Heliövaaran ennätyksellinen kausi – ”Kaikkeni aion tehdä, että paikka Tokioon aukeaa.”

19.12.2020  |  14:05  |  Artikkeli

Harri Heliövaaran, 31, ammattilaisvuosi oli ennätyksellinen, vaikka korona asetti haasteita koko kiertuetta kohtaan. Erinomainen syksy nosti helsinkiläisen nelinpelin maailmanlistalla jo sadan parhaan tuntumaan.

Tässä artikkelissa käydään läpi suomalaispelaajan vuotta ja lopussa on haastattelu, joka perkaa syitä onnistumisille ja tulevaisuudelle.

Davis Cupin voittohetket ja syksyn menestys vuoden kohokohtia

Harri Heliövaara aloitti vuoden 2020 nelinpelin maailmanlistan sijalta 144. Edellinen vuosi oli päättynyt vahvoihin otteisiin Tali Openissa ja Australiassa tulleen ATP Challenger -turnausvoiton myötä. Vuosi 2020 alkoi loistavasti, kun kauden toinen turnaus tammi-helmikuun taitteessa toi jo turnausvoiton haastajakiertueella. Jälleen pääsi Heliövaara nostamaan voittopokaalin ilmaan Australiassa, tällä kertaa parina oli hollantilainen Sem Verbeek.

Helmikuussa oli vuorossa kolme Challenger-turnausta, jotka valmistelivat suomalaista alkuvuoden yhtä kohokohtaa varten. Heliövaara matkusti osana Suomen miesten maajoukkuetta, Cinia Davis Cup Team Finland, Meksikoon. Maaliskuun alussa käyty ottelu pelattiin äärimmäisissä olosuhteissa vuoristossa. Kotijoukkue tarjosi erittäin kovan haasteen, mutta Suomi selvisi ottelusta voittajana 3-2 otteluvoitoin. Heliövaara oli tuomassa yhtä pistettä Suomelle yhdessä Henri Kontisen kanssa. Suomen joukkueen voiton ratkaisi Otto Virtanen ratkaisevassa viidennessä ottelussa. Suomen maajoukkue pelaa seuraavan kerran syyskuussa 2021, kun Suomeen saapuu Intia (tarkemmat ottelutiedot ja pelipaikka on vielä selvityksessä). Ottelun voittaja etenee maailmanlohkon karsintaan.

Meksikosta paluun jälkeen astui viimeistään koronavirustilanteen vakavuus koko maailman silmille. Ammattilaiskiertueet keskeytettiin ja rajoitustoimet tulivat osaksi kaikkien arkea. Heliövaara on kertonut blogissaan, että hän piti mailat kassissaan lähes kaksi kuukautta – eli tauko tenniksestä oli todella pitkä. Hiljalleen pääsi myös Heliövaara treenaamaan ja kesällä mies nähtiin Suomen kansallisissa kärkitapahtumissa.

Heinäkuussa nappasi pelivirettään hakenut Heliövaara nelinpelin turnausvoiton Hangon TEHO Sport Finnish Tourilla ja kaksi kaksinpelin turnausvoittoa: Savonlinnan Oopperatennis ja Tampereen TaTS Open. Erityisesti TaTS Open keräsi kovan pelaajakaartin Tampereen Tenniskeskukselle. Heliövaara pääsi tuulettamaan, kun hän kukisti loppuottelussa Aleksi Löfmanin 6-4, 6-1. Saman aikaisesti alkoi tihkua tietoa ammattilaiskiertueen uudelleen käynnistymisestä.

Heliövaaran osalta ammattilaiskausi käynnistyi uudelleen syyskuun alussa Tsekissä. Kahdesta turnauksesta oli tuloksena kaksi kitkerää avauskierroksen tappiota. Tämän jälkeen ketsuppipullon korkki aukesi oikein kunnolla ja syksystä muodostui erinomainen – suorastaan ennätyksellinen.

