Ruusuvuori ja Heliövaara valmiina Australian avoimiin

15.1.2022  |  22:01  |  Ennakot

Vuoden ensimmäinen Grand Slam -turnaus, Australian avoimet, pelataan 17.-30.1.2022. Suomalaisista ovat mukana Emil Ruusuvuori kaksinpelissä ja Harri Heliövaara/Lloyd Glasspool (GBR) nelinpelissä. Lisäksi junioreiden sarjassa on mukana Laura Hietaranta.

Tässä ennakossa käsitellään Ruusuvuoren ja Heliövaaran kuulumiset arvoturnauksen kynnyksellä.

Ruusuvuori: ”Mutta täytyy sanoa, että keli ja aika vaikuttavat todella paljon peliolosuhteisiin”

Emil Ruusuvuoren kausi alkoi loistavasti Melbournen ATP250-turnauksessa, jonka ottelut pelattiin Australian avointen pelikentillä viime viikolla. Maailmanlistan 90. oleva suomalaispelaaja nappasi kolme komeaa voittoa ennen taipumista välierässä 20-kertaiselle Grand Slam -turnausvoittajalle espanjalaiselle Rafael Nadalille 4-6, 5-7 (lue lisää).

Australian avointen kaksinpelin kaavio julkaistiin torstaina ja arpa heitti 22-vuotiaan Ruusuvuoren kohtaamaan yhdeksänneksi sijoitetun kanadalaisen Felix Auger-Aliassimen (ATP-9). 21-vuotias kanadalainen aloitti kauden vahvasti siivittämällä maansa ATP Cupin voittoon ja siten nousemalla myös maailmanlistan kymmenen parhaan joukkoon. Auger-Aliassime on pelannut urallaan kahdeksassa ATP-turnauksen finaalissa, mutta on poistunut aina kakkospalkinto kainalossaan. Ottelu on luvassa tiistaina, tarkempi otteluaika selviää myöhemmin.

AUSTRALIAN AVOINTEN KAKSINPELIKAAVIO

Ruusuvuoren viime kausi päättyi harmittavaan loukkaantumiseen, jonka johdosta jäi välistä kotiturnaus, HPP Open, Talissa. Suomalaispelaaja keskittyi off-seasonin alkuun vamman hoitamiseen ja erityisesti fysiikkatreeniin.

– Kaikki on nyt kunnossa. Vamman takia emme päässeet heti tennikseen kiinni off-seasonilla, mutta fysiikkaa tuli tehtyä sitäkin enemmän, kertoi Ruusuvuori.

Ruusuvuori kertoo Australian avointen pelikenttien tulleen tutuiksi viime viikkojen aikana. Kuitenkin monia huomioon otettavia asioita riittää päiväkohtaisesti.

– Nyt on tullut läiskittyä samoissa olosuhteissa jo pidempään, mikä on auttanut tutustumisessa. Mutta täytyy sanoa, että keli ja aika vaikuttavat todella paljon peliolosuhteisiin. Esimerkiksi iltamatsi Nadalin kanssa oli ihan eri asia kuin pelata päivällä kuumassa, tuulessa ja auringon paisteessa. On siis otettava monia asioita huomioon otteluihin valmistautuessa.

Ruusuvuori pelasi viime kaudella ensimmäisen täyden vuotensa ATP-kiertueella. Paras viidestä erästä pelattavissa Grand Slam -turnauksissa olivat tuloksina toisen kierroksen paikat Australian avoimissa ja US Openissa sekä avauskierroksen tappiot Ranskan avoimissa ja Wimbledonissa.

Viime vuoden Australian avoimissa Ruusuvuori kukisti Gael Monfilsin, silloinen ATP-11, viidessä erässä ennen taipumistaan Pedro Martinezille.

– Paras viidestä -otteluihin alkaa tietysti totuttua mitä enemmän niitä pelaa. Toivottavasti tänä vuonna on näitä otteluita luvassa paljon. Mutta ovathan nämä erilaisia ja on otettava monta asiaa huomioon ennen ottelua, sen aikana ja jälkeen. Erityisesti kuumina pelipäivinä täytyy tankkausten olla kohdillaan.

Heliövaara: ”Rohkeudella tullaan siis todennäköisesti voittamaan Australian avoimet”

Nelinpelispesialisti Harri Heliövaara on innoissaan tulevan turnauksen alla. Elämänsä vireessä oleva 32-vuotias helsinkiläinen pelasi Melbourne Parkissa viimeksi kymmenen vuotta sitten kaksinpelin karsinnoissa. Heliövaaralla on lämpimiä muistoja Australian avointen juniorisarjasta 2007, kun hän ja brittiläinen Graeme Dyce voittivat poikien nelinpelin.

– Nelinpeliä en siis ole Australian avoimissa koskaan hävinnyt, joten toivotaan, että vaikka puitteet ovat menneet hurjasti eteenpäin vuosien aikana, niin voittamisen taika pitää. Olisihan se aika ainutlaatuista löytää oma nimi toiseltakin tämän tasoisen turnauksen voittajien listalta, sanoi Heliövaara.

Heliövaaran ja Lloyd Glasspoolin viime vuosi oli erittäin menestyksekäs, kirkkaimpana tähtenä Marseillen ATP-turnausvoitto. Heliövaara voitti myös Moskovan ATP-turnauksen yhdessä hollantilaisen Matwe Middelkoopin kanssa. Heliövaara on nelinpelin maailmanlistalla sijalla 63. ja Glasspoolin lukema on 76.

Tämän vuoden kaksi ensimmäistä turnausta Australiassa jättivät toivomisen varaa, sillä tuloksena oli kaksi tappiota.

– Valmistautuminen ei ole otteluiden kannalta mennyt ihan suunnitelmien mukaan, sillä voittoja on tullut vain kaksinpelin puolella. Olemme kuitenkin saaneet vedettyä paljon treeniä oikeissa olosuhteissa ja tuleepahan ainakin lähdettyä nöyränä kentälle.

Heliövaara kertoo heidän keskittyneen perusasioihin treenikentällä.

– Syöttö ja palautus sekä sijoittuminen ovat olleet pääpainossa.

Keskittyminen syöttöön ja palautukseen on nelinpelin luonne ja Australian olosuhteet huomioiden järkevää.

– Olosuhteet ovat Australiassa nykyään aika nopeat, joten pisteet ovat lyhyitä. Syöttö ja palautus nousevat isoon arvoon, mutta varmistelemaan ei sovi ryhtyä. Pallot liitävät helposti pitkäksi, jos niitä alkaa yhtään ohjailemaan, joten lyönnit pitää saattaa loppuun asti ja uskoa, että kontrolli riittää. Rohkeudella tullaan siis todennäköisesti voittamaan Australian avoimet.

Heliövaara/Glasspool kohtaavat ensimmäisellä kierroksella enemmän kaksinpeliin keskittyvän espanjalais-argentiinalaisparin Albert Ramos-Vinolas/Federico Coria.

AUSTRALIAN AVOINTEN NELINPELIKAAVIO

Kuva: ATP

Vuoden 2017 Australian avointen nelinpelin mestaria Henri Kontista, 31, ei nähdä tämän vuoden turnauksessa. Kontinen kertoo olevansa määrittelemättömän pituisella tauolla.

– Otan taukoa ja etäisyyttä tennisammattilaisen arjesta ja mietin mitä haluan tulevaisuudelta.

Kontista ei myöskään nähdä kentällä Suomen tulevassa maaottelussa Belgiaa vastaan 4.-5.3.2022.

Jaa:

Seuraava uutinen: ETT nousi TEHO… →