HISTORIAA! Suomi maailman 8 parhaan joukkoon!

16.9.2023  |  19:12  |  Raportit

Suomen miesten maajoukkue, Porsche Davis Cup Team Finland, teki uskomattoman tempun yltämällä Davis Cupin 8 parhaan maan finaalivaiheeseen.

Suomi pelasi historiansa ensimmäistä kertaa Davis Cup Finals -lopputurnauksessa, eli MM-kisoissa. Saavutuksellaan miehet sivuavat naisten MM-puolivälieräpaikkaa 1993.

SUOMI – USA 3-0 | DAVIS CUP FINALS

Otto Virtanen – Mackenzie McDonald 7-6(5), 1-6, 7-6(7)
Emil Ruusuvuori – Tommy Paul 7-6(1), 6-4
Harri Heliövaara/Patrick Kaukovalta – Austin Krajicek/Rajeev Ram 6-7(6), 7-6(5), 10-8

Pelatut ottelut
Suomi – Kroatia 2-1 | raportti
Suomi – Hollanti 1-2 | raportti

MM-KISASIVUSTO

Kahden ottelupallon takaa voittoon – ”Uskomaton ottelu, en oikein tiedä mitä sanoa”

Päivän avausottelussa Otto Virtanen (ATP-125) pyrki jatkamaan voittamatonta kulkuaan Mackenzie McDonaldia (ATP-39) vastaan. Virtanen oli kukistanut aiemmissa otteluissaan Botic Van De Zandschulpin (ATP-68) ja Dino Prizmicin (ATP-168).

Altavastaajana otteluun lähtenyt Virtanen aloitti kovalla itseluottamuksella. Isot syötöt ja kovat peruslyönnit alkoivat tehdä tuhojaan heti alusta lähtien ja suomalaispelaaja siirtyikin murrolla 3-1 johtoon. McDonald oli myös hyvällä pelipäällä ja otti heti vastamurron takaisin. Syötönpitojen kautta edettiin Virtasen 5-4 johtoasemaan; sitten peruslyöntipommit tekivät jälleen tuhojaan kerta toisensa jälkeen tuoden eräpallon suomalaiselle. Kuitenkin yhdysvaltalainen selvitti tilanteen painavalla syötöllä.

Lopulta avauserän ratkaisu haettiin tie-breikistä, jossa Virtanen otti ratkaisevan minimurron 5-5 tilanteessa komealla rystylentolyönnillä. Erä tuli kotiin seuraavassa pisteessä McDonaldin rystylinjan karatessa pitkäksi.

Toinen erä alkoi Virtasen hallinnassa. Murtopalloja tuli heti yhdysvaltalaisen ensimmäiseen syöttövuoroon, mutta onnistumista ei nähty. Tilanteen selvitettyään McDonald alkoi saada paremmin pelistä kiinni ja siirtyi varman pelinsä turvin 4-1 johtoon. McDonald lasketteli lopulta erävoittoon 6-1.

McDonaldin vahvat otteet jatkuivat myös ratkaisevassa erässä. Yhdysvaltalainen pelasi fiksusti ja varmasti, mikä toi heti murron. Virtanen loi itselleen mahdollisuuksia tulla takaisin otteluun ja hän onnistuikin siinä tasoittaen ensin 3-3 ja heti perään 4-4. Suomalaispelaaja pääsi ottelupalloon kiinni yhdysvaltaisen syötössä 5-6 tilanteessa, mutta kämmenlyönti kilpistyi verkkonauhaan.

Trillerin ratkaisu meni tie-breikkiin, jossa Virtanen otti yleisönsä. McDonald pääsi kahteen ottelupalloon kiinni, mutta Virtanen selvitti ne ja lopulta vei ottelun 7-6(5), 1-6, 7-6(7).

”Aika tyhjää lyö. Uskomaton ottelu, en oikein tiedä mitä sanoa. Olen tosi tyytyväinen. Pystyin pelaamaan huipputasolla jälleen ja se tuntuu erityisen hyvältä, kun saa parhaan irti tällaisessa paikassa ja tämän tason pelaajia vastaan”, sanoi Virtanen.

Virtanen kiitteli jälleen kapteeni Jarkko Niemistä, joka eilisen Kroatian ottelun tavoin piti hyvän tauon hävityn toisen erän jälkeen.

”Muutamat vitsit heitettiin toisillemme, se rentoutti taas sopivasti. Hyvinhän se alkoi sitten kolmannessa erässä löytymään ja pystyin taas luomaan painetta. Kaikki mahdollisuudet oli myös vastustajalla ottelussa; hänen syöttönsä ottelupallossa oli hieman leveä, millit toiseen suuntaan ja ottelu olisi ollut hänen. Tällaista tennis välillä on, tyytyväinen olen.”

Ykköspelaajien ottelu lähti liikkeelle Tommy Paulin (ATP-13) hallinnassa. Ruusuvuori (ATP-57) löysi itsensä 2-5 tappioasemasta. Tämä ei kylmähermoista suomalaista häirinnyt. Pito, murto, pito ja murto toivat 6-5 johdon. Yhdysvaltalainen osoitti myös sisukkuutensa murtamalla ja pakottamalla ratkaisun tie-breikkiin. Katkaisupeli oli Ruusuvuoren näytös ja eräjohto 7-6(1) oli tosi asia.

Ruusuvuori pelasi uskomattoman tasaisen ja hienon toisen erän, mikä toi historiallisen voiton erin 7-6(1), 6-4.

”Onhan tämä iso juttu, koko suomitennikselle! Oli todella upeaa pelata tänäänkin Splitissä; kiitos kaikille sinivalkoisille kannattajille. Ihan poikkeuksellisen tunnelman saitte meille aikaan. Otto petasi minulle kunnia-aseman ratkaista. Onnistuin pelissäni oikeastaan kaikin puolin”, kommentoi Ruusuvuori.

”Mutta ei tämä vielä tässä ole; seuraavaksi Malagaan! Olemme vasta puolivälissä; eteenpäin!”

Sensaatiomainen päivä sai uskomattoman kruununsa, kun maajoukkuedebyytin tehnyt Patrick Kaukovalta ja Harri Heliövaara kukistivat maailman ykkösen Austin Krajicekin ja juuri US Openin voittaneen Rajeev Ramin 6-7(6), 7-6(5), 10-8.