Kuukauden kuumat: Kontisen ja Peersin näytös – hurjaa finaaliylivoimaa

28.11.2017  |  15:45

Henri Kontinen ja John Peers - nelinpelin valtiaat Lontoon ATP-finaaleissa. Kuva: Julian Finney/Getty Images)

Henri Kontinen ja John Peers voittivat toisen peräkkäisen ATP-finaaliturnausmestaruutensa Lontoossa. Merkillepantavaa oli se, että he pääsivät jokaisessa Lukasz Kubotin ja Marcelo Melon syöttövuorossa pisteissä ainakin 30:een ja voittivat selvästi 6-4, 6-2. Kontinen ja Peers olivat koko ajan palautuksissa pelin päällä. Peers leikkaili jälleen mahtavasti verkolla Kontisen palautusten perään, ja Kontinen selviytyi syöttövuoroistaan, vaikkei ykkössyöttö toiminut parhaalla tavalla. Vaikka kaksikko jäi loppuotteluvastustajien taakse vuoden maailmanlistalla, oli murskavoitto tärkeä osoitus siitä, ketkä ehkä ovat silti tämän hetken ykköspari. Kauden viidessä tärkeimmässä kisassa Kontinen ja Peers ottivat kaksi voittoa ja kaksi välieräpaikkaa. Melkoista tulosta!

 

Dimitrov, Sock ja Goffin – välisukupolven hetki

Lontoon ATP-finaaliturnaus oli nuorten aikuisten pelaajien juhlaa. Toki turnausta sävyttivät poissaolot ja Rafael Nadalin vetäytyminen avausottelun jälkeen. Silti David Goffin voitti historian kuudentena pelaajana samassa kisassa sekä Nadalin että Roger Federerin, ja Grigor Dimitrov voitti Goffinin finaalissa. Jack Sock eteni välieriin. Tämä porukka on tänä vuonna tehnyt vahvasti tuloaan, Dimitrov ja Sock ottaneet ensimmäiset Masters-voittonsakin. Kokeneiden kärkipelaajien loukkaantumiset ovat lopulta vain hyvä selitys – ja ainahan edeltäviä mestareita poistuu näyttämöltä myös vaivojen takia. On selvää, että tämä nyt parhaassa iässään olevien pelaajapolvi tulee voittamaan jotain tenniksessä, ja heidän aikansa alkoi nyt. On mielenkiintoista, pystyvätkö he kamppailemaan ensi vuonna Grand Slamien voitoista. Dimitrovin kunto kesti tänä vuonna hyvin jo läpi kauden.

 

Next Gen -finaalien läpimurto – sääntömuutoksia on edessä

Milanon nuorten miestähtien Next Gen -finaaliturnauksessa kokeillut sääntömuutokset toimivat loistavasti. Näistä 25 sekunnin kello pisteiden välissä tulee käyttöön jo tammi-helmikuun Australian avoimissa. Milanon kokemus pisteiden välisen ajan tarkasta valvonnasta sanktioineen oli se, että pelaajat väsyivät merkittävästi aiempaa enemmän puolentoista tunnin otteluissakin. Erätaukojen televisioidut aikalisät toivat Milanon otteluihin dramatiikkaa ja yleisölle viihdettä. Ei liene mahdotonta, että näitä otetaan laajemminkin käyttöön ammattilaiskisoissa.

 

KUVA: ALL OVER PRESS: MARIJAN MURAT. Ranskan Jeremy Chardy ei mahtunut maan Davis cup -joukkueeseen.

Ranska sai Davis Cupinsa – nouseeko Pouille uusiin sfääreihin?

Ranska löi Davis Cupin loppuottelussa Belgian voitoin 3–2 ja sai kaipaamansa Davis Cup -voiton 16 vuoden tauon jälkeen. Mielenkiintoista loppuottelussa oli muun muassa se, että ottelun mentyä ratkaisevaan viidenteen koitokseen Ranskan kapteeni Yannick Noah luotti nuoren polven Lucas Pouille’hen eikä laittanut kokenutta Richard Gasquet’a pelaamaan. Ajatteliko Noah, että 23-vuotias ratkaisee paremmin ilman kokeneemman sukupolven häviämiskokemuksia? Pouille sai voitosta varmasti virtaa ja voi tehdä ensi vuonna sitä Grand Slam -läpimurtoa, jota odoteltiin jo tänä vuonna vahvan vuoden 2016 jatkeeksi. Pouille, jolla on suomalaislähtöinen äiti, on monipuolinen koko kentän pelaaja, joka on oppinut viime aikoina käyttämään kämmenlyöntiään enemmän ja aggressiivisemmin. Kokonaispaketti voi viedä pelaajana vielä pitkälle.

 

Amerikan naiset vahvana – apatian aika on ohi

Melko kauan koko Yhdysvaltojen tennismenestys oli Serena Williamsin varassa. Williams voitti vielä tänä vuonnakin Australian avoimet ennen äitiyslomaansa. Mutta sen lisäksi Sloane Stephens vei US Openin mestaruuden, ja kauden päätteeksi maajoukkue löi Fed Cupin finaalissa vieraissa Valko-Venäjän. Oli CoCo Vandeweghen vuoro tehdä sankaritekoja, kun hän oli loppuottelussa voittamassa kaikkia kolmea voittopeliä. Naisten jättimenestyksen päälle kun miettii Jack Sockin syksyä, niin yhtäkkiä amerikkalaistenniksellä ei menekään niin huonosti.

Teksti: Janne Eerikäinen

Jaa:

Seuraava uutinen: Nuoren tennislupauksen harppaus… →