Ranska haluaa Davis Cupin: ”Tämä on meidän vuotemme”

23.11.2017  |  16:00

KUVA: ALL OVER PRESS: MARIJAN MURAT

Ranskalla on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikanakin pelaajapolvia, jotka ovat tehneet siitä jatkuvasti ATP-kiertueen kolmen kärkeen kuuluneen maan. Parhaimmillaan Ranskalla on ollut kaikista maista eniten pelaajia miesten top 100:ssa. Tälläkin hetkellä kymmenen ranskalaismiestä mahtuu sadan joukkoon.

Nykyisen ranskalaisen pelaajasukupolven traumana on se, että Davis Cup on jäänyt voittamatta. Viimeksi Ranska on voittanut 2001, jonka jälkeen se on hävinnyt loppuottelun 2002, 2010 ja 2014.

Tämän viikon perjantaista sunnuntaihin Ranska jahtaa 16 vuoden tauon jälkeen Davis Cupia kotikentällä Lillessä. Vastassa on Belgia, joka pelasi kaksi vuotta sitten finaalissa, muttei ole koskaan voittanut joukkuemaailmanmestaruutta.

 

 

Suosikkiasema ei haittaa

Ranskan parhaisiin pelaajiin viime vuodet kuulunut, ja kolmessa maaottelussa urallaan viisi kaksinpeliä viidestä voittanut Jeremy Chardy, ATP-77, naurahti jo ennen pelaajavalintoja tennis.fi:lle, että kyllä tämä loppuottelu on Ranskan nykyiselle pelaajasukupolvelle tärkeä. Chardy ei itse tullut valituksi finaalimiehistöön, mutta pelasi puolivälierävoitossa Isoa-Britanniaa vastaan.

– On tietenkin paineita. Vuosien ajan meiltä on odotettu Davis Cupin voittoa, koska on paljon hyviä pelaajia. Edellisestä voitosta on jo aikaa. Fanit haluavat meidän nyt voittavan, Chardy miettii.

Suosikkiasemaa Chardy ei pidä ollenkaan huonona juttuna. Belgian kohtaaminen kotona yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, että nyt voitto täytyy ottaa.

Ranskan laajasta pelaajamateriaalista löytyy aina eri tyylisiä pelaajia eri alustoille ja eri vastustajia vastaan. Kapteeni Yannick Noahilla on todella mistä valita. Mikä silti selittää sen, ettei mestaruutta ole aikoihin tullut?

– Ei voittaminen koskaan ole helppoa. Viimeksi hävisimme loppuottelun Roger Federerin ja Stan Wawrinkan Sveitsille. Hekin ovat hyviä pelaajia… Saamme vuosittain hyvää tulosta aikaan, eikä meitä haittaa eri alustat tai se, jos joku on loukkaantuneena. Jotain pientä on puuttunut viime vuosina, mutta kyllä tämä on meidän vuotemme, Chardy näkee.

 

Iso pelaajamäärä yksilöä tärkeämpi

Belgia on juuri ATP-finaaliturnauksen loppuottelussa pelanneen David Goffinin johdolla sitkeä haastaja, mutta Chardy näkee tässä asetelmassa Ranskalla paljon vahvuuksia.

– Meillä on yksi maailman parhaista nelinpelipareista (Pierre-Hugues Herbert ja Nicolas Mahut) ja nelinpelissä olemme suosikkeja. Kuka tahansa voi tietenkin hävitä Goffinille, mutta Steve Darcisia vastaan taas jokainen pelaajistamme on suosikki. Olemme suursuosikki, ja olemme tottuneet olemaan suosikkeja, joten siitä ei tule normaalia enempää paineita. Haluamme todella voittaa Davis Cupin, meillä on hyvä joukkue ja taistelemme aina yhdessä. Joukkueessa on hyvä henki. Todella haluamme voittaa yhdessä.

Ranskan kapteeni Yannick Noah vaihtoi viime hetkellä Richard Gasquet’n Nicolas Mahut’n tilalle nelinpeliin.

Noissa joukkueen painottamisen sanoissa on juuri Ranskan tapauksessa paljon viisautta. Enemmän kuin tuplamäärä neljän miehen joukkueen pelaajia istuu Ranskan loppuotteluissa aina joukkueen penkin takana. Ranskalaiset hakevat mestaruutta yhdessä, eivät vain niillä pelaajilla, jotka taistelevat finaalissa.

– Joskus se on tietenkin vaikeaa, ettei pääse pelaamaan. Jos on vaikka hyvä tunne pelistä ja alla hyviä tuloksia, eikä silti mahdu joukkueeseen. Jokainen haluaa pelata maalleen. Olin onnekas, että pääsin puolivälierään. On aina kunnia pelata. Toisaalta minua auttoi jo nuorena se, että edelläni oli hyviä ranskalaispelaajia. He motivoivat yrittämään olla joka päivä parempi pelaaja. Asetelmassa on yksilölle hyvää ja pahaa, mutta mieluummin otan tämän, että on paljon hyviä pelaajia, Chardy tunnelmoi.

Davis cup  finaali

Teksti: Janne Eerikäinen

Jaa:

Seuraava uutinen: Ennakko: Voimasuhteet selviämässä… →