Heidi Sarkkinen valmentajapolulla – ”Itseäni motivoi nähdä pitkän uran tehnyt valmentaja, joka jaksaa tehdä oman työnsä erinomaisesti”

14.10.2020  |  08:15  |  Seurat

Heidi Sarkkinen on matkalla valmentajaksi. Lajin pariin hän päätyi itse kuusivuotiaana vanhempien kannustamana, ja nyt haavena on opastaa junioreita matkalla tennispelaajiksi. Tällä hetkellä oululainen Sarkkinen kouluttautuu seuravalmentajaksi Pajulahdessa käytävässä koulutuksessa ja valmentaa päätoimisesti Oulun Verkkopalloseurassa.

Sarkkinen päätyi valmentajapolulle opiskeltuaan Yhdysvalloissa yliopistossa liikunnanohjaajaksi. Lisäksi hän kokee valmennuksen erinomaisena lisänä ja tukena vielä aktiivisesti jatkuvan kilpailun kanssa.

– Suoritettuani Yhdysvalloissa liikunnanohjaajan tutkinnon, innosti minua myös oma yliopisto valmentajani lähtemään valmentajapolulle. Koin hänen tapansa valmentaa erittäin hyväksi, kertoi Sarkkinen.

-Hyvä valmentaja tietää mitä tekee ja on kiinnostunut opettamaan sekä oppimaan omista valmennettavista.

Yliopistovalmentajan lisäksi Oulun Verkkopalloseurassa pienen ikänsä harjoitellut Sarkkinen on läheltä seurannut ja saanut korvaamatonta oppia OVS:n pitkäaikaiselta valmentajalta Merike Stambergilta. Stambergia hän kuvailee jämäkäksi valmentajaksi, joka kuuntelee pelaajia ja haluaa oppia jatkuvasti lisää valmennuksesta.

-Itseäni motivoi nähdä noin pitkän uran tehnyt valmentaja, joka jaksaa tehdä oman työnsä erinomaisesti. Olisi mukavaa olla samanlainen valmentaja, kun on näitä töitä muutaman vuoden tehnyt, Sarkkinen toteaa.

Kysyttäessä parhaita puolia valmentamisesta, Sarkkisen kokee positiivisen ja energisen ympäristön, jossa voi hassutella ehdottoman tarpeelliseksi.

-Tenniksen ei tarvitse olla totista jatkuvasti. Hyvä fiilis treeneissä saa vaikeatkin asiat tuntumaan helpommilta.

Motivaatio kehittyä valmentajana on loputon

Valmentajana Sarkkinen haluaa oppia jatkuvasti lisää. Koskaan ei voi olla täydellinen tai valmis valmentaja. Hän kokeekin, että käynnissä oleva valmentajakoulutus motivoi häntä olemaan parempi valmentaja joka päivä.

-Tykkään oppia uusia asioita ja se motivoi itseäni varsinkin nyt, kun toimin päätoimisena valmentajana seuralla. Jos en kävisi koulutusta, niin minulla ei olisi yhtä korkeaa motivaatiota mitä se on nyt. Koulutuksista olen omaksunut todella paljon uusia asioita, ja samalla pystynyt tuomaan niitä omiin harjoituksiin, Sarkkinen kertoi.

Uusien oppien lisäksi, Sarkkinen kokee valmentajakoulutuksen vahvuudeksi muut koulutuksessa mukana olevat ihmiset. Keskustelut ympäri Suomea eri lähtökohdista tulevien valmentajien kanssa ovat rikkaus. Kokemusten jakaminen tuo uusia näkökulmia, jotka taas kehittävät paremmaksi valmentajaksi.

Tulevaisuuden näkymät oululaisella on valmentajanpolulla selvät.

-Käyn ensiksi seuravalmentajakoulutuksen loppuun, ja haluan jatkaa kilpavalmentajakoulutukseen. Se kiinnostaa minua todella paljon.

Motivaatio ja into ei Sarkkisella jää pelkästään valmennukseen. Hän haluaa koulutuksista saaduilla ideoilla tuoda uusia näkökulmia myös seuran toimintaan. Tennisliiton koulutusten lisäksi Sarkkinen opiskelee liikunnan ja valmennuksen ammattitutkintoa Oulussa, josta kumpuaa myös ideoita valmentamiseen.

Perinteisesti valmennnus ja urheiluun liittyvät ammatit ovat olleet mies painoitteisia. Pajulahdessa käynnissä olevassa seuravalmentaja koulutuksessa, missä Sarkkinenkin on mukana, on ensimmäistä kertaan enemmistö osallistujista naisia. Oululainen kokee, että liikunnan suosion ja huomion kasvu on saanut erityisesti nuoremmat kiinnostumaan urheiluun liittyvistä urista. On tärkeää, että tyttöjunioreilla on myös esikuvia ja vertaistukea miesvaltaisella alalla. Esikuva ja auktoriteetti näille nuorille Sarkkinenkin pyrkii olemaan.

Lisää infoa Tennisliiton järjestämistä koulutuksista löydät täältä. Koulutuksiin liittyvissä asioissa voit olla suoraan yhteydessä koulutusvastaavaan Harri Suutariseen (harri.suutarinen@pajulahti.com). Vuoden 2021 koulutuskalenteria valmistellaan parhaillaan. 

Jaa:

Seuraava uutinen: TEHO Sport Tennisliigan… →