Seniorien sekanelinpelin SM-kisoissa tuplamestareita ja kokemuksen hakijoita

1.2.2018  |  09:35  |  Raportit

(75+ luokan finastit, vas. voittajat Jaakko Salava ja Leena Mutanen, kakkoset Simo Näkki ja Maisa Pirilä Kuva: Riitta Närhi)

Teksti Riitta Närhi, kuvat Riitta Närhi ja Ilkka Pekka Aho

Kaikkiaan 72 pelaajaa ilmoittautui seniorien sekanelinpelien SM-kisojen yhdeksään luokkaan tammikuun viimeisen viikonloppuna Tapiolan Tennispuistossa, Espoossa.
Seniorisekanelinpelin SM-kisoja on toistakymmentä vuotta pelattu keskitetysti, irrallaan kaksin- ja nelinpelin SM-kisoista. Syynä muutokseen oli se, että sekanelinpeliluokkia ei aiemmin saatu aikaiseksi SM-kisoissa; osallistuminen kolmeen luokkaan oli pelaajille sekä aikataulullisesti että jaksamisen kannalta mahdotonta.
Seniorien SM-mixtykisoissa on varsin mukava, sosiaalinen tunnelma.

Mutta kyllähän kisat tosissaan otettiin, kuten teki nyt kahden suurimman kilpailuluokan, 50- ja 55-vuotiaiden voittajapari, Ylva Kalliomäki/Ralf Forsén. Heillä on takanaan muutamia yhdessä pelattuja mixtyn SM-kisoja.
-Me jopa treenaamme mixtyä, kertoi Kalliomäki. – Sitä on muutenkin kiva pelata, kun saa lyödä  reippaasti. Naisiltakin lyönnit tulevat kuin pyssyn suusta.
-Tuplamestaruus ei  ollut odotettu, tokaisi Kalliomäki. – Pidin varmana, että jossain vaiheessa tulee turpaan, kuten viime kesänä ulkokentillä lahtelaisparille Erika Laine/Juha Annunen.
Nyt Ylva ja ”Mini” ottivat välierissä heistä revanssin.
Kalliomäki ja Forsén ”löysivät toisensa” vasta viitisen vuotta sitten, junioreina he eivät pelanneet parina ja sen jälkeen elämän ruuhkavuosina Kalliomäeltä tennis jäi pariksi kymmeneksi vuodeksi.  Nyt hän kisaa senkin edestä; liigoissa, SM-tasolla ja kv.kisoissakin. Tuttu tarina monen naispelaajan osalta.

(Ylva Kalliomäki ja Ralf Forsén ottivat mestaruudet kisojen kahdessa suurimmassa luokassa, 50+ ja 55+. Kuva: Ilkka Pekka Aho)

Myös luokan 75+ mestaruuden yhdessä Jaakko Salavan kanssa voittaneella Leena Mutasella oli 25 vuoden mittainen pelitauko, kun hän asui Uudessakaupungissa, jossa peliolosuhteissa oli toivomista ja pelikavereistakin oli puutetta.
Sekä Mutanen (o.s. Ahonen) että Salava ovat saalistaneet SM-mitaleja varhaisista juniorivuosista lähtien. Mutasella on niitä viitisenkymmentä, Salavalla hieman vähemmän.
-Makein yhteinen voittomme on yleisten luokkien sekanelinpelin mestaruus vuodelta 1968, kertoi Salava. – Finaalissa voitimme Heikki Hedmanin ja Kastehelmi Vihkon.

Mutta eivät kaikki seniorien SM-kisoihin osallistujat suinkaan ole entisiä juniorimestareita, vaan mukana on paljon tenniksen aikuisiällä aloittaneita. Kisaamisen makuun monet pääsevät vasta eläkevuosina, kun omaa aikaa on enemmän. Näin kävi kisaan osallistuneille Tapiolan Tenniksen jäsenille Inga Skogille ja Kari Lautsolle. Kumpikin pelaa sekä 65+ että 70+ -sarjajoukkueessa ja osallistuu oman seuran järjestämiin kisoihin. Mixtyn SM-kisoissa he olivat nyt toista kertaa.
-Enemmänkin ikäluokassamme olisi voinut osallistujia olla, harmitteli Skog.- Mielellämme olisimme pelanneet enemmän otteluita..
-Pelikokemusta nimenomaa haimme tästä turnauksesta, totesi Lautso.

