Historiallinen voitto, Suomi MM-kisoihin – ”Unelmasta tuli totta”

5.2.2023  |  16:22  |  Raportit

Suomen joukkueen muodostivat Emil Ruusuvuori, Harri Heliövaara, Otto Virtanen, Patrik Niklas-Salminen ja Eero Vasa sekä kapteeni Jarkko Nieminen. Kentän laidalla olivat apuna valmentamassa Henri Kontinen sekä fysioterapeutit Joni Honkaniemi ja Mikko Pehkonen.

Suomen miesten maajoukkue, Porsche Davis Cup Team Finland, eteni ensimmäistä kertaa 16 parhaan maan Davis Cup Finals -lopputurnaukseen, eli MM-kisoihin. Naisten maajoukkue ylsi MM-kisoissa puolivälieriin 1993.

Davis Cup Finalsin alkulohkovaihe pelataan 12.-17.9. neljässä eri paikassa. Lohkojaot ja pelipaikat selviävät myöhemmin. Alkulohkoista kaksi parasta maata etenee kahdeksan parhaan maan loppuvaiheeseen Malagassa 21.-26.11.

Lauantaina maaottelua seurasi Espoo Metro Areenassa ennätysyleisö 5200 katsojaa, sunnuntain lukema oli 4300. Viikonlopun kokonaisyleisömäärä 9500 on suomalaisen maajoukkuetenniksen historian suurin.

SUOMI – ARGENTIINA 3-1
Emil Ruusuvuori – Pedro Cachin 7-5, 6-3
Otto Virtanen – Francisco Cerundolo 3-6, 6-3, 6-7(3)
Harri Heliövaara/Emil Ruusuvuori – Andres Molteni/Maximo Gonzalez 7-6(5), 4-6, 6-4
Emil Ruusuvuori – Facundo Bagnis 7-5, 6-1

 

KUVAGALLERIA

Nelinpelitrilleri avasi päivän – ”Kapteeni Niemisen sanoin ajoimme vastustajat pois olohuoneestamme”

Päivän avausottelussa Harri Heliövaara ja Emil Ruusuvuori kohtasivat Maximo Gonzalezin ja Andres Moltenin. Heliövaara ennakoi tulossa olevan tiukka koitos, jossa nähtäisiin ainakin yksi tie-breakkiin päättyvät erä.

Heliövaaran ennustus osui oikeaan, sillä ensimmäinen erä ratkaistiin heti alkuun tie-breikissä; suomalaisparilla oli jo yksi eräpallo jänteissään 6-5 tilanteessa Moltenin syöttäessä. Katkaisupelissä Heliövaara/Ruusuvuori tekivät oikeita ratkaisuja, jotka siivittivät heidät 5-1 johtoon. Lopulta erävoitto tuli Ruusuvuoren vahvan syötön myötä 7-6(5).

Toinen erä alkoi räjähtävästi Suomen murtaessa heti ensimmäisen pelin Heliövaaran upean kämmenpalautuksen myötä. Kuitenkaan murto ei ole murto ilman pitoa; argentiinalaiset onnistuivat heti perään murtamaan Heliövaaran syötön ja tasoittamaan 1-1. Gonzalez/Molteni jatkoivat vahvaa kulkuaan; argentiinalaispari oli varma ja vakuuttava verkolla, mikä vei heidät 4-2 johtoon. Sama asia tuli jälleen kuitenkin esille: murto ei ole murto ilman pitoa. Heliövaara/Ruusuvuori mursivat Moltenin ja ottelu oli jälleen tasoissa. Kotiyleisön harmiksi iskivät argentiinalaiset 4-5 tilanteessa Heliövaaran syöttöön kolmannen kerran erässä; neljäs eräpallo toi erän ja siirsi ratkaisun kolmanteen erään.

Ratkaisevan erän kolmannessa pelissä oli Heliövaara/Ruusuvuori palautusoppitunnin aika. Useat loistopalautukset toivat murron ja Heliövaaran tavaramerkki tuuletus sai areenan kipinöimään. Lisää vettä kiukaalle tuli jo seuraavassa argentiinalaisten syöttövuorossa, kun Ruusuvuoren pommiperuslyönnit toivat toisen murron ja johdon 4-1. Suomalaispari sai ottelupalloja 5-1 ja 5-2 tilanteissa, mutta lopulta voittolukemiksi kirjattiin 7-6(5), 4-6, 6-4.

”Olipahan ottelu, fantastinen tunnelma! Kolmeen tuntiin mahtui useita käänteitä. Lopussa oli jännittäviä vaiheita, kun matsipalloja oli 5-1 ja 5-2 tilanteissa, mutta ei numeroita kukaan muista myöhemmin. Voitto on voitto ja se tuntuu hyvältä. Kapteeni Niemisen sanoin ajoimme vastustajat pois olohuoneestamme.”

Ruusuvuori varmisti Suomen MM-paikan

Argentiina joutui vaihtamaan ykköspelaajansa Francisco Cerundolon (ATP-31) sivuun loukkaantumisen johdosta. Emil Ruusuvuori (ATP-43) sai vastaansa 32-vuotiaan maajoukkuepelien ensikertalaisen Facundo Bagniksen (ATP-88).

Vasenkätinen Bagnis onnistui monipuolisella peruspelillään pitämään Ruusuvuorta aisoissa. Suomalaispelaaja pääsi jo syöttämään erävoitosta 5-3 tilanteessa, mutta argentiinalainen tuli vielä tasoihin. Kuitenkin 6-5 johdossa Ruusuvuori näytti vahvaa liikettään ja eräpallossa teki komean juoksun päätteeksi vieläkin komeamman ohituksen, joka toi erän 7-5.

Toisen erän neljännessä pelissä tuli ratkaisun makua ilmaan Ruusuvuoren murtaessa Bagniksen syötön. Lopulta Ruusuvuori ottikin historiallisen voiton nimiinsä 7-5, 6-1.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Suomen Tennisliitto (@tennisfin) jakama julkaisu

”Oli aika paljon tennistä tänään. Nelinpeli oli poikkeuksellisen pitkä, mutta alun vaikeuden jälkeen löysin hyvän vireen. Oli aivan uskomatonta pelata kotiyleisön edessä, ennätysmäärä ihmisiä paikalla – vähän meinaa sanat loppua kesken. Unelmasta tuli totta”, sanoi Ruusuvuori.

”Meidän koko joukkueemme on tehnyt valtavasti töitä ja mennyt omilla urillaan vahvasti eteenpäin. Nyt pääsemme yhdessä pelaamaan maailman parhaiden maiden kanssa, se on todella inspiroiva asia.”

Kapteeni Jarkko Nieminen oli luonnollisesti tyytyväinen historiallisen saavutuksen äärellä ja ylisti joukkuettaan sekä koko viikonlopun kokemuksia.

”Espoo Metro Areena on meidän olohuoneemme.”

Jaa:

Seuraava uutinen: ”Nyt olemme tehneet… →