Lönnberg kohti kansainvälisiä tuomaritehtäviä – SM-kisoissa myös tuomaroimassa

15.12.2023  |  13:12  |  Ennakot

Markku Lönnbergin tie kohti kansainvälisiä tuomarointikokonaisuuksia otti uuden askeleen eteenpäin, kun taskusta löytyy nyt myös tuomaripätevyys.

Lönnbergillä on nyt suoritettuna ITF White Badge -tasolta sekä referee- että tuomarikokonaisuudet. Refereen paperit tulivat toukokuussa Vierumäellä ja tuomaripätevyys lokakuussa Kreetalla.

”Koulutus itsessään toisti aikalailla samaa kaavaa kuin Vierumäellä; tosin eri kouluttajat ja miljöö oli hieman lämpimämpi. Oli huikeaa tavata uusia kollegoita ympäri Eurooppaa ja verkostoitua heidän kanssaan. Paikka oli myös hieno, massiivinen resort 13 tekomassa- ja viidellä kovalla kentällä”, kuvaili Lönnberg.

Nyt ansaitun tuomaripätevyyden ansiosta avautuvat ovet ulkomaan ITF-ammattilaiskisoihin.

”Voin tuomaroida pienempiä kisoja päätöskierroksille asti ja teoriassa myös Challenger-kisojen alkukierroksia.”

Lönnberg kertoo aikovansa jatkaa niin refereen kuin tuolituomarin töitä tulevaisuudessa tavoitteenaan enenevissä määrin kansainväliset tehtävät.

Markku Lönnberg vasemmalla ennen kesän 2022 naisten Suomen mestaruusfinaalia Clarissa Blomqvistin ja Venla Ahdin välillä.

”SM-kisat ovat tuomarin puolesta hieno tapahtuma”

Tulevana viikonloppuna Lönnberg nähdään tuomaritehtävissä SM-kilpailuissa Hyvinkäällä. Viime kesänä Lönnberg oli refereenä ulkokenttien SM-kilpailuissa; 2022 sisäkenttien kisoissa rooli oli taas refereenä sekä ulkokisoissa tuomarina.

Lauantaina klo 12.00 alkaen SM-kisoissa pelataan kaksinpelien välierät ja nelinpelien loppuottelut. Kisat päättyvät sunnuntaisiin kaksinpelien loppuotteluihin klo 12.00 alkaen. SM-kisat pelataan Onse-areenassa.

”SM-kisat ovat tuomarin puolesta hieno tapahtuma ja tuttujen pelaajien otteluissa tunnelmat hieman positiivisella tavalla kiristyy. Samat pelaajat pelaavat ympäri vuoden otteluita liigassa ja Finnish Tourilla, mutta sitten kun pelataan SM-arvosta niin kyllähän siellä jokainen panostaa hiukan enemmän”, kertoi odotuksistaan Lönnberg.

”Toivottavasti yleisö löytää vielä paikalle, se kruunaa tapahtuman.”

Lönnberg avaa hieman SM-katsojille tuomarintyötä tenniksessä.

”Jos nyt ajatellaan ihan konkreettisesti tuomarointia, niin tennis on siinä mielessä haastavaa ettei tulkintoja juurikaan ole. Pallo on joko ulkona tai sisällä. Sen miten sen näkee on sitten oikein tai väärin. Jos vertaan aiempaan uraani salibandytuomarina, niin siellä oli minun näkemykseni, että nyt mentiin tilanteeseen liian kovaa ja siitä seuraa jäähy. Tulkinnoissa saattoi olla suuriakin eroja tuomareiden keskuudessa. Tenniksessä ainoat tulkinnat ovat oikeastaan käytösrangaistuksiin liittyviä, jossa pohditaan missä vaiheessa ylitetään raja; käytetäänkö pehmeitä varoituksia vai joudutaanko käyttämään pisterangaistusmenetelmää.”

”Muuten pidän tenniksen lajikulttuuria hienona, että lajiin on kuitenkin sisäänrakennettu tietynlainen käyttäytymiskoodisto ja siten tapahtumat ovat siistejä ja arvokkaita näin pääsääntöisesti.”

SM-KAAVIOT
PÄIVÄKOHTAINEN OTTELUOHJELMA

Jaa:

Seuraava uutinen: SM-kilpailut: kaksinpelien välierät… →