Ruusuvuori kohtaa Wawrinkan Wimbledonissa – ”Semmoinen kuin olet ihmisenä, semmoinen olet myös kentällä.”

1.7.2023  |  17:07  |  Ennakot

Kuva: Libema Open

Kauden kolmas grand slam -turnaus Wimbledon pelataan 3.-16.7. Emil Ruusuvuori saa ensimmäisellä kierroksella vastaansa sveitsiläisen Stan Wawrinkan. Kaksikon kohtaaminen on aikataulutettu maanantaille; ottelu pelataan kentällä 18 aikaisintaan klo 18.30.

Ruusuvuori (ATP-45) ja Wawrinka (ATP-87) kohtasivat toisensa viime vuonna ATP Masters -kisassa Kanadassa; tuolloin suomalaispelaaja kukisti kolminkertaisen grand slam -turnausvoittajan (Australian avoimet 2014, Ranskan avoimet 2015 ja US Open 2016) kolmessa erässä 6-3, 3-6, 6-3.

WIMBLEDON
VIRTANEN HÄVISI KARSINTAFINAALISSA

Paineensietokyky. Jatkuva oppimismatka – ”Yksi tärkein on asia on ymmärtää, että kaikki vaikuttaa kaikkeen”

Ruusuvuori on alkanut tottumaan jo isoihin areenoihin, sillä hän on 2020 vuodesta alkaen pelannut suurturnauksissa. Legendaarisen Wimbledonin kentille Ruusuvuori astelee nyt kolmatta kertaa. Viime vuonna suomalaispelaaja ylsi toiselle kierrokselle.

Ruusuvuoren nousu kohti maailman eliittiä alkoi vuonna 2019. Silloin hän otti neljä haastajakiertueen turnausvoittoa ja on nyt ATP-kiertueelle noustuaan yltänyt maailmanlistalla jo lukemaan 37. Parhaimpia saavutuksia pääkiertueella ovat finaalipaikka Intiassa, seitsemän välieräpaikkaa ja Masters-turnauksen puolivälieräpaikka tämän vuoden Miamin kisassa.

Suomalaispelaaja tunnetaan viilipyttymäisestä käytöksestään ja ilmeettömistä kasvoistaan pelitilanteessa. Mitä tuon kuoren alla tapahtuu; onko pelaaja kokenut tai kokeeko hän paineita pelatessaan maailman parhaimpien kanssa?

”Kun ura on mennyt kovaa vauhtia eteenpäin, niin ihmisryhmä ympärillä on kasvanut ja se tuo omalla tavallaan painetta. Lisäksi tietysti pelaamisen suorituspaineet kasvavat. Kyllä sitä oli aika pikkupoika ITF- ja Challenger-kiertueella. Uusia tilanteita, isoja areenoita ja paineita on oppinut ajan kanssa käsittelemään paremmin. Oma tiimini auttaa paljon ja käytän henkiseen puoleen myös ammattilaisten apua toimimaan ja käsittelemään paineita”, avasi Ruusuvuori.

Kuva: Libema Open

Viimeisin ison paineen tilanne oli Madridin Mastersissa, jossa toisella kierroksella verkon toiselle puolelle asettui nykyinen maailmanlistan ykköspelaaja Carlos Alcaraz.

”Siinä oli pari päivää aikaa miettiä, että ketä vastaan ja missä sekä minkälaisen yleisön edessä tulee pelaamaan. Se iski aika kovaa itseeni. Edellisenä iltana oli vaikea rauhoittua ja keho kävi ylikierroksilla. Oli vaikeaa rentoutua, mutta siinä hetkessä yritti vain keskittyä niihin asioihin mihin voi itse vaikuttaa. Puhuminen on tärkeää. Se on myös itselleni välillä ollut vaikeaa, kun pitäisi myöntää ja sanoa ääneen mitä sisimmissään ajattelee. Sen on tässä oppinut, että puhuminen auttaa välillä koviinkin jännitystilanteisiin.”

”Itselläni tilanne alkaa helpottumaan astellessani kentälle ja päästessäni lyömään ensimmäiset lämmittelylyönnit. Pelitilanne on erilainen kuin aika ennen sitä.”

Ruusuvuori tiedostaa etteivät paineet ole ainakaan pienenemässä tulevaisuudessa. Tenniskausi on todella pitkä ja viikosta toiseen on oltava valmis suorittamaan sekä hakemaan voittoja pysyäkseen huipulla.

”Onhan tämä jatkuvaa oppimista. Koitan muistaa pitää hauskaa, se on toiminut minulle. Tenniksessä ei ole tiimikaveria kenelle syöttää, vaan yksin ollaan kentällä. Siitä tulee välillä tosi paljonkin paineita. Koen kehittyneeni viimeisten vuosien aikana paljon ja vielä on toki paljon opittavaa.”

Millaisia vinkkejä suomalaistähti antaa junioreille, jotka haaveilevat jonain päivänä pääsevänsä pelaamaan grand slam -turnauksia?

”Yksi tärkein asia on ymmärtää, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sen olen huomannut ja oppinut, että se miten olet ja hoidat asioita kentän ulkopuolella vaikuttavat myös kenttätekemiseen, esimerkiksi vaikka keskittymisen osalta. Monet jutut lähtevät kentän ulkopuolelta, niitä kehittämällä myös pelaaminen kehittyy. Semmoinen kuin olet ihmisenä, semmoinen olet myös kentällä.”

Kuva: Libema Open

Jaa:

Seuraava uutinen: Miesten SM-finaalissa pelaavat… →