TEHO Sport Tennisliiga huipentuu viikonloppuna

9.2.2023  |  16:52  |  Ennakot

Kauden 2022–2023 TEHO Sport Tennisliigan finaaliviikonloppu on käsillä! Perjantaina pelataan välierät ja lauantaina ratkotaan lopullisesti mitalien kohtalo. Talin Tenniskeskuksessa lauantaina järjestettävässä finaalitapahtumassa pelataan ensin karsintaottelut, iltapäivällä pronssiottelut ja päivän huipennuksena loppuottelut.

Sitä ennen on kuitenkin välierien aika. Naisten välierät ovat Smash–HVS ja Smash-Kotka–ÅLK, miesten välierät GT–TaTS sekä HVS–Smash-Kotka.

Naisten kolme edellistä mestaruutta voittanut Smash jäi tällä kertaa runkosarjassa toiseksi. Smash-Kotka oli tasapisteissä edellä keskinäisen ottelun perusteella.

Kivikovassa välierässä Smashia vastaan asettuu HVS, jonka kolmen kullan putken Smash aikoinaan päätti. Yhden mitalittoman kauden jälkeen HVS on päässyt jälleen mitalien makuun ja pyrkii kirkastamaan viime vuoden hopeansa Anastasia Kulikovan, Laura Hietarannan ja kumppanien johdolla. Myös Smash saa jalkeille kärkipelaajansa Nuppu Palmin, Elena Malyginan ja Ella Haaviston johdolla.

Smashin Piia Suomalainen odottaa jo innolla finaaliviikonloppua. ”Tällä kertaa kohtaamme viime vuoden finaalivastustajamme HVS:n jo semeissä, eli varmasti on hyvät matsit tulossa ja haastetta riittää. Haluamme todella paljon uusia kahden edellisen kauden mestaruuden ja tulemmekin taistelemaan joka pallosta sen eteen”, Suomalainen kommentoi.

Myös HVS:n Emma Laine povaa kaudelle jännittävää huipennusta: ”Koko runkosarja oli todella tasainen, ja on hienoa olla taas mukana mitalipeleissä. Hyvällä fiiliksellä kohti tulevaa viikonloppua: mitalipelit sytyttävät aina! Varmasti on tulossa tasaisia pelejä ja hieno finaalitapahtuma Taliin.”

Toiseen välierään runkosarjan voittaja Smash-Kotka sai valita vastustajakseen ÅLK:n. Kolmen mitalin putkessa olevalta kotkalaisseuralta puuttuu nykymuotoisen Tennisliigan mestaruus, ja ensimmäinen runkosarjan voitto antaa hyvät lähtökohdat mitalipeleihin. Venla Ahti, Klaudija Bubelyte, Daria Bibanina ja kumppanit tähdittävät Smash-Kotkaa myös finaaliviikonloppuna.

Ahti korostaa joukkueensa taistelutahtoa. ”Lähdemme hyvällä fiiliksellä liigakauden lopetukseen ja otamme kaiken ilon irti joukkueena pelaamisesta. Kovia matseja on luvassa, mutta joukkueen taistelutahto on siivittänyt meidät jo tähänkin asti, niin sillä jatkamme”, hän totesi kauden huipennuksen alla.

Täksi kaudeksi maltillisesti uudistunut ÅLK eteni mitalipeleihin ensi kertaa sitten kauden 2018–2019. Mitaleille palaaminen edellyttää, että jokin viime kauden kestomitalisteista kaatuu, mutta runkosarjan kolmossija ja tasaiset ottelut muita välieräjoukkueita vastaan antavat turkulaisille varmasti roimasti itseluottamusta mitalipeleihin. Runkosarjassa ÅLK pelasi HVS:n ja Smashin kanssa tasapelit.

