LT:n Greenball-pelitapahtumat keräävät kiitosta – ”Tämä on ainoa kilpailumuoto, jolla uskalsin aloittaa kilpailemisen”

1.6.2022  |  11:03  |  Seurat

LT:n, TTS:n ja V-P:n välinen Greenball-pelitapahtuma Tuusulassa toukokuussa. Takana vasemmalta Annika Lamminen, Heli Haukiniemi, Tytti Kauhala, Riina Hirvonen, Anna Degerman ja Marika Vänskä, edessä vasemmalta Niina Lipponen, Johanna Sinkkonen, Anri Vuori ja Pauliina Leisti.

”Miksi aikuisille ei ole matalan kynnyksen kilpailutoimintaa?”

Lahden Tenniskerho on aktiivisesti pilotoinut naisharrastajille suunnattua matalan kynnyksen tapahtuma- ja kilpailutoimintaa. Greenball-tapahtumissa pelataan vihreäpistepalloilla, jotka ovat pehmeämmät ja helpommin hallittavat kuin normaalit pallot.

– Poikani pelien kautta huomasin lapsilla olevan paljon erilaisia vaihtoehtoja aloittaa matsit, mutta aikuisilla ei käytännössä lainkaan. Aloitin itse tenniksen vailla minkäänlaista pallopelitaustaa. Innostuin lajista ja osallistuttuani liiton Tennisohjaaja-koulutukseen, aloin miettiä miksei naisille ole hitaammilla palloilla kisoja. Sitten kävin poikani kanssa Tampereen Tennisseuran lapsille suunnatussa Orange Bowl -kisassa ja näin kuinka kivaa lapsilla oli, sanoi LT:n puheenjohtaja Anna Degerman.

Degerman meni takaisin seuransa naisjäsenten luo ja kuunteli sekä keräsi tietoa, mikä johti lopulta uudenlaisen toiminnan käynnistämiseen.

Tenniksen strategian 2021-2024 visio on: ”Enemmän, parempia pelaajia”. Strategiset valinnat menestyvä huipputennis, kehittyvä kilpatennis ja kasvava harrastetennis ohjaavat tekemistä kaikissa toiminnoissa. Kilpailutoiminnassa haetaan kasvua pelaaja- ja ottelumääriin. Tarkoituksena on kehittää olemassa olevia kilpailumuotoja sekä kehittää uusia motivoivia pelimuotoja.

 

TENNIKSEN STRATEGIA 2021-2024
ALOITA KILPAILEMAAN

Ystävyysottelu, seuran sisäinen talvisarja ja pelipäivä luoneet vahvan alun Greenball-toiminnalle

Paljon kokeilemista ja oppia oli taustalla ennen kuin syksyllä 2021 LT ja Tuusulan Tennisseura järjestivät seurojen välisen naisten Greenball-ystävyysottelun. Pelimuotona oli tunnin aikapelejä vihreäpistepalloilla. Positiivista palautetta kerännyt tapahtuma sai jatkoa myös keväällä 2022, kun Tuusulassa olivat mukana TTS, LT ja Valko-Pallo.

Tuusulan pelitapahtuman pelimuoto

– Kaksi Fast4 erää, tilanteessa 3-3 pelataan kaksi tasoittavaa peliä. Erä voi siis päättyä 4-4 tai 5-3.

– 40-40 tilanteessa pelataan ilman etua, syötönpalauttaja päättää syöttöruudun

– Ylä- tai alakautta syötöt, kaksi syöttöä

– Peli loppuu kahden erän jälkeen

– Jokaiselle vähintään kolme ottelua

– Autetaan ja ohjataan läpi tapahtuman pisteenlaskusta ja puoltenvaihdoista alkaen

– Tämä on ainoa kilpailumuoto, jolla uskalsin aloittaa kilpailemisen. Yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen alusta lähtien, avoimuus ja rohkaisu tuntuivat hyvältä – varsinkin kun alussa kädet tärisivät jännityksestä, sanoi V-P:n Tytti Kauhala.

– Olen kesähöntsännyt tenniksen parissa, mutta muuten olen pelannut vasta kolme kuukautta. Tämä oli mahdottoman positiivinen kokemus, tulen ehdottomasti uudestaan, kertoi V-P:n Riina Hirvonen.

30-45 -vuotiaat naiset ovat kasvava kohderyhmä tenniksessä. Seurat raportoivat ”naisaikuisharrastajien buumista”. Tennisliiton jäsenseuroissa on jäseniä 26 445, joista on naisia 6447 (+ 6 % edelliseen vuoteen verrattuna) ja tyttöjä 3874 (+ 11 %).

LT:n ja TTS:n ystävyysottelu Lahdessa syksyllä 2021. Vasemmalta Anna Degerman, Niina Lipponen, Kiti Juden, Niina Oksanen, LT:n valmentaja Nikke Petrola, Marika Vänskä, TTS:n valmentaja Ilkka Mäkelä ja edessä Anri Vuori.

LT:ssa oli käynnissä myös seuran sisäinen talviliiga, 16 pelaajan Dunlop Greenball Masters. Otteluita pelattiin syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana. LT:n pelaajat kehuivat konseptin yhteisöllisyyttä ja avoimuutta sekä kannustamisen kulttuuria.

– Rakkaus tätä upeaa lajia kohtaan huokui kaikista osallistujista. Tiedämme mitä teemme 85-vuotiaina, kuvasi Degerman.

Degerman toivoo näkevänsä tulevaisuudessa enemmän kansallisia Greenball-tapahtumia ympäri Suomea. LT ja TTS jatkavat yhteisiä pelipäiviään sekä aloittavat myös kisaleirejä.

– Käymme läpi kaikenlaista infoa kilpailemisesta, sääntöjä, erilaisia peliformaatteja – teemme tämän rauhassa pelaajien kanssa ja kokeilemme erimittaisia pelejä käytttäen hitaampia palloja. Lopputuloksena olisi toivottavasti, että yhä useammat naiset löytäisivät kilpailemisen. Eikä se tuntuisi enää pelottavalta tai liian jännittävältä.

– Meiltä LT:stä lähti 16 pelaajaa naisten E-sarjaan, eli kaikki jotka ottivat osaa Greenball-pelipilottiin. Mielestäni tämä kertoo asiasta kaiken, päätti Degerman.

ALOITA KILPAILEMAAN

Jaa:

Seuraava uutinen: Vasat, Löfman ja… →