Lokakuusta joulukuun alkuun kerkesi suomalaispelaaja pelaamaan seitsemän ATP Challenger -turnausta. Näistä turnauksista oli kotiintuomisina kaksi turnausvoittoa ja kolme finaalipaikkaa. Saavutuksen erinomaisuutta ja erikoisuutta nostattaa se fakta, että suomalaispelaajan rinnalla oli jokaisessa turnauksessa eri pelaaja. Turnausvoitot tulivat lokakuussa Italiassa yhdessä puolalaisen Szymon Walkowin kanssa ja marraskuussa Slovakiassa Emil Ruusuvuoren parina.

Heliövaara: ”Tuntuu, että luotan ja uskon omiin kykyihini selvästi enemmän kuin aiemmin.”

Syksyn loistavat otteet nostivat suomalaisen uuteen ennätysrankingiinsa. Tällä hetkellä nelinpelin maailmanlistan sijoitus on 113. Heliövaara kertoo, että osasi odottaa ennätysvirettä tälle vuodelle.

– Vuoden 2019 loppupuoli oli todella hyvää tekemistä. Ja kun sain vuodenvaihteessa kehon huollettua taas kuntoon, niin osasin kyllä odottaa vahvaa menestystä tänäkin vuonna. Yritin tänä vuonna harjoituksissakin pelata enemmän pisteitä, mistä on ollut suuri hyöty nelinpelin erikoistilanteisiin totuttelemisessa. Olen myös ymmärtänyt paremmin, mitkä ovat omassa pelissäni tärkeimmät kehityskohteet, joten harjoittelu on muutenkin ollut oikeammanlaista, aloitti suomalaispelaaja.

Heliövaaran nousujohteinen tekeminen on ollut nähtävillä jo pidemmän aikaa. Jo kertaalleen uransa lopettaneen suomalaisen paluu on ollut vahva: vuonna 2017 kolme nelinpelin ITF-turnausvoittoa; vuonna 2018 viisi ITF-turnausvoittoa ja kaksi ATP Challenger -turnausvoittoa sekä vuosina 2019 ja 2020 kolme Challenger-mestaruutta molempina kausina.

– Olen varmasti kehittynyt nimenomaan nelinpelaajana paljon viimeisen reilun vuoden aikana, verkkopelin perustaso on noussut selvästi ja osaan suhtautua pelaamiseen oikealla henkisellä latauksella. Tuntuu, että luotan ja uskon omiin kykyihini selvästi enemmän kuin aiemmin. Kyllähän urheilijan täytyy pyrkiä koko ajan kehittymään, varsinkin, kun tavoitteenani on nousta maailmanlistalla.

Vaikkakin vuoden 2019 tilastot ovat hienoa katseltavaa, sanoo päämäärätietoinen Heliövaara olleensa kauteen jonkin verran pettynyt.

– Omasta mielestäni olisi jopa ollut jonkinlainen vääryys, jos menestystä ja rankingnousua ei tänä vuonna olisi kunnolla tullut. Tottakai tuntuu hyvältä, että ranking kehittyi selvästi tänä vuonna, mutta niin kauan, kun olen TOP100 ulkopuolella, niin tyytyväinen en voi olla.

Tulevalle vuodelle ovat Heliövaaran tavoitteet myös selvät.

– TOP100-rankingin tavoittaminen on tavoite numero yksi. Pisterakenne on siihen erittäin otollinen, eli uskon tuon tavoitteen täyttyvän jo kevääseen mennessä, minkä jälkeen on aika kääntää tavoitteet vielä isompaan suuntaan, olympialaisiin. Kaikkeni aion tehdä, että paikka Tokioon aukeaa. Ja toivottavasti siellä on kaiken lisäksi luvassa myös hyvää menestystä.

SEURAA HELIÖVAARAN BLOGIA

Jaa:

Seuraava uutinen: Tennisliiton toimiston joulun… →