PM-kisat pelattu Pajulahdessa – yhteistyön tärkeyttä korostettiin lajiliitoissa

2.8.2018  |  10:51  |  Artikkeli, Raportit, Seurat

Pajulahdessa pelattiin alle 13-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 30.7.-1.8. Suomi sijoittui toiseksi heti Ruotsin jälkeen. Otteluiden ohessa treenattiin tenniksen ja muiden lajien parissa sekä keskusteltiin Pohjoismaiden välisestä yhteistyöstä.

Suomi sijoittui toiseksi alle 13-vuotiaiden PM-kilpailuissa

Vuosittain järjestettävät Pohjoismaiden mestaruuskilpailut pelattiin tänä vuonna Pajulahden Liikuntakeskuksella. Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska mittelivät joukkuemuotoisessa turnauksessa paremmuudestaan.

Porsche Junior Team Finlandin sinivalkoisia edustusvärejä kantoivat tytöissä Sade Scharlin (ÅLK), Stella Remander (Lo-Te), Marissa Minetti (TaTS), Rinja Kautto (OVS) ja Emma Kuusisto (JTS) sekä pojissa Oliver Byskata (ÅLK), Lenni Loukkola (OVS), Max Alopaeus (ETS), Atte Viikki (TaTS), Otso Martikainen (HVS) ja Samuli Holmberg (T-88).

Yhdessä otteluparissa pelattiin tyttöjen ja poikien kesken viisi kaksinpeliä ja kaksi nelinpeliä. Suomi onnistui voittamaan Tanskan 10-4 ja Norjan puhtaasti 14-0. Suomalaisjuniorit haastoivat hienosti ennakkoon kovaksi tiedetyn Ruotsin, mutta länsinaapuri oli lopulta etevämpi otteluvoitoin 5-9.

Ruotsi voitti kaikki ottelunsa ja juhli viidennen kerran peräkkäin PM-kilpailuiden voittoa. Suomi sijoittui hienosti toiseksi, Tanska kolmanneksi ja Norja neljänneksi.

Oheisohjelmalle kiitosta pelaajilta ja taustajoukoilta

Otteluiden lisäksi ohjelmassa oli paljon muutakin oheistoimintaa. Pajulahdessa pelattiin jalkapalloa, käytiin seikkailupuistossa ja tehtiin fyysisiä testejä. Suomen Tennisliiton koulutuspäällikkö Harri Suutarinen korostikin PM-kisojen ideaa tarjota paljon pelikokemusta sekä muita urheiluaktiviteetteja. Pelaajat ja kaikkien maiden taustajoukot olivatkin tyytyväisiä ja kiittelivät rakennettua ohjelmaa.

– Pelaajat ja taustajoukot kiittelivät tämän vuotisia järjestelyjä Pajulahdessa. Muutimme hieman peliformaattia tälle vuodelle ja panostimme oheisohjelmaan – kaikki olivat tyytyväisiä ja oli hienoa nähdä vahvaa yhteisöllisyyttä ja tekemisen meininkiä turnauspäivien ajan, Suutarinen kertoi.

Yhtenä esille nostettavana asiana oli myös paikalla ollut henkinen valmentaja Markus Arvaja. Arvaja auttoi Suomen pelaajia ja kävi heidän kanssaan lävitse tärkeitä asioita treenaamisesta, valmistautumisesta ja pelaamisesta. Hän kertoi kiinnittävänsä ensimmäisenä huomiota toimintaympäristöön, jossa pelaajat toimivat – hän oli ollut tyytyväinen Pajulahdessa nähtyyn toimintaan.

Markus Arvaja ohjeistaa Suomen tyttöjunioreita

Pohjoismaisessa yhteistyössä nähdään arvoa – ”Nordic player tough to play against”

Vuosittaisen turnauksen tärkeyttä korostettiin jokaisen maan toimesta. Suutarinen kertoi etukäteen, että tänä vuonna oli tarkoituksena keskustella myös syvemmästä yhteistyöstä Pohjoismaiden kesken tulevaisuudessa. Osallistujamaat olivat hyvin samoilla linjoilla asian tärkeydestä.

– Tämä on iso asia meille. Tämä turnaus on enemmän kuin pelkät ottelut, yhteistyö monilla eri tasoilla on tärkeää. Pelaajille tämä on luonnollisesti hyvä oppimispaikka, Jens Anker Andersen Tanskan Tennisliiton urheilupäällikkö kommentoi.

Suomen valmentaja Ville Tuovinen alleviivasi Andersenin tavoin yhteistyön tärkeyttä monilla eri tasoilla. Lisäksi Tuovinen muistutti tämän olevan pelaajille tärkeä kokemus, joka nostattaa yhteishenkeä.

Ruotsin Fredrik Hörnell, alle 16- ja 14-vuotiaiden maajoukkuevastaava, jatkoi samalla linjalla turnauksen moniuloitteisuudesta sekä Pajulahden toimivuudesta tämän tyyppiselle toiminnalle.

– Pajulahti tarjosi hyvät olosuhteet niin kentillä kuin kenttien ulkopuolella. Pohjoismaiden on tärkeää tehdä yhteistyötä – PM-kilpailut ja Pohjoismaisten valmentajien konferenssi ovat hyviä esimerkkejä olemassa olevista yhteistyömuodoista.

Norjan valmentaja Pelle Fridell nosti esille pienten maiden resurssit ja niiden kohdentamisen oikein kilpailukyvyn säilyttämiseksi.

– Olemme pieniä maita pohjoisessa, joten tällaisen yhteistyön merkitys on iso oppimisemme ja kehittymisemme kannalta, jotta pysymme isompien maiden kehityksessä mukana. Yhteistyö on avain menestykseen.

Suutarinen kertoo, että PM-kilpailuiden yhteydessä tulevaisuuden yhteistyökuvioita saatiin vietyä paljon eteenpäin. Vuodelle 2019 on tulossa useita tapahtumia niin pelaajille kuin valmentajillekin – aikataulut tarkentuvat vielä lähiaikoina. Maat visioivat yhdessä, että maiden tavoitteena tulee olemaan: ”Nordic player tough to play against”.

Jaa:

Seuraava uutinen: Ahti puolivälieriin Savitaipaleella… →