Laatuseuraohjelmasta vauhtia Lahden Tenniskerhon seuratyöhön – ”Parasta oli koko matka aloituksesta itse auditointiin”

14.1.2023  |  14:24  |  Seurat

Lahden Tenniskerho on yksi 14 laatuseuraohjelman suorittaneista tennisseuroista. LT ansaitsi toiminnallaan lasten ja nuorten sekä aikuisten tähtimerkit.

Tässä artikkelissa käsitellään kattavasti seuratyötä, vastuullisuutta sekä kilpailemista.

”Ainakaan minulle ei riitä, että sanotaan asioiden olevan jollain tavalla.”

LT:n puheenjohtaja Anna Degerman palkittiin viime marraskuussa Tennisgaalassa vuoden seuratoimijana. Degerman on ollut erittäin ahkera ja innokas seura- sekä kilpailutoiminnan tekijä.

Laatuseuraohjelmasta Degerman kertoo, että he olivat jo jonkin aikaa suunnitelleet tähtimerkin toteuttamista; aika tälle oli lopulta kypsä viime vuonna.

”Meillä oli entisen hallituksen aikaan nihkeä saada uudistuksia eteenpäin, mutta 2022 saimme hallituksen uudistusten taakse. Otimme uudistumisen tosissamme ja pyrimme tekemään laatuseuraohjelman kaikki kohdat niin hyvin kuin mahdollista sekä niin että toimet palvelevat seuraamme kaikilla osa-alueilla.”, avasi Degerman.

Degerman luettelee uudistuksen kohteiksi: 1) hallinnon, sen viestintäkanavat ja tavat; 2) seuran pelisäännöt; 3) digitalisointi TennisClubin avulla (tiedottaminen, ryhmäviestintä, laskuttaminen). Uudistuksen moottoreina olivat Degerman ja hänen puolisonsa sekä seuran juniorivalmennuspäällikkö Nikke Petrola.

”Pyrimme siihen, että tieto ei ole vain yhden henkilön takana. Näin seuraavien on aikanaan helpompi jatkaa seuratyötä. Meillä oli hyvin selkeä visio seurastamme laatuseuraohjelman jälkeen ja nyt olemme siellä.”

Laatuseuraprosessin moniulotteisuus sekä käytännönläheisyys olivat helmiä LT:n näkökulmasta.

”Parasta oli koko matka aloituksesta itse auditointiin. Opimme niin paljon esimerkiksi seuran rakenteesta ja eri tavoista toimia sekä lakipuolesta. Tein Hyvä hallinto -lakikurssin, jotta osaisin toimia, ymmärtää ja pyörittää seuraamme parhaalla mahdollisella tavalla.”

Lisäksi kaksikko korostaa kouluttautumisen merkitystä. LT:n valmennus on hyvässä nosteessa ja avain on ollut kaikkien valmentajien koulutus vähintään Tennisliiton seuravalmentajatasolle sekä hyvin luotu opetusohjelma.

Yhden tärkeän vinkin Degerman nostaa esiin kaikille seuratoimintaa tekeville.

”Ainakaan minulle ei riitä, että sanotaan asioiden olevan jollain tavalla. Haluan ymmärtää miksi joku asia on näin ja jos se on mielestäni huonosti perusteltu, pyrin ottamaan selvää voiko sen muuttaa paremmaksi.”

Myös talouspuolen tärkeys on LT:ssa opittu haasteiden kautta; myös tähän laatuseuraohjelma toi apua.

”Tärkein konkreettinen työkalu laauseuraohjelmassa oli talousohjesääntö. Aiemmin seuramme talousasiat olivat hyvin huonosti hoidettu ja se on johtunut osaamisen puutteesta. Tällä hetkellä seuran taloustilanne on hyvä ja on vaikea nähdä tilannetta, jossa uutta talousohjesääntöä noudattamalla asiat voisivat mennä huonosti. Täytyy myös myöntää, että seuralla ei ollut ennen tätä kirjallista talousohjesääntöä. Huonosti hoidettu talous vaikuttaa kaikkeen seuran tekemiseen negatiivisesti.”

