Pelaajan muistilista kilpailujärjestelmän uudistukseen

20.12.2022  |  13:26  |  Artikkeli, Seurat

Kansallisen kilpailu- ja tasojärjestelmän pääviivat ovat olleet viimeisimmät vuodet muuttumattomat. Vuoden 2023 alusta alkaen järjestelmä kokee muutoksia, joiden tarkoituksena on mahdollistaa ja houkutella entistä enemmän pelaajia mukaan toimintaan.

Tämä artikkeli on koonnut pelaajalle muistilistan koskien kilpailunjärjestelmän uudistusta.

Kilpailujärjestelmän uudistus – mikä muuttuu?

Tasoluettelo (2-pelin ja 4-pelin) määrittää pelaajien luokkiin osallistumisen, sijoittamisen ja sarjatenniksen pelaajajärjestyksen. Rankingit poistuvat käytöstä.

 • Tasoluettelon perusteena on sen laadinnan hetkellä oleva pelaajan ottelupisteiden keskiarvo.
 • Tasoluettelo julkaistaan kolme kertaa vuodessa Ässässä ja sen tiedot ovat voimassa/jäädytettyjä seuraavaan tasoluetteloon saakka.
 • Ässässä, pelaajaprofiilissa näkyy pelaajan tasoluettelon taso ja luokka mihin tason perusteella kuuluu ja saa osallistua. 

Tasolaskenta huomioi Ässässä ylläpidettävät viralliset kilpailut, yleisen ja senioreiden sarjatenniksen, seurakilpailut ja hallisarjat sekä Suomessa järjestettävien kansainvälisten 2-peliluokkien pääsarjojen otteluita (esim. ITF ja Tennis Europe).

Suomen oman tasolaskennan lisäksi kansalliset ottelutulokset lähetetään kansainväliselle Tennisliitolle (ITF). Kansallisten ja kansainvälisten otteluiden perusteella pelaajille muodostuu viikottain World Tennis Number. Tiedot tulevat löytymään tammikuun aikana WTN-sivuilta. Kyseistä numeroa ei käytetä kansallisessa kilpailutoiminnassa. World Tennis Number toimii kansainvälisen tennisliiton omalla laskentakaavalla, jota ei olla julkaistu. 

WORLD TENNIS NUMBER 

Luokkapistelaskenta on oivallinen keino seurata pelaajan kilpailuaktiivisuutta ja menestymistä virallisissa kilpailuissa. Luokkapistelaskennan tilanteet tulevat löytymään Ässästä. Pisteitä tullaan laskemaan tammikuusta alkaen, mutta ne julkaistaan takautuvasti helmikuun loppuun mennessä. Tammikuun ajan testataan ja varmistetaan laskennan toimivuus. Tämän jälkeen pisteet julkaistaan kuukausittain. Pisteitä kerätään virallisista kilpailuista kalenterivuoden ajan ja vuoden lopuksi palkitaan parhaat.

Tammikuun tasoluettelon luokka määrittää sen mihin tasoluokan luokkapistelaskentaan pelaaja kerää pisteitä koko vuoden. Esimerkiksi tammikuun tasoluettelossa C-luokassa oleva pelaaja kerää pisteitä C-luokan pistelaskentaan, vaikka nousisi vuoden aikana ylempään luokkaan. Pisteitä hän voi kerätä osallistumalla omaan tai ylempiin tasoluokkiin. Junioreilla voi olla lisäksi useampi eri ikäluokkaan perustuva luokkapistelaskenta. Pisteitä kertyy 10-, 12-, 14-, 16- ja 21-vuotiden luokkapistelaskentaan.  

Kilpailumääräysten uudistuksia vuonna 2023

Tasoluokkiin ilmoittautuminen ja osallistujien valinta (A, B, C, D & E)
Ensin ajallaan ilmoittautuneista otetaan mukaan kyseisen luokan pelaajat ilmoittautumisjärjestyksessä ja samalla huomioidaan villit kortit. Tämän jälkeen muut ajallaan ilmoittautuneet otetaan mukaan yhtenä ryhmänä ilmoittautumisjärjestyksessä. Esimerkiksi B-luokan kilpailuun otetaan ensin mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä B-luokan pelaajat sekä huomioidaan villit kortit, ja sen jälkeen yhtenä ryhmänä loput ilmoittautumisjärjestyksessä, mikäli paikkoja on vielä vapaana. 

Taso- ja junioriluokat omiin kilpailukutsuihin
Kilpailujärjestelmän uudistukseen liittyen junioreiden ikäluokat ja tasoluokat (A, B, C, D ja E) tulee ylläpitää omina kisatiedostoinaan ja näkyvät näin Ässässä erillisinä kilpailukutsuina. Näitä tapauksia ei luonnollisestikaan koske kielto ilmoittautua kahteen samanaikaiseen kilpailuun. 

Ilmoittautumisajat
Ilmoittautuminen päättyy arvokilpailuissa kilpailua edeltävän viikon torstaina. Tämä on suositus myös muihin kansallisiin kilpailuihin.  

Villit kortit
Kansallisissa kilpailuissa (ei FT, FJTT, JGP) on järjestävällä seuralla ilman erillistä ilmoitusta käytössään neljä villiä korttia yhtä luokkaa kohden. Tällä helpotetaan ensisijaisesti järjestävän seuran pelaajien mukaan pääsyä kilpailuihin.  

Osallistuminen oman ikäluokan SM-kilpailuihin juniori-ikäluokissa
Osallistumisoikeutta tullaan ohjaamaan säännöillä oman ikäluokan kilpailuihin. Tarkempi määrittely tulee löytymään kilpailumääräyksistä vuoden lopussa. 

Kilpailuihin osallistumisoikeus
Tammikuun aikana viralliset kilpailut ja seurakilpailut tulevat löytymään jälleen kilpailukalenterista omilta alasivuilta. Viralliset kilpailut kerryttävät tasopisteitä ja luokkapisteitä, ja niihin osallistuminen edellyttää seurajäsenyyden lisäksi kilpailulisenssin hankkimista.
Seurakilpailut ovat matalan kynnyksen harrastetason kilpailutoimintaa ja niistä kertyy tasopisteitä, ei luokkapisteitä. Osallistuminen edellyttää seurajäsenyyttä ja harrastelisenssiä. Harrastelisenssi tulee automaattisesti ilmaisena jäsenetuna niille pelaajille, joiden seura ylläpitää jäsenrekisteriä TennisClubissa. Muut voivat ostaa sen Ässästä.

Seurakilpailuja ovat:

 •  U10 luokissa (mini, midi, green) lähiseuroja kokoavat matalan kynnyksen kilpailutapahtumat
 •  11-vuotiaiden ja vanhempien junioriluokat sekä tasoluokat seuraavasti:
  • seuran sisäinen harrastekilpailu
  • ystävyysottelu kahden seuran välillä
  • seuran sisäinen mestaruuskilpailu

Jaa:

Seuraava uutinen: Junioreiden maajoukkueet nimetty… →