Nadal piti ennakkoluulottoman Ruusuvuoren kurissa

8.1.2022  |  14:45  |  Raportit

Emil Ruusuvuori, 22, haastoi ennakkoluulottomasti 20-kertaisen Grand Slam -turnausvoittajan Rafael Nadalin Melbournen ATP-turnauksen välierässä, mutta taipui erin 4-6, 5-7. Välieräpaikka oli uran neljäs Ruusuvuorelle ATP-kiertueella.

ATP250 | MELBOURNE

Ottelu alkoi yli seitsemän minuutin Nadalin (ATP-6) syöttövuorolla, jossa espanjalaisen muutamat helpot kämmenvirheet ja Ruusuvuoren (ATP-95) muutamat vahvat peruslyönnit toivat suomalaiselle kaksi murtomahdollisuutta. Nadal otti kuitenkin murtopaikat pois hyvillä syötöillään.

Seuraavaksi pelaajat pitivät syöttövuorojaan tasatahtia molempien pelatessa vahvuuksiensa kautta: Ruusuvuori aggressiivisesti ja suoraa lyöden sekä Nadal monipuolisesti ja tilaisuuden tullen armottomasti hyökäten. Erityisesti Ruusuvuoren kämmenpuolen linjakäännöt tuottivat Nadalille vaikeuksia.

Avauserän ratkaisu saatiin kymmenennessä pelissä Ruusuvuoren syöttövuorossa. Suomalainen ei ollut päästänyt Nadalia murtomahdollisuuksiin koko erän aikana, mutta nyt espanjalainen iski hieman suomalaispelaajan avustuksella: erä päättyi Ruusuvuoren kaksoisvirheen ja kämmenhyökkäysvirheen kautta Nadalille 6-4.

Toisen erän alku oli tasainen. Ruusuvuori oli avauserän tavoin ensimmäisenä murtopallossa 2-2 tilanteessa, mutta Nadal selvitti sen yhden ottelun komeimman pallorallin päätteeksi kämmen pysäytyslyönnin siivittämänä. Heti seuraavassa pelissä oli Nadalilla murtopallo, mutta Ruusuvuoren kylmän viileät hyökkäykset pitivät tilanteen tasoissa.

Nadalin hyökkäys jatkui seuraavassa Ruusuvuoren syöttövuorossa. Espanjalaisen tavaramerkki ohituslyönti ja korkea yläkierteinen kämmenpalautus toivat murron ja 5-3 johtoaseman. Ruusuvuori ei kuitenkaan luovuttanut, vaan otti sisukkaasti murron takaisin. Ruusuvuori pääsi yrittämään myös murtoa 5-5 tilanteessa, mutta nyt puolestaan Nadal piti pintansa. Lopulta Nadal tuuletti viihdyttävän ottelun voittoa 6-4, 7-5 lähes kahden tunnin pelaamisen jälkeen.

Ruusuvuori kertoi olevansa tyytyväinen otteluunsa.

– Pystyin pelaamaan kuten suunnittelimme. Toki Nadal huomasi miten pelaan ja muutti peliään, kuten huippupelaajat tekevät. Myös itse onnistuin reagoimaan pelin aikana, mikä oli hyvä asia. Tärkeää oli pysyä aggressiivisena ja siinä onnistuin. Muutamat kerrat jäin juoksutettavaksi, niin silloin oli kyllä vaikeaa. Tietenkin tappio myös harmittaa, sillä ottelu oli niin tiukka, kommentoi Ruusuvuori.

Nadal on Ruusuvuoren lapsuuden idoli ja hänen kohtaamisensa oli hieno hetki suomalaispelaajalle.

– Pienestä pitäen olen ihaillut häntä. Meillä oli kotona usean vuoden ajan hänen julisteensa eteisessä, ikään kuin toivottamassa tervetulleeksi. Myös hänen kohtaamisensa yhdellä tenniksen hienoimmista areenoista oli siistiä. Lisäksi oli myös kivasti yleisöä paikalla luomassa tunnelmaa.

Ruusuvuorella on edessään treeniviikko ennen 17.1. käynnistyvää Australian avointa.

– Tarkoitus oli pelata tulevalla viikolla, mutta edettyäni pitkälle täytyi minun vetäytyä ensi viikon turnausten karsinnoista. Finaalipaikalla olisin saanut suoran paikan pääsarjaan, mutta nyt se jäi saamatta. Hieno viikko, mutta tavallaan harmittaa tulevan viikon osalta. Kuitenkin tämä oli loistavaa valmistautumista ja on hyvä jatkaa kohti vuoden ensimmäistä Grand Slam -turnausta.

Loppuottelussa sunnuntaina klo 10.00. alkaen Nadalia vastaan asettuu turnauksen yllättäjä yhdysvaltalainen Maxime Cressy (ATP-112). 24-vuotias Cressy on ponnistanut loppuotteluun karsinnoista, välierässä hän voitti kolmanneksi sijoitetun Grigor Dimitrovin (ATP-28) 7-5, 7-6(9).

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 2/2022 – →