Nuoren tennislupauksen harppaus kohti ammattiurheilijan arkea

29.11.2017  |  09:52

Ensimmäiset ruoholla pelatut junioreiden Wimbledon pelit, US Open semifinaalit, Kiinassa junioreiden Masters-voitto ja ITF-Futures voitto. Vuosi 2017 on ollut työntäyteinen, mutta 18 -vuotiaalla Emil Ruusuvuorella on vahva, nousujohteinen onnistumisten putki päällä.

Töitä on tämän vuoden aikana tehty erityisesti loukkaantumisten ja sairastumisten minimoimiseksi yhdessä fysiikkavalmentajan kanssa, ja hyvin tuloksin. Takana on tänä vuonna ainoastaan kaksi pienempää loukkaantumista ja monen monta onnistumista.

Harppaus ammattipelaajaksi kävi odotettua nopeammin. Ruusuvuori taisteli itselleen uransa ensimmäisen ammattilaisturnauksen voiton Helsingin ITF-Futures turnauksessa 18. marraskuuta. Tämän myötä rankingsijoitus nousi reilut 400 pykälää, (ATP 665). Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että Ruusuvuori pystyy jatkossa karttamaan osan turnausten karsinnoista ja pääsee suoraan pääsarjaan.

Lentokenttiä, hotelleja ja tenniskenttiä

Tenniskentillä on tämän vuoden tavoitteet jo ylitetty, mutta toisaalta opinnot ovat jääneet hieman taka-alalle. Pelit ovat menneet sen verran hyvin, että Suomessa ja lukiossa ei ole hirveän paljon tullut oltua. Ruusuvuori myöntää, että Kiinan pelien myötä saavutettu junioreiden maailmantilastojen kuudes sija, ja juuri ensimmäinen ammattiturnauksen voitto antavat lisävarmuutta ja motivaatiota pelikentillä. Hän pitää kuitenkin kiinni tavoitteestaan suorittaa lukio tenniksen ohella neljässä vuodessa.

Reissut on tähän mennessä tehty pitkälti kahdestaan valmentaja Federico Riccin kanssa, mutta ensi vuodesta lähtien mukana tulee matkustamaan myös Ruusuvuoren virolainen pelikaveri, Kenneth Raisman. Elämä tennispelaajana ei kuitenkaan ole mitään luksusta.

– Useimmiten elämä pyörii lentokenttien, halpojen hotellienja tenniskenttien ympärillä. Edellisellä Kiinan matkalla ei tullut kymmenen päivän reissun aikana poikettua kentiltä ja hotellilta kaupunkia katselemaan kahta kertaa enempää, Emil toteaa.

Tuleeko matkoilla ikävä Suomea?

– Tällä hetkellä ei juurikaan. Vaikka reissuja kierrellään aika lailla yksin valmentajan kanssa omien aikataulujen ja tarpeiden mukaisesti, kiertävät monet pelaajat samoja turnauksialäpi. Reissuilla onneksi ystävystyy muihin pelaajiin helposti, ja yhteisöstä tulee nopeasti tiivis kaveriporukka.

Ja hyvä niin, sillä Ruusuvuorella on näillä näkymin monta reissun- ja työntäyteistä vuotta edessä. Pääsarjaan siirtyminen tarkoittaa Ruusuvuorella tulevana kautena erityisesti fysiikan kehittämistä. Vanhemmat pelaajat ovat vahvempia, nopeampia ja kestävämpiä.

– Edessä on nyt noin kuukauden pituinen fysiikkaan keskittyvä jakso ennen seuraavaa peliputkea, ja joulukuussa lähdetään jo Thaimaahanpelaamaan. Tammikuussa alkaa seuraava pidempi pelijakso, jossa ensimmäinen turnaus on Hong Kongissa, ja viimeiset ottelut pelataan jossakin vaiheessa kesällä. Erityisen raskasta tästä tekee etenkin pitkät lennot ja aikaerot, hän summaa.

”Miltä nyt tuntuu?”

Vaikka menestystä on vuoden aikana tullut paljon, on nuoressa pelaajassa ihailtavaa tasapainoinen, rauhallinen mutta päättäväinen ote tulevaan. Oletko jo ehtinyt tottua haastatteluihin ja mediahässäkkään tämän vuoden menestymisien myötä?

– Varsinkin Kiinan kisoissa menestyminen oli suuri saavutus, ja haastatteluita tuli annettua paljon. Hauskaa kuitenkin on huomata, että kaikki todella aloittavat haastattelun samalla kysymyksellä ”Miltä nyt tuntuu?”.

Ja hyvältä vaikuttaa tuntuvan.

– ITF-Futures voitto oli ensimmäisiä, joista kertyi tuntuvasti rahallista tuottoa, joka tuli kovasti tarpeeseen. Tennisuran luominen ei ole ollut ilmaista, ja tuntuu hyvältä pystyä kattamaan seuraavat turnausmatkoista koituvat kulut voittorahoilla, Emil kertoo.

Seuraava tavoite onkin nousta maailmanlistalla 500 parhaan joukkoon, mikä olisi nuorelle pelaajalle hyvä saavutus.

– Alun perin tavoite oli laitettu kahden vuoden päähän, mutta kovasti näyttää siltä, että viimeisten onnistumisten myötä tavoite on realistinen jo ensi vuodelle.

Nuoren ammattiuran alun kehitystä seuraten, Ruusuvuoren nimi kannattaa laikkaa korvan taakse. Emil saatetaan nähdä isoilla areenoilla yllättävänkin pian.

Teksti: Tinja Lindgren, Oy Patrol Ab

Jaa:

Seuraava uutinen: Ennakko: Naisten kärkikamppailu… →