Kilpavalmentajakoulutus käynnissä – Lizana: ”Tuntuu oikealta tehdä sitä mistä tykkään ja jakaa tietoani eteenpäin”

1.6.2019  |  14:09  |  Seurat

Suomen Tennisliitto järjestää aktiivisesti eritasoisia valmentajakoulutuksia ympäri vuoden. Parhaillaan on käynnissä kilpavalmentajakoulutus, jonka viimeisin lähijakso pidettiin Pajulahdessa toukokuun 25. ja 26. päivä.

Lähijakson aikana perehdyttiin lajin fyysisiin vaatimuksiin eri ikävaiheissa ja miten fyysinen harjoittelu linkittyy osaksi tenniskentällä tehtävää lajiharjoittelua. Koulutuksen kokonaisuudesta vastaa Tennisliiton koulutuspäällikkö Harri Suutarinen ja tämän kertaisen lähijakson vierailevina kouluttajina toimivat Jussi Koivisto ja Jaakko-Antti Peltola.

– Iso kiitos Jaakko-Antille ja Jussille viikonlopun sisällöistä. Kiitokset myös aktiiviselle ryhmälle, joka selvästi pyrkii eteenpäin ja kehittämään itseään sekä suomalaista tennistä, kiitteli Suutarinen.

Koulutusta suorittavat: Suheil Lizana (HTS), Piia Suomalainen (Smash), Hilppa Tuomola (Hukka), Erkki Viitasaari (Smash), Seppo Itänen (WaTC), Sami Winter (STS), Janne Eerikäinen (Smash), Jani Laaksonen (TVS), Janne Sairio (HyTS)

Koulutus jatkuu heinäkuussa Tampere Openin yhteydessä.

Lizana: ”Kaikki vain rohkeasti mukaan! Tunnen monia hyviä naisvalmentajia, mutta tennismaailma tarvitsee vielä lisää naisia lajin pariin”

Yksi koulutuksessa mukana olevista on Hämeenlinnan Tennisseuran valmennuspäällikkö Suheil Lizana. Chilestä kotoisin oleva Lizana aloitti valmentamisen Hämeenlinnassa vuonna 2016. Lizana pelasi aktiivisesti juniorikilpailuja Etelä-Amerikassa ja kiersi myös ammattilaisturnauksia.

– Olin juniorivuosinani Chilen kärkipelaajien joukossa – 18-vuotiaana voitin Chilen Mastersin ja nousin ikäluokan ykköseksi. Viimeisenä juniorivuotenani pelasin enimmäkseen aikuisten turnauksia ja kiersin ITF-turnauksia Euroopassa yhdessä isäni kanssa. Se oli hieno kokemus, mutta huomasin myös olevani hieman jäljessä nuorempien vastustajien joukossa.

Yhtenä uran kohokohtana oli kuuluminen Chilen naisten Fed Cup -joukkueeseen vuonna 2001.

– Se oli hieno ja tärkeä kokemus itselleni. Samana vuonna sain myös tennisstipendin Yhdysvaltoihin. Se oli huippukokemus, jota suosittelen halukkaille. Valmistuin liikunnanopettajaksi vuonna 2006 ja liikuntatieteiden maisteriksi vuonna 2009 Yhdysvalloissa.

Lizana kertoo ettei hän alkuun ollut varma pystyisikö olemaan niin montaa tuntia viikosta valmentamassa. Lopulta hän kuitenkin huomasi tuntien menevän nopeasti ja asian kiinnostavan häntä kovasti.

– Tennis on ollut todella iso osa elämääni ja antanut minulle erittäin paljon. Tuntuu oikealta tehdä sitä mistä tykkään ja jakaa tietoani eteenpäin. Kuten muissakin ammateissa, myös tennisvalmentajana on niitä vaikeampia päiviä. Mutta kyllä se on palkitsevaa nähdä pelaajien olevan innoissaan ja oppivan.

Hämeenlinnassa valmennustyötä tekevä Lizana oli jo viime vuonna tuloillaan kilpavalmentajakoulutukseen, mutta silloin ei valitettavasti ollut riittävästi koulutukseen tulijoita.

– Kilpavalmentajakoulutus on ollut todella hieno kokemus. Olen suorittanut ohjaaja- ja seuravalmentajakoulutukset, mutta halusin enemmän. Meillä on ollut kaksi yhteistä koulutusviikonloppua ja vielä on kaksi viikonloppua edessä heinäkuussa ja syyskuussa. Meillä on koossa hieno porukka valmentajia ja on ollut mukavaa oppia uutta ja kerrata jo opittujakin asioita. Kiitokset vetäjille tähän astisesta, kiitteli Lizana.

Terveisesi naisille, jotka haluavat tennisvalmentajiksi?

– Kaikki vain rohkeasti mukaan! Tunnen monia hyviä naisvalmentajia, mutta tennismaailma tarvitsee vielä lisää naisia lajin pariin.

Jaa:

Seuraava uutinen: Kontinen/Peers taipui Ranskan… →