(Inga Skog ja Kari Lautso pelasivat toisissa sekanelin SM-kisoissaan. Kuva: Riitta Närhi)

Tapiolan Tennis, TaTe r.y.

TaTe on 260 aikuisen jäsenen seura, jolla on omat sisäiset mestaruuskisansa sekä pari keväistä ja pari syksyistä seuran sisäistä turnausta mixtyiltaa mm. teemoilla Lammastennis pääsiäisenä tai Octoberfest syksyllä. Myöskin seuravierailut Viroon ovat suosittuja retkiä. Kansallisia kisoja TaTe järjestää vain tämän yhden, sekanelinpelin SM-kisat.
-Pyrimme järjestämään nimenomaan matalankynnyksen kilpailutoimintaa, totesi SM-kisanjohtaja, TaTen kilpailutoiminnasta vastaava Ilkka Pekka Aho.
TaTella on tällä kaudella peräti 36 joukkuetta senioriliigassa. Jäsenten pelaamista ja kehittymistä tukee hienosti seuran pyörittämät 40 valmennusryhmää.
-Tavoite on, että kaikki jäseniksemme tulevat pääsevät heti toimintaan mukaan ja aktiivisesti pelaamaan.
Tatelaisten kotihalli on Tapiolan Tennispuisto.

Suomen Senioritennis r.y.

Suomen Senioritennis r.y., joka perustettiin vuonna 1993, on itsenäinen yhdistys. Sillä on useita tehtäviä, joista suurimpana on järjestää sarjatennistä seurojen seniorijoukkueille naisissa 30-70+ ja miehissä 35-85+ -ikäluokissa. Sarjat on jaettu viiden vuoden välein eri ikäluokkiin ja niiden sisällä eri sarjatasoille. Tällä kaudella on mukana yli 500 joukkuetta.
SST myöntää sisä- ja ulkopelikauden seniorien SM-kisojen järjestelyoikeudet Suomen Tennisliiton jäsenseuroille.  Se avustaa mahdollisuuksiensa mukaan seniorimaajoukkueiden osallistumista MM-joukkuekilpailuihin, PM-joukkuekisaan, Viro-maaotteluun sekä järjestää kahta viimemainittua, kun järjestelyvuoro on Suomella. STT on myös Helsingissä ja Hangossa järjestettävien seniorien ITF-kilpailujen yhteistyökumppani.
SST edistää naisten 30+ ja miesten 35+ aikuistennistä eri muodoin Suomessa. Yhdistyksellä on reilut 1800 jäsentä.
Lisätietoja yhdistyksen toiminnasta saa sen verkkosivuilta www.senioritennis.fi

Seniorien sekanelinpelin SM-kisat sisäkentillä 2018
26.-28.1.2018 Tapiolan Tennispuisto, Espoo
Järj. TaTe
Luokkien voittajat
35+ Aino-Maija Vaskelainen OTC/Tommy Vuorio Te-Te
40+ Laura Juvonen HLK/Mika Leskinen HLK
45+ Sanna Pasanen ETS/Janne Viitala GT
50+ Ylva Kalliomäki SlVS/Ralf Forsén HVS
55+ Ylva Kalliomäki SlVS/Ralf Forsén HVS
60+ Marita Waris ÅLK/Matti Waris ÅLK
65+ Marja-Liisa Hedman HTS/Jyrki Montell TTS
70+ Marja-Liisa Hedman HTS/Jyrki Montell TTS
75+ Leena Mutanen HVS/Jaakko Salava SLT

Jaa:

Seuraava uutinen: Tunisia-Suomi: Heliövaara ja… →