Hyvä tietää: lisenssit, jäsenmaksut ja kilpailutasot

18.1.2023  |  12:57  |  Seurat

Vuoden 2023 alusta astui voimaan uudistettu kilpailu- ja tasojärjestelmä; voit tutustua uudistukseen kattavasti täältä.

Uudistuksen yksi suurimmista muutoksista on harrastepelaamisen linkittyminen kilpailu- ja tasojärjestelmään. Tämän myötä on TennisÄssä-kilpailujärjestelmässä uusia pelimahdollisuuksia ja saatavilla myös uusi lisenssimuoto.

Tennisliitolle on tullut useita tiedusteluita ja kysymyksiä uudistukseen liittyen; tässä artikkelissa selvennetään yleisimpiä tietoon tulleita kysymyksiä. Alla näet sisällyksen ja kannattaa tutustua myös kilpailutoiminnan käsikirjaan, joka avaa kilpailutoiminnan rakenteen ja perusperiaatteet kattavasti.

SISÄLLYS
1) KISATASOT
2) LISENSSIT
3) JÄSENMAKSUT
4) LUOKKAPISTELASKENTA

KISATASOT

Kansallisia kilpailuja pelataan viikoittain eri ikäluokissa ja tasoissa (A, B, C, D, E). Kansalliset kilpailut on jaettu kolmeen kategoriaan: huipputennis, kilpatennis ja harrastetennis. Kansallisista kilpailuista jaetaan tasopisteitä, joiden perusteella pelaajan taso määräytyy.

TennisÄssän kilpailukalenterissa voit hakea erikseen kansallisia kilpailuja (”kilpailut”) ja seurakilpailuja (”seurakilpailut”). Ässässä voit myös hakea pelimahdollisuuksia eri suodattimien avulla: aika, sijainti, taso, ilmoittautuminen auki jne. Tutustu TennisÄssään.

Seurakilpailut ovat seurojen sisäisiä harrastetapahtumia (pl. mini- ja midikilpailuihin voidaan ottaa mukaan muistakin seuroista). 2023 voimaan astuneen uudistuksen myötä voivat seurat viedä tapahtumiaan TennisÄssään; näistä kisoista pelaajat saavat myös  tasopisteitä.

Hallisarjat ovat seurojen ylläpitämiä useamman kuukauden mittaisia kilpailumuotoja, joissa pelataan joko kaksin- tai nelinpelejä. Esimerkiksi lohkomuotoisena sisäkauden ajan, sisältäen nousuja ja laskuja pelikierroksittain. TennisÄssässä ylläpidettävät hallisarjat kerryttävät tasopisteitä.

Sarjatennistä pelataan naisissa neljällä ja miehissä kuudella eri tasolla (TEHO Sport Tennisliiga, I-divisioona, II-divisioona, III-divisioona, IV-divisioona ja V-divisioona). Kyseessä on seurajoukkueiden välinen kilpailuformaatti, jossa otteluparissa pelataan 2-3 kaksinpeliä ja nelinpeli sarjatasosta riippuen. Sarjatennistä pelataan sisä- ja ulkokaudella.

Senioreiden sarjatennis on Senioritennis ry:n ylläpitämä sarjatennisformaatti ikäluokille 30/35/40/45/50/55/60/65/70/75/80/85v.

2023 alkaen pelaajan tasoon vaikuttavat virallisten kilpailuiden (kansalliset kilpailut ja sarjatennis) lisäksi harrasteottelut (seurakilpailut ja hallisarjat). Pelaajan taso muodostuu siis kolmen eri tason otteluista: 1) seurakilpailut, 2) hallisarjat ja 3) viralliset kilpailut. Tasopisteitä kertyy kaikista otteluista virallisista kilpailuista, hallisarjoista ja seurakilpailuista. Tennisliiton tasoluettelo, joka määrää kilpailuiden sijoittamisen sekä sarjatenniksen pelaajajärjestyksen, julkaistaan kolmesti vuodessa: tammikuu, toukokuu ja syyskuu. Uudistuksen myötä ei enää julkaista rankinglistoja.

