Suomi – Hollanti 1-2: Virtasen upea peli ei riittänyt maaotteluvoittoon

12.9.2023  |  18:11  |  Raportit

Otto Virtasen upea voitto ei riittänyt viemään Suomea voittoon MM-kisojen avauksessa.

SUOMI – HOLLANTI 1-2 | DAVIS CUP FINALS
Otto Virtanen – Botic van de Zandschulp 7-6(0), 6-4
Emil Ruusuvuori – Tallon Griekspoor 6-7(7), 3-6
Harri Heliövaara/Patrik Niklas-Salminen – Wesley Koolhof/Matwe Middelkoop 4-6, 7-6(5), 3-6

Tulevat ottelut
Suomi – Kroatia | Perjantai 15.9. klo 15.00 (CET) / klo 16.00 (Suomi), YLE Areena ja TV2
Suomi – USA | Lauantai 16.9. klo 15.00 (CET) / klo 16.00 (Suomi), YLE Areena ja TV2

KUVAGALLERIA
MM-KISASIVUSTO

Hyökkäävä, virheetön Virtanen – Griekspoor vei tasaisen ottelun Ruusuvuorta vastaan

Suomi ja Hollanti asettivat kaksinpeleihin odotetut pelaajat: Otto Virtanen (ATP-125) – Botic Van De Zandschulp (ATP-68) ja Emil Ruusuvuori (ATP-57) – Tallon Griekspoor (ATP-24). Ensimmäisenä kentälle astelivat kakkospelaajat.

Suomen Davis Cup -historian ensimmäisen lopputurnauspisteen vei Virtanen, jonka hyvä ykkössyöttö toi suoran pisteen suomalaiselle. Kahden vahvan syöttäjän kohtaaminen alkoi odotetusti: molemmat pitivät syöttöjään helposti. Virtanen otti enemmän kenttää haltuun syvyyssuunnassa, kun suomalaispelaaja tuli useasti ensimmäisten pelien aikana syöttönsä perään verkolle.

Suomalaisyleisöä oli löytänyt lehtereille hienosti, noin 150 suomalaista ja hieman alle 100 hollantilaista pitivät ääntä muuten tyhjillään olleessa hallissa.

Ensimmäinen painetilanne syntyi Zandschulpin toimesta, kun hän pääsi murtopalloon kiinni 4-4 tilanteessa. Virtanen kuitenkin selvitti tämän raudanlujalla kämmen läpilyönnillä. Erän ratkaisu meni tie-breikkiin ja siinä nähtiin suomalaisflow. Virtanen pelasi virheettömästi, Zandschulp teki kaksi kaksoisvirhettä; avauserä suomalaiselle tyylikkäästi 7-6(0).

Toisen erän alkuun jatkui Virtasen painostus. Useat murtomahdollisuudet eivät kuitenkaan konkretisoituneet hollantilaisen avaussyöttövuorossa. Painostus jatkui heti seuraavassa Zandschulpin syöttövuorossa ja tällä kertaa Virtanen käytti mahdollisuutensa siirtyen murrolla 2-1 johtoon. Suomalaispelaajan vahva syöttötyöskentely jatkui loppuun asti, vaikkakin viimeisessä syöttövuorossa eivät ensimmäiset ottelupallot tuoneet ratkaisua. Lopulta otteluvoitto irtosi komealla kämmen läpilyönnillä 7-6(0), 6-4.

”Yksi parhaista otteluistani. Tosi hyvä fiilis onnistua ja pystyä voittamaan maailman parhaiden maiden turnauksessa. Molemmat syötimme hyvin ja teimme paljon pisteitä sillä; hiljalleen pääsin paremmin kiinni hänen syöttöönsä ja sain luotua painetta. Toisen erän alkuun sain tärkeän breikin ja sitten pystyin pelaamaan hyvin johtoasemassa”, kommentoi Virtanen.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Suomen Tennisliitto (@tennisfin) jakama julkaisu

Ykköspelaajien ottelussa Ruusuvuori sai vahvan alun, suomalaispelaaja pääsi heti ensimmäisessä Griekspoorin syöttövuorossa kahteen murtopalloon kiinni, mutta hyvin pelatut pisteet hollantilaiselta pelastivat tilanteen. Lopulta ensimmäisenä pääsi iskemään Griekspoor, joka vahvalla liikkeellään otti murron siirtyen 5-4 johtoon. Murto ei ole kuitenkaan murto, jos ei onnistu pitämään syöttöään, ja Ruusuvuori todisti tämän toteen murtaen heti takaisin.

