Itävalta kukisti Suomen dramaattisten vaiheiden jälkeen

14.9.2019  |  21:39  |  Artikkeli, Raportit

Suomen ja Itävallan välisen 1. ryhmän Davis Cup -maaottelun ratkaisupäivää saapui Espoo Metro Areenalle todistamaan noin 5000 katsojaa. Upean tapahtuman voitonjuhliin pääsi Itävalta. Tappion myötä Suomi pelaa ensi maaliskuussa putoamiskarsinnassa.

Kontinen/Ruusuvuori taipui kovalle itävaltalaiskaksikolle

Ratkaisevan päivän aloitti erittäin mielenkiintoiseksi ja kovatasoiseksi povattu nelinpeli. Päivä alkoi kokoonpanomuutoksella, kun Suomen kapteeni Jarkko Nieminen asetti eilen komean voiton ottaneen Emil Ruusuvuoren Harri Heliövaaran sijaan Henri Kontisen pariksi. Suomalaisparia vastaan asettuivat kokeneet 38-vuotias Jürgen Melzer ja 39-vuotias Oliver Marach.

Avauserässä nähtiin molemmilta pareilta vahvaa syöttötyöskentelyä. Syöttäminen oli niin vahvaa ettei erässä nähty ainoatakaan murtopalloa, joten ratkaisu haettiin tiebreikistä. Myös tiebreak käynnistyi tasaisissa merkeissä – tilanteessa 4-4 otti Itävalta minibreikin ja siirtyi 6-4 johtoon. Ensimmäisen eräpallon Kontinen/Ruusuvuori selvittivät, mutta toisella Melzer/Marach nappasi ensimmäisen kiinnityksen otteluvoittoon.

Toisessa erässä alkutahdit olivat tasaiset. Hiljalleen ote siirtyi vierailijoille ja lopulta Melzer/Marach marssi 7-6(5), 6-2 voittoon.

– Ihan hyvä ottelu oli meiltä. Ensimmäinen erä oli todella tasainen ja se olisi voinut mennä kummin päin tahansa. Vastustajat syöttivät todella hyvin, en ole nähnyt heidän aiemmin syöttäneen noin hyvin, kommentoi Kontinen.

KUVAGALLERIA

Ruusuvuori pakotti ratkaisun viidenteen otteluun kukistamalla sensaatiomaisesti Thiemin

20-vuotias Ruusuvuori asteli heti nelinpelin jälkeen takaisin kentälle, kun vuorossa oli maiden ykköspelaajien kohtaaminen. Ruusuvuoren vastustajana oli maailmanlistan viides Dominic Thiem. ATP-listan 163 ei katsellut eikä kumarrellut ennakkoasetelmien suuntaan, vaan lähti pelaamaan ennakkoluulottomasti kovaa peruslyöntipeliään. Avauserän puolivälissä nappasi Ruusuvuori murron ja hän asettui syöttämään erävoitosta tilanteessa 5-3. Thiem selvitti neljä eräpalloa, mutta viides oli liikaa – erä Ruusuvuorelle luvuin 6-3.

Toisessa erässä jatkui karnevaalimeininki Metro Areenalla. Ruusuvuori onnistui murtamaan erän alkupuolella Thiemin syötön ja sama toistui vielä myöhemmin. Lopulta kylmähermoinen suomalainen nappasi uskomattoman voiton erin 6-3, 6-2 vähän yli tunnin pelin jälkeen.

– Tennisurani paras päivä – sanoinkuvailematon tunnelma. Kiitos yleisölle kannustuksesta, aivan älyttömän hienoa on ollut pelata teidän edessänne. Onnistuin taktiikassani täysin, eli onnistuin syöttämään hyvin ja pitämään kovaa tempoa yllä sekä pallot matalina. Jos Thiemin päästää lyömään kämmentään vapaasti, niin silloin on vaikeaa, mutta tänään onnistuin pitämään sen aisoissa. Vaikea tätä tunnelmaa on kuvailla, älytön fiilis, kommentoi Ruusuvuori.

– Hän pelasin hyvän ottelun. Tiesin, että hän on kovassa vireessä. Hänen tasonsa on korkeampi kuin hänen rankinginsa on ja arvelen hänellä olevan hieno ura edessään. Luonnollisesti en ole tyytyväinen esitykseeni, toivoin pelaavani paremmin täällä. En koe oloani täysin terveeksi, kommentoi Thiem.

KUVAGALLERIA

Novak voitti Heliövaaran ratkaisevassa ottelussa

Ruusuvuoren voiton myötä maaottelun ratkaisu venyi viidenteen otteluun. Jälleen Suomen kapteeni Nieminen teki pelaajavaihdoksen, kun Harri Heliövaara korvasi Patrik Niklas-Salmisen. Itävallan pelaajana oli eilen sairastumisesta kärsinyt 26-vuotias Dennis Novak. 30-vuotias suomalainen aloitti ottelun vahvasti ja siirtyi nopeasti 3-0 johtoon. Itävaltalainen maailmanlistan 122. onnistui kertaalleen murtamaan Heliövaaran syötön, mutta suomalainen otti välittömästi vastamurron ja eteni erävoittoon 6-3.

Toisessa erässä Heliövaara jatkoi hienoja otteitaan, mutta samanaikaisesti Novak nosti pelitasoaan. Itävaltalaisen koventuneet syötöt ja syötön jälkeiset lyönnit käänsivät momentumin vierailijoille. Novak pakottikin ratkaisun kolmanteen erään. Kolmannessa erässä näytti jo hetken siltä, että Novak karkaa otteluvoittoon, mutta Heliövaara taisteli tiensä uskomattomilla esityksillä tasoihin. Kahteen kertaan suomalainen pääsi pelin päähän voitosta ja parhaimmillaan voitto oli kahden pisteen päässä, mutta vastustajan syöttäessä hyvin ei murtomahdollisuuksia tullut. Tiebreikissä Novak kiihdytti johtoasemaan ja vei lopulta koko ottelun 3-6, 6-3, 7-6(5).

– Kaikkeni annoin. Enempää en voinut tehdä, mielestäni pelasin juuri oikein. Siksi tämä tappio tuntuukin surkealta. Kun pääsin kolmannessa rinnalle ja ohi ajattelin vieväni tämän – vastustaja kuitenkin syötti erinomaisesti ja neutralisoi mahdollisuuteni murtoon, kertoi Heliövaara.

– Harri pelasi erinomaisesti. Olen todella tyytyväinen voitostani. Viimeisimmässä maaottelussa olin ratkaisuottelun häviävä osapuoli, joten tiedän miltä se tuntuu ja ajattelin ettei se toistamiseen tule tapahtumaan kohdallani. Harrin pelitaso oli huomattavasti korkeampi kuin mitä hänen rankinginsa antaa ymmärtää. Kokonaisuutena hyvätasoinen ottelu, kommentoi Novak.

KUVAGALLERIA

Itävalta maailmanlohkon karsintaan – Suomi putoamiskarsintaan maaliskuussa 2020

Voittonsa turvin Itävalta etenee helmikuiseen maailmanlohkon karsintaan ja puolestaan Suomi ajautuu maaliskuiseen putoamiskarsintaotteluun. Otteluparit ja pelipaikat informoidaan myöhemmin. Kapteeni Jarkko Nieminen jakoi kiitosta joukkueelleen.

– En voisi olla ylpeämpi joukkueestani. Jälleen kerran kaikki näyttivät venymiskykynsä. Tällaista urheilu välillä on, hieno tapahtuma ja kiitos kotiyleisölle ennennäkemättömästä tuesta.

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkoennakko 38/2019 – →