Nieminen: ”Nyt on elementit kasassa lähteä hakemaan voittoa”

7.1.2022  |  15:57  |  Ennakot

Suomen kaikkien aikojen kaksinpelaaja Jarkko Nieminen tietää miten Rafael Nadalia vastaan tulee pelata. Nieminen ja Nadal kohtasivat toisensa kahdeksan kertaa, jokaisesta ottelusta voittajana kentältä poistui espanjalainen.

Emil Ruusuvuori kohtaa Nadalin Melbournen ATP250-turnauksen välierässä lauantaina arviolta klo 12.00 alkaen. Lue lisää täältä.

Niemisen neljä vinkkiä Nadalia vastaan

1) Linjakäännöt
2) Perääntyä ei saa
3) Syötön monipuolisuus
4) Vahvat palautukset

Porsche Davis Cup Team Finlandin kapteeni on erittäin innoissaan tulevasta Ruusuvuoren ottelusta ja tämän käsissä olevasta mahdollisuudesta.

– Emil on heti kauden alkuun saanut voittoja ja sai myös hyvän ottelun alle ennen Nadalin kohtaamista, mikä on erittäin hyvä asia. Nadalin alkukauden kunto on myös kysymysmerkki pitkän tauon ja loukkaantumisen jäljiltä. Nyt on elementit kasassa lähteä hakemaan voittoa, sanoi Nieminen.

Nieminen korostaa voiton vaativan loistavaa peliä, pelasi Nadal miten tahansa. Hän arvelee Ruusuvuoren voivan iskeä kokeneen 20-kertaisen Grand Slam -turnausvoittajan pelituntuman puutteeseen ja sitä kautta itseluottamuksen tasoon. Melbournen turnaus on Nadalin ensimmäinen sitten viime elokuun.

– Nadalia ei ole ikinä helppo voittaa, hän taistelee jokaisesta pisteestä ja antaa kentällä kaikkensa.

Onnistuuko Ruusuvuori passivoimaan Nadalin?

Miten Nadal sitten voisi olla voitettavissa?

– Olemme nähneet Nadalin välillä sortuvan passiivisuuteen, jolloin pelätyn yläkierteen teho laskee ja lyönnit voivat jäädä lyhyeksi. Omalla tekemisellä tietysti voi vaikuttaa tähän, erityisesti olisi kyettävä olemaan aggressiivinen ja ottamaan hyödyt irti lyhyistä palloista.

Nieminen kertoo olevan tärkeää oikean balanssin löytymisen, sopivasti riskiä ja varmuutta.

– Kun itse pystyin häntä haastamaan oli merkittävässä roolissa linjalyönnit. Emil pystyy linjakääntöihin molemmilta puolilta. Odotettavissa on, että erityisesti rystypuolelta niitä vaaditaan ja sieltä voi saada hyviä asioita aikaan. Pelkillä krosseilla ei tule pärjäämään.

Miesten maajoukkue kohtaa Belgian Espoo Metro Areenalla 4.-5.3.2022. Lisätiedot tapahtumasta ja lipunmyynti.

Yksi lähes ehdoton ”ei” löytyy myös Niemiseltä.

– Perääntyä ei saa. Jos perääntyy ja joutuu Nadalin juoksutettavaksi tulee olemaan vaikeaa.

Lisäksi yksi pelkän televisionkin välityksellä havaittava asia on Nadalin vahvan liikkeen aiheuttamat haasteet vastustajalleen.

– Hän yksinkertaisesti pakottaa lyömään pari ekstralyöntiä. Ote ei saa herpaantua yhtään – monesti voit luulla jo voittaneesi pisteen, mutta et olekaan.

Jotta haaste ei kuulostaisi yhtään helpommalta nostaa Nieminen vielä syöttö- ja palautustyöskentelyn tärkeiden asioiden listallensa.

– Nadal on hyvä palauttaja. Jos hänelle syöttää samanlaista koko ajan, ajautuu väistämättä haasteisiin omissa syöttövuoroissa. On siis tärkeää olla monipuolinen: vaihdella suuntia, kierrettä ja kovuutta.

Nadal on tunnettu syöttö +1 -taktiikastaan, eli syöttö ja sen perään kämmen. Tähän tulee olla valmiina ja toisaalta tähän voi myös iskeä. Esimerkiksi Roger Federerin ja Novak Djokovicin on nähty hyödyntävän Niemisen mainitsemaa palautustaktiikkaa.

– Nadalin hakiessa syötön jälkeen kämmentä, hän jättää usein tilaa kämmenpuolelleen. Ottamalla palautuksen aikaisin ja suuntaamalla sen Nadalin kämmenelle voi pakottaa hänet puolustamaan siltä puolelta. Tätä ei tietenkään voi tehdä koko aikaa, mutta sen avulla voi yllättää ja päästä murtomahdollisuuksiin kiinni.

Jaa:

Seuraava uutinen: Ruusuvuori haastaa Nadalin… →