Suomi voitti Kroatian – lauantaisen USA-ottelun voittaja etenee maailman 8 parhaan joukkoon

15.9.2023  |  19:11  |  Raportit

Otto Virtanen ja Emil Ruusuvuori varmistivat Suomen voiton kaksinkertaisesta Davis Cup -mestarista Kroatiasta. Lauantaisen Suomi – USA koitoksen voittaja etenee MM-puolivälieriin, eli 8 parhaan joukkoon.

SUOMI – KROATIA 2-1 | DAVIS CUP FINALS

Otto Virtanen – Dino Prizmic 6-4, 3-6, 6-3
Emil Ruusuvuori – Borna Gojo 7-6(3), 6-4
Harri Heliövaara/Patrik Niklas-Salminen – Mate Pavic/Ivan Dodig 4-6, 6-7(1)

Tulevat ottelut
Suomi – USA | Lauantai 16.9. klo 15.00 (CET) / klo 16.00 (Suomi), YLE Areena ja TV2

Pelatut ottelut
Suomi – Hollanti 1-2 | raportti

MM-KISASIVUSTO
KUVAGALLERIA

Virtanen voittoon yli 2,5 tuntisessa ottelussa – ”Sitten vessatauko, kylmää vettä päähän ja Jarkolta parit hyvät vinkit sekä täysi nollaus”

Suomen ja Kroatian välisen maaottelun pääsivät avaamaan maiden kakkospelaajat Otto Virtanen (ATP-125) ja Dino Prizmic (ATP-168). Hyvin nopeasti kävi ilmi pelin juoni nuorten 22-vuotiaan suomalaisen ja 18-vuotiaan kroatialaisen välillä: Virtanen hyökkäsi, Prizmic puolusti. Virtasen huomattavasti suoremmat ja painavammat peruslyönnit tuottivat heti alkuun haasteita Prizmicille, joka löysi itsensä nopeasti 1-3 murron tappioasemasta. Erän loppupuolella kroatialaisen vahva liike ja pelinlukutaito alkoivat pidentämään palloralleja, mikä tiesi haasteita suomalaiselle. Prizmic painosti kovasti ja pääsi murtopalloihin kiinni erän kahdeksannessa ja kymmenennessä pelissä, mutta Virtanen kesti ja vei erän 6-4.

Toinen erä alkoi Prizmicin painostuksella; murtoa ei Virtanen vieläkään suostunut antamaan. Ja kuin salama kirkkaalta taivaalta iski Virtanen viidennessä pelissä, vahvat lyönnit toivat suoria pisteitä ja iso yli kymmenen lyönnin taistelupiste lopulta murron 3-2 johtoon. Suomalaisilo ei kestänyt kuitenkaan pitkään Prizmicin jatkaessa painostustaan ja tällä kertaa tuoden kroaatille ensimmäisen murron 3-3. Virtanen pääsi vielä murtopalloon kiinni 3-3 tilanteessa, mutta tämän selvitettyään Prizmic vyöryi virheettömällä pelillään erävoittoon 6-3.

Kolmannen erän alkuun sai Virtanen poikki kroatialaisen voittoputken hyvän syöttövuoronsa ansiosta. Suomalaispelaajan syöttötyöskentely parantui, minkä johdosta hallinta alkoi siirtyä takaisin Virtaselle. Erän kuudennessa pelissä Virtanen saikin murron uskomattoman kämmen ohituslyönnin siivittämänä. Lopulta Virtanen syötti kylmänviileästi ottelun kotiin kolmen läpisyötön voimin.

”Harvinaista herkkua, toinen peli ja toinen voitto; nyt suuntaan täyden kannustuksen muille pojille, jotka tänään pelaavat. Olen tosi tyytyväinen voittoon, nyt meillä on tosi hyvät mahdollisuudet ja myös jatkopaikkaa ajatellen. Ei tämän parempaa voisi olla”, kertoi tyytyväinen Virtanen.

Suomalaispelaaja oli tyytyväinen voittoonsa ja erityisesti ottelun loppuun.

”Avauserässä sain sen murron ja sen turvin syötin hyvin erän itselleni. Toinen erä alkoi ihan hyvin, mutta sitten tuli huonoja syöttövuoroja ja nopeasti se sitten kääntyi. Sitten vessatauko, kylmää vettä päähän ja Jarkolta parit hyvät vinkit sekä täysi nollaus. Siitä se sitten lähti uudestaan, olen tosi tyytyväinen voittoon.”

Yleisömäärät ovat puhuttaneet Davis Cup Finalsissa. Suomen ja Kroatian ottelussa paikalla oli yli 300 suomalaista luomassa kotitunnelmaa; isäntämaa Kroatian kannattajia oli suurin piirtein saman verran.

Pienten marginaalien ykköspelaajien kohtaaminen

Äänekkään suomalaisyleisön eteen asteli seuraavaksi Ruusuvuori ja Gojo.

Avauserässä molemmat pelaajat syöttivät hyvin ja hyvien syöttöjen jälkeen nähtiin myös vahvoja peruslyöntejä. Gojo pääsi muutamaan murtopalloon kiinni erässä, mutta ei onnistunut hyödyntämään niitä; Ruusuvuori ei saanut ainoatakaan mahdollisuutta. Tie-breikissä suomalaispelaaja oli kuin seinä ja hän kiihdytti 5-0 johtoon ja lopulta erävoittoon 7-6(3).

Toisessa erässä jatkui sama meno. Murtopaikkoja ei nähty ensimmäiseen kahdeksaan peliin ainoatakaan. Sitten iski Ruusuvuori, murto 5-4 ja suomalainen syöttämään otteluvoitosta. Ja otteluvoitto sieltä tulikin erin 7-6(3), 6-4.

”Tosi laadukas ottelu, olen tyytyväinen otteisiini. Paransin ensimmäisestä ottelusta todella paljon; Jarkon kanssa vitsailimme, että tänään menee yli kaksi lyöntiä peräkkäin kenttään. Huumorin kautta sain parastani irti”, kommentoi Ruusuvuori.

”Lauantaina pääsemme pelaamaan jatkopaikasta, eli siitä miksi tänne tulimme. Uskon meillä olevan hyvät mahdollisuudet voittaa USA. Mielenkiinnolla odotan huomista ja sitä keitä he laittavat pelaamaan.”

”Lauantaina on upea panos: voittaja pääsee 8 joukkoon! Se on meidän asettamamme tavoite tänne tullessamme. Mahtava fiilis”, huikkasi erittäin tyytyväinen kapteeni Jarkko Nieminen.

Seuraava uutinen: Ensikertalainen vastaan 32-kertainen… →