Saara Aerila uskoo ÅLK:n olevan valmiina ja hyvän yhteishengen kantavan pitkälle: ”Valmistautuminen on ollut hyvää ja vire nousujohteista. Meillä on liigan paras tiimihenki, ja se on selvä etu viikonloppuna. Kolmen vuoden tauon jälkeen olemme taas liigan playoffseissa, niin todellakin otamme siitä kaiken irti ja lähdemme kirkastamaan kesän liigacupin pronssimitaliamme.” Aerilan lisäksi ÅLK:n paidassa nähdään ainakin Emilia Järvinen ja Emelie Gabran.

Miehissä tutut joukkueet jäljellä

Viime viikon puolivälieristä tiensä miesten välieriin selvittivät TaTS sekä Smash-Kotka. TaTS kohtaa perjantaina GT:n, Smash-Kotka runkosarjan voittaneen HVS:n.

Välieräjoukkueet ovat varsin tutut. HVS on juhlinut seitsemän viime kauden aikana neljä kertaa mestaruutta ja kaksi kertaa himmeämpiä mitaleita. Saku Siivosen mukaan tälläkin kertaa lähdetään jahtaamaan kultaa: ”Ratkaisuviikonloppua odotetaan innolla ja jännittyneenä. Joukkueen lopullinen kokoonpano on vielä hieman epäselvä, mutta oli kentällä sitten kuka vaan, jokaisesta pisteestä taistellaan loppuun asti.” Nimekkääseen kokoonpanoon on nimetty muun muassa Otto Virtanen, Patrik Niklas-Salminen, Leevi Säätelä sekä Viktor Durasovic. Sen sijaan tällä kaudella voittamaton Bart Stevens ei ole mukana kokoonpanossa.

HVS:n haastaa viime kauden hopeamitalisti Smash-Kotka, joka tälläkin kertaa selvitti tiensä mitalipeleihin puolivälierien kautta. Viimeisenä pudotuspeleihin edennyt kotkalaisjoukkue on yltänyt nykymuotoisessa Tennisliigassa kolme kertaa mitaleille, mutta mestaruus antaa yhä odottaa itseään.

Ville-Petteri Ahti tunnustaa joukkueensa olevan altavastaaja välierässään: ”On selvä, että lähdemme altavastaajina haastamaan puolustavaa mestaria, mutta olemme ennenkin pudottaneet ennakkosuosikkeja pois playoffseista.” Kotkalaiset luottavat tuttuun kokoonpanoonsa, johon on nimetty Ville-Petteri Ahdin lisäksi muun muassa Vesa Ahti sekä Jussi Salmio.

GT nousi runkosarjan lopussa vain pisteen päähän kärkipaikasta. Kolme kertaa peräkkäin puolivälierissä kaatunut seura pääsi siis tällä kertaa suoraan välieriin. Grani Tenniksen edellinen mitali on kaudelta 2018–2019 ja mestaruus kaudelta 2014–2015, ja nyt Juho Paukku, Santtu Leskinen, Jürgen Zopp ja kumppanit haluavat varmasti hyvitystä viime kauden kirvelevälle puolivälierätappiolle.

Leskinen toteaa kaikkien mitalipeleihin edenneiden joukkueiden olevan kovia. ”GT lähtee itseluottavaisin mielin laittamaan kautta pakettiin. Kaikki jäljellä olevat joukkueet ovat kovia, joten mitään emme saa halvalla, mutta uskon joukkueemme kokemuksen ja yhteishengen näkyvän positiivisesti viikonloppuna”, hän ennustaa.

Perinteikäs TaTS jäi viime vuonna neljänneksi, ja kaudella 2015–2016 tulleesta edellisestä mestaruudesta on jo vierähtänyt tovi jos toinenkin. Puolivälierissä tamperelaiset eivät antaneet OVS:n yllättää, ja palkintona 4–1-voitosta on välierä GT:tä vastaan.