Avausottelun tavoin ensimmäisen erän ratkaisu meni tie-breikkiin. Jännitystä ei siitä puuttunut. Ruusuvuori selvitti eräpallon 5-6 tilanteessa ja pääsi itse eräpalloon kiinni 7-6 lukemissa. Suomalainen palautti uskomattoman palautuksen, mutta vastaan tuli uskomattomampi ohitus. Seuraavaksi oli Griekspoor eräpallossa kiinni 8-7; hollantilaiselta uskomaton palautus, läpilyönti ja erä.

Toisen erän neljännessä pelissä otti jälleen varmasti pelannut Griekspoor murron. Tämän jälkeen hollantilainen piti huolet syötöistään, mikä tarkoitti maaottelun tasoittamista erin 7-6(7), 6-3.

”Todella tiukka avauserä. Siinä oli erävoitto aika lähellä, mutta kaveri vei mun eräpallon pokalla lähteneellä koholyönnillä. Menin ottelussa vähän ylös ja alas, matsitauko näkyi ja oli vaikeaa pitää fokusta sekä fyysisyyttä yllä. Otteluna kuitenkin ihan ok pitkän matsitauon jälkeen”, kommentoi Ruusuvuori.

Nelinpeli ratkaisi maaottelun

Ratkaisua Suomelle lähtivät hakemaan vuodesta 2012 lähtien voittamattomana maaotteluissa esiintynyt Harri Heliövaara ja Patrik Niklas-Salminen, joka vaihdettiin Ruusuvuoren tilalle. Verkon toiselle puolelle asettuivat hetki sitten maailman ykkösnelinpelaajana ollut Wesley Koolhof ja kokenut Matwe Middelkoop.

Hollantilaiskaksikko otti ohjakset murrettuaan kolmannessa pelissä Heliövaaran syötön. Tämän jälkeen erä oli tasainen. Erityisesti Niklas-Salminen, joka palasi pelaavaan kokoonpanoon parin vuoden tauon jälkeen, esiintyi edukseen vahvoilla syötöillään. Kuitenkaan murtoa ei Heliövaara/Niklas-Salminen saanut aikaan, eli erä kirjattiin vastustajille 6-4.

Toisen erän alku meinasi olla avauserän toisinto, mutta tällä kertaa kolmannessa pelissä suomalaisduo selvitti Heliövaaran syötössä vastustajien murtopallot. Erittäin vahvasti palauttanut Koolhof aiheutti päänvaivaa suomalaisille myös Niklas-Salmisen syötössä, mutta jälleen suomalaiset selvittivät tilanteen siirtyen 3-2 johtoon. Lopulta ratkaisu haettiin kaksinpeleistä tuttuun tapaan tie-breikistä. Ilman murtopalloja läpi ottelun pelannut suomalaispari sai minimurron 6-5 johtoon Niklas-Salmisen upealla reaktiolentolyöntillä. Seuraavassa pisteessä Heliövaaran iskulyönti sinetöi ratkaisun kolmanteen erään.

Kuten aiemmissa erissä, vaaranpaikka tuli jälleen kolmannessa pelissä Heliövaaran syötössä. Suomalaiskatsojien riemuksi murtoa ei nähty, vaan tilanne tasoittui 2-2. Koolhofin ja Middelkoopin jatkuva painostus tuotti lopulta tuloksen, kun Niklas-Salmisen kaksoisvirheen myötä he siirtyivät 4-2 johtoon. Murto piti loppuun asti ja Hollanti pääsi tuulettamaan maaotteluvoittoa.

”Hollantilaiset syöttivät paremmin kuin me. He pääsivät helpommalla niissä ja pystyivät luomaan painetta meidän syöttövuoroissamme”, sanoi Niklas-Salminen.

”Vastustajat pelasivat todella kliinisen ottelun. Emme saaneet koko ottelussa murtopalloakaan; roikuimme mukana ja käytimme mahdollisuutemme toisessa erässä. Hyvälaatuinen ottelu ja he ansaitsivat voittonsa”, komppasi Heliövaara.

Kapteeni Jarkko Nieminen oli tyytyväinen suojateistaan, vaikka tappio kirvelikin.

”Erittäin tasainen maaottelu. Kaikki erät olivat tosi tasaisia. Olen ylpeä joukkueen taistelusta, kaikki pelaajat tekivät kaikkensa. Totta kai harmittaa ettei voittoa tullut, mutta ottelut jatkuvat.”

Seuraava uutinen: Pelaa ja voita… →