Lönnberg ja Ristola suorittivat ITF White Badge Officiating -koulutuksen

15.5.2023  |  11:32  |  Seurat

”Emme olisi päässeet läpi ilman yhteisiä sparrauskeskusteluitamme.”

Näin totesivat Markku Lönnberg ja Luukas Ristola suoritettuaan hyväksytysti ITF White Badge Officiating -koulutuksen Vierumäellä 3.-8.5. Lönnberg suoritti referee- ja Ristola tuomari-kokonaisuuden.

”Jokaisena iltana keskiviikosta sunnuntaihin koulutuspäivän päätteeksi makasimme vierekkäisissä sängyissä ja kyselimme eri sääntöasioita. Kovaa työtä se vaati.”

ITF White Badge Officiating School järjestettiin edellisen kerran Suomessa lähes kymmenen vuotta sitten, 1.-4.8.2013. ITF valitsi koulutukseen yhteensä 26 osallistujaa 19 eri maasta, joista 18 osallistui tuomari- ja 8 referee koulutusohjelmaan.

 

TUTUSTU: ITF OFFICIATING

Pitkät ja antoisat koulutuspäivät maailman huipputekijöiden johdattamina avasivat ajattelua

Koulutuspäiviä Lönnberg ja Ristola kuvailevat pitkiksi ja intensiivisiksi, mutta myös todella antoisiksi.

”Se tapa, jolla kouluttajat vetivät ja jaksottivat päiviä, oli loistava. Lisäksi oli kiehtovaa, kun kouluttajat olivat maailman kiistatonta eliittiä; eli jos he jotain sanoivat, niin kannatti uskoa”, avasi Lönnberg.

Markku Lönnberg vasemmalla ennen kesän 2022 naisten Suomen mestaruusfinaalia Clarissa Blomqvistin ja Venla Ahdin välillä.

Pääkouluttajina toimivat televisiosta ja tenniksen suurimmissa kisoissa tunnetut tuomarit kreikkalainen Eva Asderaki-Moore ja brittiläinen James Keothavong. Asderaki-Mooren nimi on historian kirjoissa ensimmäisenä naisena, joka on tuomaroinut miesten US Openin kaksinpelifinaalin vuonna 2015.

”Paljon tuli uusia juttuja säännöistä ja tuomarointitekniikoista tuolissa. Ja tottakai sai uusia tuttuja ja kontakteja tuomarointipiireistä; muutaman tunsin jo syksyn Ruotsin reissun tiimoilta, joten heitäkin oli kiva nähdä uudelleen. Erityiskiitos vielä huippuopettajille, joilta opetus onnistui hyvin ja mielenkiintosta oli kuulla myös heidän kokemuksia uran varrelta, mm. Grand Slam -finaaleista. He myös kertoivat omia tuomaritekniikoitaan, joista on hyvä ottaa mallia”, sanoi Ristola.

Luukas Ristola tuomarituolissa TEHO Sport Tennisliigan ottelussa

Päällisin puolin tennisottelun tuomarointi tai kisan läpivienti vaikuttaa varsin yksinkertaiselta. Ennalta määrättyjen aikataulujen ja -rajojen puitteissa pelataan yhteisesti sovituin säännöin. Lähtökohtaisesti viimeisen pisteen voittanut voittaa ottelun.

”Sitä joskus luuli osaavansa sääntöasiat, mutta on tässä ihan tosi paljon vielä opittavaa. Lajissamme on valtavasti informaatiota ja erilaisia skenaarioita on otettava huomioon; kuitenkaan näistä skenaarioista ei välttämättä edes toteudu 99 prosenttia, mutta silloin kun se toteutuu on sinun oltava valmiina sekunnin murto-osissa”, sanoi Lönnberg.

White badgen myötä voi Ristola toimia tuomarina Suomessa järjestettävissä ITF-ammattilaiskilpailuissa aina finaaleihinkin asti ja se mahdollistaa myös tuomaroinnin ulkomailla. Lönnberg voi puolestaan toimia ITF:n alaisissa kisoissa refereenä juniori- ja senioripuolella sekä pyörätuoli- ja beachtenniskisoissa; lisäksi ITF-ammattilaiskilpailuissa terminologiasta riippuen refereenä tai assistant refereenä supervisorin (kisajohtaja) apuna.

”Tavoitteenani on tehdä kaikki mahdolliset tuomarointihommat Suomen kisoissa ja myös yrittää päästä lähivuosina ainakin lähimaiden kisoihin mukaan. Badgen lisäksi koulutus opetti paljon lisää ja varmasti parantaa tuomarityöskentelyäni muissakin kuin kansainvälisissä kisoissa”, päätti Ristola.

Lönnbergin tavoitteena on saada tuomaroinnista ja refereenä olemisesta itselleen vähintään puolikas työ.

”Kansainväliseen tekemiseen on tosi kova intressi; nyt aion tehdä perinteistä myyntityötä tuotteella Markku Lönnberg ITF White Badge Referee, jotta saisin mahdollisuuksia tulevaisuudessa.”

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 20/2023 – →