Ristomatti Lanne uskoo omiinsa: ”Lähestymme finaaliviikonloppua sillä asenteella, että kaikki on mahdollista mestaruutta myöden. TaTS:ssa elää vahva joukkuetenniksen kulttuuri, ja siksi olemme usein näissä tilanteissa parhaimmillamme!” TaTS pääsee mitalipeleihin kärkikokoonpanollaan: mukana ovat muun muassa Lauri Kiiski, Peetu Pohjola ja Hermanni Tiainen.

Karsintaotteluissa paljon pelissä

Mitalipelien lisäksi lauantaina pelataan karsintaottelut, joissa myös on paljon pelissä. Välierän ja finaalin häviävät joukkueet pääsevät yrittämään uudestaan heti vuoden kuluttua, mutta karsintaottelun häviäville joukkueille tätä mahdollisuutta ei suoda.

Naisten karsintaottelussa kohtaavat Oulun Verkkopalloseura sekä Nurmijärven Tenniseura. OVS jäi Tennisliigan hännille lopulta melko selkeällä neljän pisteen erolla. Vuonna 2016 mestaruuden voittaneet oululaiset ovat sen jälkeen seilanneet jatkuvasti Tennisliigan ja I-divisioonan väliä.

I-divisioonan voittanut NurTS ei ole yltänyt historiansa aikana nykymuotoiseen Tennisliigaan. Viime kaudella tie vei jo nousukarsintoihin, ja tällä kertaa paikka korkeimmalla sarjatasolla on yhden otteluvoiton päässä. Joukkuetta tähdittää Janita Laihonen, joka oli I-divisioonan kauden parhaita, mutta eräsuhde 29–8 osoittaa koko joukkueen pelanneen vahvasti läpi kauden.

Miesten karsintaottelussa pelaavat Smash ja HLK. Smash oli pitkään kuivilla vesillä, mutta viimeisen viikonlopun TVS-tappio pudotti joukkueen lopulta karsijan paikalle. Kaudella 2020–2021 mestaruutta juhlinut joukkue jäi toista kertaa peräkkäin pudotuspelien ulkopuolelle, ja tällä kertaa sarjapaikkakin on vaarassa. Henri Laaksonen ei ole tällä kertaa joukkueen apuna.

Erittäin tasaisessa I-divisioonassa toiseksi yltänyt HLK on tuttu näky ylimmällä tasolla, ja edellinen mitali on niinkin tuore kuin kaudelta 2020–2021. Kulta on kuitenkin karttanut aiempien kausien kestomitalistia. Tällä kertaa HLK ei pelaa finaaliviikonloppuna mitaleista vaan noususta Tennisliigaan. Kokoonpanosta löytyy muun muassa Oskar Stumpf. Sen sijaan I-divisioonassa voittamattomasti esiintynyt Karl Kiur Saar ei ole mukana karsintaottelussa.

Joukkuelajien urheilijat ovat usein sanoneet sarjanousun maistuvan mestaruutta makeammalta. NurTS ja HLK saattavat viikonloppuna päästä maistamaan ylimmälle sarjatasolle pääsemisen euforiaa. Ensin pitäisi kuitenkin kaataa OVS tai Smash.

Mitalien voittamisen riemua, tappion katkeraa kalkkia ja suurten panosten taistelua sarjapaikoista – sitä on luvassa finaaliviikonloppuna. Paras voittakoon!

PERJANTAI 10.2.
Naisten välierät
Smash – HVS | 17.30 | Smash Center, Helsinki
Smash-Kotka – ÅLK | 17.30 | Kotkan Tennishalli | Ruutu

Miesten välierät
GT – TaTS | 17.30 | Targa Arena, Kauniainen
HVS – Smash-Kotka | 18.00 | Talin Tenniskeskus, Helsinki | Ruutu

LAUANTAI 11.2.
Finaalitapahtuma Talin Tenniskeskuksessa, kentät 1-12
12.00 Karsintaottelut: miehet Smash – HLK, naiset OVS – NurTS
17.00 Pronssiottelut
17.00 Mestaruusottelut

Jaa:

Seuraava uutinen: Zenniz ja Tennisliitto… →