Naisten ja miesten turnaus- ja pelitavat samanlaisiksi TEHO Sport Finnish Tourilla ja Tennisliigassa

19.8.2020  |  12:45  |  Artikkeli

Naisten ja miesten turnaus- ja pelitavat on päätetty laittaa samanlaisiksi TEHO Sport Finnish Tourilla ja Tennisliigassa. Uudistuksen myötä myös Finnish Tourin palkintorahat ovat täysin samalla tasolla niin naisissa kuin miehissä.

Finnish Tourin kaaviokoot ja palkintorahat samansuuruisiksi

Tennisliitto on järjestänyt yhdessä seurojen kanssa aikuisten huippukilpasarjaa Finnish Touria jo vuodesta 2003 – nykyisin TEHO Sport Finnish Tour. Sarja on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa tenniskalenterissa ja nostanut arvostustaan vuosi vuodelta niin pelaajien kuin seuraajien silmissä.

Vuodesta 2017 alkaen tehtiin sarjan palkintorahoihin merkittävä korotus, jonka taustalla oli tarjota niin nuorille lupauksille, nykyisille ammattilaispelaajille kuin kokeneille pelaajille merkittävä ansaintamahdollisuus pelaamalla. Tuolloin miesten sarjat houkuttelivat enemmän pelaajia kuin naisten sarjat – tämän johdosta Finnish Tourilla päätettiin pelata 32 pelaajan miesten kaaviot ja 16 pelaajan naisten kaaviot. Suuruudeltaan erikokoiset sarjat ovat myös tuottojen ja kulujen osalta olleet erisuuruiset, minkä johdosta palkinnot ovat olleet eri tasolla. Kuitenkin pelaajamääriltään avoimissa SM-kilpailuissa ovat kaaviot, pelimäärät ja siten myös palkintorahat olleet saman suuruisia jo vuodesta 2017 alkaen.

– Nykysysteemin päätökset ja sitä myötä palkintorahat ovat pohjautuneet sen hetkisiin pelaaja- ja osallistujamääriin. Iloksemme myös naisten sarjat ovat alkaneet houkutella enemmän ja enemmän pelaajia mukaan viimeisen vuoden aikana – eikä turnauksia ole juurikaan jouduttu enää perumaan vähäisen osallistujamäärän johdosta, kommentoi Tennisliiton kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinonen.

Tennisliitto korostaa ja haluaa edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa entisestään kaikessa toiminnassaan. Vuoden 2020 alusta alkaen on Tennisliiton kilpailutoimikunta valmistellut Finnish Tourin uudistusta, jossa naisten ja miesten sarjasysteemit ja näin myös palkintorahat yhtenäistetään. Finnish Tourin osalta päätökset  tehdään kahden vuoden sykleissä, eli nyt on alkamassa uusi kahden vuoden ajanjakso.

Tennisliiton hallitus on päättänyt uudistuksista vuoden 2021 alusta alkaen. Jatkossa Finnish Tourilla pelataan 32 pelaajan kaaviot niin naisissa kuin miehissä. Palkintorahat jakautuvat ilmoittautuneiden pelaajien määrän ja tason mukaan (vähintään B2-tason pelaajat):

  • 3-11 osallistujaa: ei palkintorahaa
  • 12-16 osallistujaa: 1. 1000 € | 2. 500 €
  • 17-24 osallistujaa: 1. 1500 € | 2. 800 € | 3.-4. 350 €
  • vähintään 25 osallistujaa: 1. 2000 € | 2. 1000 € | 3.-4. 500 € | 5.-8. 250 €

– Finnish Tour on merkittävä huippukilpasarja ja on hienoa, että se nykyisin houkuttelee Suomen parhaimmiston kilpailemaan ympäri vuoden niin naisissa kuin miehissä, jatkoi Törnroos-Heinonen.

Kilpailutoimikunta valmistelee myös kilpailymääräyksiin kohtaa alempien luokkien palkintojen tasa-arvoistamisesta.

