Jarkko Nieminen jatkaa maajoukkuekapteenina 2021-2023 – ”Meidän tavoitteemme on olla maailmanlohkossa.”

29.5.2020  |  14:47  |  Artikkeli

Miesten maajoukkuetta, Cinia Davis Cup Team Finland, viimeiset kolme vuotta luotsannut Jarkko Nieminen jatkaa kapteenina myös tulevat kolme vuotta 2021-2023.

Pelaajauransa vuonna 2015 lopettanut Suomen kaikkien aikojen kaksinpelaaja aloitti maajoukkuekapteenina vuonna 2018. Tuolloin Suomi pelasi Eurooppa/Afrikka II-ryhmässä, josta tie kävi heti ylöspäin I-ryhmään kolmen voiton myötä.

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Jarkon otteisiin maajoukkueen kapteenina. Pelaajat ovat osoittaneet tyytyväisyyttään nykytilanteeseen ja se on myös näkynyt kentällä erinomaisina suorituksina, joukkue on onnistunut voittamaan paperilla kovatasoisempia joukkueita. Nyt solmittu kolmen vuoden jatkosopimus on luontainen jatko ja haluamme osaltamme varmistaa Jarkon osaamisen hyödyntämistä Suomen tenniksessä pitkällä aikavälillä, kommentoi Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho.

Viime vuosina maajoukkueen rungon muodostaneet Henri Kontinen, Harri Heliövaara, Emil Ruusuvuori, Patrik Niklas-Salminen ja Otto Virtanen sanovat olevansa erittäin tyytyväisiä Niemisen kapteenin pestin jatkosta.

– Upea juttu, että Jarkko jatkaa kapteenina! Jarkolla on niin monen vuoden kokemus pelaajana huipputasolla, että me kaikki pelaajat opimme häneltä paljon ihan joka kerta, kun hän on samalla puolella kenttää. Jarkko on myös onnistunut luomaan joukkueeseemme tosi hyvän ja positiivisen ilmapiirin, mikä näkyy myös tuloksissa, kommentoi Heliövaara.

– Jarkko on todella hyvää pataa kaikkien kanssa, hän on kuin yksi pelaajista. Silti erittäin hyvä johtaja ja positiivisen ilmapiirin luova kapteeni. Olemme varmasti koko joukkue erittäin tyytyväisiä, että saamme jatkaa yhteistä nousuamme, jatkoi Kontinen.

Nieminen: ”Hyvän joukkuehengen avulla olemme onnistuneet venymään altavastaajina ja ottaneet komeita voittoja.”

Suomalaisen tenniskansan lähimuistossa on varmasti vuoden 2019 syksyn maaottelu Itävaltaa vastaan Espoo Metro Areenalla, jossa oli paikalla kahden päivän aikana yhteensä noin 8000 katsojaa. Espoossa maajoukkueen taistelua johti Emil Ruusuvuoren sensaatiomainen voitto Dominic Thiemistä, mutta lopulta oli taipuminen kovalla vastustajalle.

– Ehdottomasti yksi hienoimpia maaotteluita  missä olen ollut mukana. Tapahtumassa teimme yleisöennätyksen ja itse otteluun sisältyi paljon draamaa, muisteli Nieminen tapahtumaa.

Niemisen kapteeniuden aikana ovat Suomen miehet ottaneet neljä voittoa ja kärsineet yhden tappion. Jokainen Suomen ottelu on viimeisen kolmen vuoden aikana ratkennut vasta viidennessä ottelussa. Viimeisin voitto tuli maaliskuussa Meksikossa. Itseasiassa miesten maajoukkueen ratkaisupelien putki yltää myös aikaan ennen Niemistä, sillä myös vuonna 2017 kahdessa ja 2016 yhdessä ottelussa ratkaisu tuli vasta hermoja raastavassa päätösottelussa.

– Mielettömän hieno matka on ollut joukkueen kanssa tähän asti. Siitä kiitos kuuluu kaikille joukkueessa pelanneille. Kapteenius oli itselleni uutta, mutta pelaajana Davis Cup -maailma oli erittäin tuttua. Todella nöyrästi lähdin kolme vuotta sitten uuteen rooliini. Hommassa on auttanut, että tunsin pelaajat ja heidän taustajoukkonsa hyvin.

– Kapteenina olen kokenut tärkeimmäksi tehtäväkseni saada joukkue sitoutumaan ja suoriutumaan mahdollisimman hyvin. Tässä olemme onnistuneet menneiden vuosien aikana hyvin: olemme puhaltaneet yhteen hiileen, aina yrittäneet parhaamme ja joukkuehenki on ollut kunnossa. Hyvän joukkuehengen avulla olemme onnistuneet venymään altavastaajina ja ottaneet komeita voittoja, sanoo Nieminen.

Tulevana syksynä maajoukkue kohtaa Intian kotikentällään 18.-19.9.2020. Vallitsevasta koronavirustilanteesta johtuen ei ottelun pelipaikkaa ole vielä päätetty. Tällä hetkellä Kansainvälinen Tennisliitto ITF on pysäyttänyt kisatoimintansa 31.7. asti, näin ovat tehneet myös ammattilaiskiertueet ATP ja WTA.

– Tällä hetkellä odotamme Kansainvälisen Tennisliiton ohjeistusta syksyn maaotteluiden osalta. Tiedotamme syksyn maaottelusta lisää heti, kun se on mahdollista. Tietenkin toivomme, että pääsisimme pelaamaan, sanoo toimitusjohtaja Purho.

Nieminen: ”Haluamme olla joukkueena parempi kuin kukaan muu.”

Nieminen kertoo kolmen viimeisimmän vuoden menneen kuin siivillä ja hän on nauttinut ajastaan kapteenina.

– Parasta on ollut, että teemme yhdessä töitä tavoitteidemme eteen. Jaettu ilo on paras ilo.

Miesten maajoukkueen paras saavutus on ollut maailmanlohkon karsintaan yltäminen kolmesti vuosina 2002, 1999 ja 1990. Naisten maajoukkue on yltänyt maailman kahdeksan parhaan joukkoon vuonna 1993. Nyt Nieminen on asettanut joukkueensa kanssa kovan tavoitteen – maailmanlohkoon yltäminen. Intian voittamalla yltäisi Suomi maailmanlohkon karsintaan 2021.

– Meidän tavoitteemme on olla maailmanlohkossa. Haluamme pelata maailman parhaita vastaan ja taistella voitosta ketä tahansa vastaan. Emme ole tähän asettaneet tarkempaa aikataulua – pääasia on, että olemme vuosi vuodelta parempia. Nyt olemme kahden voiton päästä maailmanlohkosta ja on realistista yltää sinne tämän tehdyn kapteenisopimuksen aikana. Haluamme olla joukkueena parempi kuin kukaan muu.

– On hienoa, että saamme jatkaa yhdessä aloitettua taivalta. Tuntuu, että itselläni ja pelaajilla on vielä todella paljon annettavaa. Kuten olen sanonut olemme tulevaisuuden joukkue, jolla on parhaat päivät vielä edessä.

Jaa:

Seuraava uutinen: SM-kilpailut: maajoukkuepelaajat Haavisto… →