LISENSSIT

Viralliseen kilpailutoimintaan (kansalliset kilpailut ja sarjatennis) osallistuakseen on pelaajan ostettava kilpailulisenssi; harrastelisenssi ei riitä. Alla eri lisenssimuodot.

Kilpailulisenssi
Kansallisiin kilpailuihin ja sarjatennikseen osallistumiseen edellytetään kilpailulisenssi ja jäsenyys Tennisliiton jäsenseurassa. Lisenssi ei sisällä vakuutusta.

Hinta: aikuiset 36€ / lapset 20€

* Huom! Kilpailuvuonna 10-vuotta täyttävillä ja sitä nuoremmilla kilpailulisenssi on ilmainen mutta se tulee aktivoida lisenssikaupassa. Lisenssi ei sisällä vakuutusta.

Kilpailulisenssi, aikuisten kertalisenssi
Mikäli tiedät osallistuvasi vuoden aikana vain yhteen kilpailuun tai sarjatennisotteluun, voit hankkia itsellesi kertalisenssin (+ seurajäsenyys). Kertalisenssi on saatavilla vain aikuisille. Lisenssi ei sisällä vakuutusta.

Hinta: 17€

Harrastelisenssi
TennisÄssässä ylläpidettäviin seurakilpailuihin ja hallisarjoihin osallistuakseen tarvitsee pelaaja harrastelisenssin; harrastelisenssi ei käy kansalliseen kilpailutoimintaan tai sarjatennikseen, vaan kilpailulisenssi on oikea vaihtoehto.

Hinta: Tennisclubissa jäsenrekisteriä ylläpitävien seurojen jäsenille harrastelisenssi tulee automaattisesti jäsenetuna. Hinta muille: 15 euroa.

JÄSENMAKSUT

Lisenssien lisäksi seurajäsenyys (etsi seurasi) vaaditaan seurakilpailuissa, kansallisessa kilpailutoiminnassa ja sarjatenniksessä.

Senioritenniksen sarjatennikseen osallistuakseen on hankittava myös senioritenniksen jäsenyys (hinta: 30€). Eli seurajäsenyys + kilpailulisenssi + senioritenniksen jäsenmaksu.

LUOKKAPISTELASKENTA PELILLISTÄÄ KISATOIMINTAA 2023

Tasolaskennan oheen on luotu luokkapistelaskenta kansallisiin kilpailuihin juniori- ja tasoluokissa. Sen tarkoitus on ohjata ja motivoida pelaajia pelaamaan oikeantasoisia pelejä. Vuosittain pelaajat kerryttävät luokkakohtaisia pisteitä.

Luokkapistelaskenta on käynnistynyt 2023 alkaen; ensimmäiset pistetilanteet on tarkoitus julkaista helmikuun aikana. Luokkapistelaskennan periaatteet: 

  • Jokainen pelaaja on automaattisesti mukana vuosikisassa ja laskennassa osallistuessaan virallisiin kilpailuihin 
  • Tammikuun tasoluettelo määrää sen tasoluokan, johon pelaaja kerää pisteitä vuosikisassa
  • Pisteitä kertyy samaan tapaan kuin ATP-/WTA-kilpailuissa kierroskohtaisesti 
  • Nykyiset viralliset kilpailut (huippu- ja kilpatennis) jaetaan arvoltaan kolmeen tasoon ja näistä kierroksiin perustuvista pisteistä muodostuu pelaajan luokkapisteet (esim. kilpailun voittaja saa 100 pistettä jne.). Laskennassa huomioidaan myös kilpailun kovuuskerroin. 
  • Koko vuoden laskentaan huomioidaan pelaajan kuusi parasta kisaa (=isoimmat pistepotit) per luokkapistelaskenta
  • Eniten pisteitä vuoden aikana keränneet palkitaan Tennisliiton toimesta, tahtotilana on kannustaa pelaamaan enemmän ja oikeantasoisia pelejä 
  • Nykyiset luokkapisteet (esim. JGP ja Finnish Tour) sulautetaan osaksi laajempaa luokkakohtaista luokkapistelaskentaa 
  • Juniorit (10/12/14/16/21v) sekä tasoluokat (A-E) 

Jaa:

Seuraava uutinen: Rublev kukisti Ruusuvuoren… →