Vastuullisuusmerkki: ”Se on uskomaton voimavara”

Osana laatuseuraohjelmaa seurat suorittavat vastuullisuusmerkin, joka on osoitus avoimesta, läpinäkyvästä, yhdenvertaisesta ja tasa-arvoisesta sekä vastuullisesta seuratyöstä.

”Vastuullisuus on tätä päivää. Olemalla vastuullinen ja tiedottamalla siitä seuramme tiedotuskanavissa kerromme muille sen, että olemme luotettavia. Sitä ei voi korostaa liikaa”, tiedostaa Degerman.

LUE LISÄÄ TENNIKSEN VASTUULLISUUSMERKISTÄ

Kun omaa laaja-alaisen näkemyksen ja ymmärryksen seurajohtamisesta on helpompaa toimia; näin kokee Degerman. Vastuullisuusmerkki laajentaa näkemystä yhteiskunnallisestikin merkittäviin asioihin.

”Koen hyväksi, että pystyn perustelemaan nuorien pelaajieni vanhemmille tai uusille pelaajille tai kyselijöille mitä olemme, minkä takana seisomme ja mistä meidät on tehty. Se on uskomaton voimavara. Käytännön tasolla päivitimme kaikkien valmentajien työsopimukset, vaadimme kaikilta lasten kanssa tekemisissä olevilta rikosrekisteriotteen, kaikki seuran hallinnossa suorittivat antidopingsertifikaatit ja urheilun eettisyydestä vastaavan ja myös ympäristöasioihin kiinnitämme aiempaakin enemmän huomiota.”

Vastuullisuusmerkin symbolissa yhdistyy monta asiaa: 1) perustan eli pohjatyön merkitys, 2) kukka symboloi ihmisiä ja vastuullisuutta ja 3) viisi pallonmuotoa ovat tenniksen vastuullisuusohjelman viisi eri osa-aluetta

Aloita kilpailemaan – kilpailullisuus läsnä LT:n ajattelussa

Jo aiemmin uutisoidun LT:n pilotoiman naisten Greenball-tapahtumien uusi vaihe on alkanut.

Nyt on luvassa kansallisia E-luokan kilpailuita, joissa pelataan vihreäpistepalloilla. Yksi tällainen kilpailu järjestettiin jo Tuusulassa, missä oli mukana myös miesten sarja.

Pajulahdessa on aloittelevilla naisilla uusi mahdollisuus tulla kokeilemaan matalan kynnyksen kisastarttia 28.-29.1. Ilmoittautuneita on jo seitsemän, mutta mukaan mahtuu lisää.

”On ollut innostavaa nähdä pelaamisen iloa pilotti-tapahtumissamme ja nyt olemme innoissamme viedessämme tapahtumia kansallisen harrastepelaamisen pariin.”

Laatuseuraohjelmasta opittuja asioita hyödynnetään myös kisatoiminnassa. Degerman tunnistaa turvallisen toimintaympäristön tärkeyden.

”Turvallinen toimintaympäristö on sellainen, jossa aloitteleva kisaaja uskaltaa tulla turnaukseen kaikkine pelkoineen, ennakkoluuloineen ja epävarmuuksineen. Siellä hän saa tukea, tulee ymmärretyksi ja muiden kanssa-kisaajien tukemaksi. Sillä tavalla saamme tulevaisuudessa tuettua ja motivoitua aikuisia tenniksen kisaamisen alkumetreille.”

Omakohtainen kokemus on myös vahvistanut Degermanin intoa puhua kisaamisesta tavalla, joka ei välttämättä ole kaikille tuttua.

”Se että puhumme avoimesti peloistamme, häviämisestä ja ennakkoluuloista, kuuntelemme toisiamme ja jaamme tietoa kisaamisesta. Puhumme kyllästymiseen saakka näistä ja sen jälkeen uudelleen uusien aloittavien kisaajien kanssa. Eikä tämä tukeminen ole vain seuran johdon tai valmentajien asia, vaan myös hieman kokeneemmat pelaajat antavat neuvoja ja tukea juuri aloittaville pelaajille. Kun joku on saanut apua itse, niin hän myös helposti antaa sitä itse muille. Sinä voit olla se muutos kisakentällä.”

LUE LISÄÄ JA ILMOITTAUDU

Jaa:

Seuraava uutinen: Niklas-Salminen/Stevens taipui loppuottelussa… →