien sekä -toimijoiden määrän kasvattaminen. Vuoden aikana toteutettiin kaksi tapaamista ja webinaareja, joista yksi oli valmentajalegenda Judy Murrayn kanssa. Vuoden aikana toteutettiin myös toimijakysely, joka avaa naistoimijoiden määrää tenniksessä – tulokset julkaistaan keväällä 2022. Vuoden 2019 mukaan joka seitsemäs päätoiminen valmentaja oli nainen ja hallituksissa naisten osuus noudatti samaa suhdetta.

Henkilöstö ja eettinen toimikunta aloittivat myös valmistelun uudelle ympäristöohjelmalle, joka julkaistiin alkuvuodesta 2022.

VASTUULLISUUSOHJELMA

Vastuullisuusmerkin symbolissa yhdistyy monta asiaa: 1) perustan eli pohjatyön merkitys, 2) kukka symboloi ihmisiä ja vastuullisuutta ja 3) viisi pallonmuotoa ovat tenniksen vastuullisuusohjelman viisi eri osa-aluetta

Ydintoiminnot etenivät strategian mukaisesti

Ydintoimintoja (seuratoiminta, kilpailutoiminta, valmennustoiminta ja tapahtumat) onnistuttiin kauttaaltaan edistämään strategian mukaisesti, vaikka korona toi haasteita läpi vuoden.

Seuratoiminnassa laatuseuraohjelma ja seuratapaamiset, koulutustoiminta ja Lambi Street Tennis Tour olivat vahvassa roolissa. Erityisesti koulutustoimintaan panostettiin ja toimintavuosi olikin vilkas. Lambi Street Tennis -tapahtumiin osallistui 58 koulua 19 eri paikkakunnalla. Tennistä pääsi kokeilemaan noin 16 000 lasta. Lisäksi mailapelien yhteishanke vieraili 104 koulussa tavoittaen lähes 25 000 oppilasta.

Valmennustoiminnan tavoitteena oli auttaa tenniksen strategian 2021-2024 mukaisesti nuorten maajoukkuepelaajia yltämään alle 14- ja 18-vuotiaiden kansainvälisiin rankingtavoitteisiin (Tennis Europe 14v. TOP-50 ja ITF 18v. TOP-100). Toisena tavoitteena oli mahdollistaa seurojen kanssa yhteistyössä hyviä lähtöjä kansainväliseen kilpatennikseen ja sitä myöten kansainvälisellä pelaajapolulla olevien pelaajien määrää.

Lisäksi yhteistyössä HVS-Tenniksen kanssa toteutettiin valmennuskeskustoimintaa Talin Tenniskeskuksessa.

Kansallisen kilpailutoiminnan rungon muodostivat kansalliset kilpailut ja yleinen sekä senioreiden sarjatennis. Kansallisten kilpailuiden lisäksi järjestettiin arvokilpailuja niin junioreissa, aikuisissa kuin senioreissa. Kansainvälisiä kilpailuja ja tapahtumia oli tarjolla koronatilanteen sallimissa rajoissa.

Vuotta 2021 varjosti edelleen koronavirustilanne, jonka vuoksi kilpailutoiminta oli keskeytettynä alkuvuoden, toukokuun puoleen väliin saakka, ja asetti erityisjärjestelyitä toiminnalle vielä tämän jälkeenkin. Kilpailutoiminnassa aloitettiin myös valmistella tulevia kilpailujärjestelmän ja tasolaskennan uudistuksia – tätä työtä on jatkettu alkuvuodesta 2022.

Tennisliitto julkaisi vuoden aikana kolme tasoluetteloa, josta viimeisimmässä oli 3665 pelaajaa (2020: 3898) – naisia 883 (903) ja miehiä 2782 (2995). Määriä vertailtaessa tulee huomioida, ettei tasoluettelossa ole edellisen vuoden tapaan 9-vuotiaita ja nuorempia.

Huipputenniksen menestyksekäs vuosi

Huipputenniksen vuosi oli erinomainen, mikä säteili positiivista vaikutustaan koko lajiväkeen.

Kaksinpelissä Emil Ruusuvuori vakiinnutti paikkansa ATP-kiertueella yltäen kahden ATP-turnauksen välierään sekä Anastasia Kulikova teki hurjan nousun maailmanlistalla ja pääsi myös ensimmäistä kertaa WTA-kilpailun semifinaaliin joulukuussa.

Nelinpelissä Harri Heliövaara jatkoi nousuaan maailmanlistalla ja otti ensimmäiset ATP-kisavoittonsa Marseillessa ja Moskovassa. Heliövaara murtautui Ruusuvuoren seuraksi TOP100-pelaajaksi ja oli vuoden päättyessä sijalla 64.

Junioreissa Laura Hietaranta oli tyttöjen Wimbledonin nelinpelin finaalissa ja toisena vuotena peräkkäin Orange Bowlin, epävirallinen alle 18-vuotiaiden MM-turnaus, semifinaalissa kaksinpelissä. Lisäksi poikien alle 14-vuotiaiden joukkue pelasi ensimmäistä kertaa itselleen paikan maailman lopputurnaukseen ja sijoittui siellä lopulta kuudenneksi.

Davis Cup -joukkue pelasi kotiyleisön edessä Intiaa vastaan syyskuussa Espoo Metro Areenalla. Suomen joukkue oli hyvin valmistautunut ja voitti ottelun suoraan kolmessa ottelussa, mikä johdatti joukkueen neljättä kertaa karsimaan paikasta Davis Cupin korkeimmalle tasolle. Naisten Billie Jean King Cup -joukkue ei pelannut maaotteluita vuoden 2021 aikana lainkaan, koska olivat ehtineet pelata ennen koronapandemian alkua oman lohkonsa ja muut pelasivat näitä otteluita vasta vuoden 2021 aikana.

Myös ATP Challenger -turnaukset Tampere Open ja HPP Open tekivät paluun kisakalenteriin koronan aiheuttaman välivuoden jälkeen, mikä otettiin lajiväen keskuudessa ilolla vastaan.

Tennisliiton talous vakaalla pohjalla – ”Mahdollistaa strategian mukaisia investointeja”

Taloudellisesti 2021 oli hyvä niin Suomen Tennisliitto ry:lle kuin Tennisliitto Finland Oy:lle. Ry:n osalta tilikausi oli ylijäämäinen 30 997,91 euroa, mikä tarkoitti toista peräkkäistä ylijäämäistä vuotta (2020: 63 646,43 €). Osakeyhtiön tulos oli ylijäämäinen 11 791,45 euroa.

Tennisliitto solmi vuoden loppupuolella uuden kolmivuotisen pääyhteistyökumppanuuden Porschen kanssa sekä jatkoi Cinian, Olvin ja Lambin yhteistyösopimuksia ja teki uuden yhteistyökumppanitason sopimuksen Fazerin kanssa.

– Talous on hyvällä ja vakaalla pohjalla, mikä mahdollistaa strategian mukaisia investointeja. Vahvan taloudellisen tuloksen taustalla ovat laaja yhteistyökumppaniverkostomme ja olemme epävarmoista ajoista johtuen olleet myös kulukuurilla, mikä on tuonut säästöjä kansallisesti ja kansainvälisesti. Strategian suunnassa jatkamme työtä ja tarjoamme parempia mahdollisuuksia tenniksen harrastajille yhdessä seurojen kanssa, sanoi Purho.

TOIMINTAKERTOMUS 2021
TOIMINTAKERTOMUKSET, TOIMINTASUUNNITELMAT & TALOUSARVIOT 2010-

Jaa:

Seuraava uutinen: Onko tässä Suomen… →