– Olemme tehneet toimenpiteitä tasa-arvotyön osalta ja tarkastelemme toimintaamme jatkuvasti – tämä on meille tärkeä asia. Esimerkiksi olemme järjestäneet naisten maajoukkueen kotitapahtumat kahtena edellisenä vuotena vuosikymmenien tauon jälkeen sekä nostaneet turnausten palkintorahat ja pelaajapalkkiot yhdenvertaisiksi miesten kanssa. Ensi vuodelle olemme valmistelemassa nais- ja tyttötenniksen tapahtumia – tavoitteena saada lisää naispelaajia ja -toimijoita lajimme pariin. Olemme saaneet hyvän alun ja tulevassa strategiassamme 2021-2024 asia on vahvasti esillä vastuullisuusohjelman puitteissa, sanoi Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho.

TEHO Sport Tennisliiga: naisten pelitapa samanlaiseksi kuin miesten

TEHO Sport Tennisliigan kausi 2020-2021 alkaa lokakuussa ja elokuun aikana julkaistaan sarjan tarkempi otteluohjelma – voit lukea lisää sarjan kotisivuilta. Tulevalle kaudelle muuttuu naisten pelitapa, kun jatkossa myös naisten sarjaottelu käsittää kolme kaksinpeliä ja yhden nelinpelin.

Liigaseurat, Tennisliigatoimikunta ja Tennisliitto keskustelivat sarjan pelitavoista ja päätyivät yhtenäistämään pelitavat tulevasta kaudesta alkaen. Eli jatkossa niin naisten kuin miesten sarjaottelu käsittää kolme kaksinpeliä ja yhden nelinpelin. Pudotuspeleissä paremmuus ratkaistaan kolmen kaksinpelin ja tarvittaessa kahden nelinpelin kautta.

Sarjat yhtenäistyvät myös ulkomaalaissäännön osalta. Aikaisemmin vain miesten sarjassa on saanut pelata ulkomaalaisia – nyt liitto ja seurat näkivät, että jatkossa myös naisten sarjassa voi peluuttaa ulkomaalaisia. Joukkueessa saa kauden aikana pelata yhteensä neljä eri ulkomaalaista pelaajaa. Ottelua kohden kokoonpanossa saa olla yksi ulkomaalainen pelaaja/kaksinpeli ja yksi ulkomaalainen pelaaja/nelinpeli tai yksi ulkomaalaispari nelinpelissä. Yhdessä sarjaottelussa voi siis joukkueen riveissä pelata korkeintaan kolme eri ulkomaalaista.

Naisten verkoston tapahtuma 5.9.2020

Vuonna 2020 asetti Suomen Tennisliiton eettinen toimikunta yhdeksi tavoitteistaan sukupuolten tasa-arvon vahvistamisen tenniksessä. Haluamme vahvistaa naistoimijoiden verkostoa ja aktivoida lisää naisia seuroihin ja liiton piiriin aktiivisiksi toimijoiksi. Tämä tavoite mielessä järjestämme syyskuun alussa tapahtuman naistoimijoille.

Tapahtuma järjestetään Helsingissä Kalastajatorpan tenniskentillä lauantaina 5.9.2020 klo 9.00-14.00. Mukaan mahtuu noin 50 naista seurojen nimeämänä.

Tapahtuma koostuu tennis- ja fysiikkaharjoituksesta – tavoitteena on antaa vinkkejä valmennukseen, mutta erityisesti tutustua muihin toimijoihin. Valmentajina toimivat Emma Laine sekä maajoukkueen fysiikkavalmentaja Hanna-Leena Raunisto. Harjoitusten jälkeen tarjoillaan lounas ja keskustellaan teeman ympärillä (mahdollinen ulkopuolinen puhuja alustamassa). Vastaavia tapahtumia on tarkoitus järjestää vuonna 2021 muilla paikkakunnilla.

Pyytäisimme teitä nimeämään seurastanne osallistujan, ja ilmoittamaan nimen (ja mahdolliset ruokavaliorajoitukset) linkistä löytyvällä lomakkeella 28.8. mennessä.

ILMOITTAUTUMINEN

Jaa:

Seuraava uutinen: Vehviläinen ja Haavisto… →