Zmajic: ”Uskokaa siihen mitä teette”

9.12.2017  |  18:07

Kansainvälisen Tennisliiton kehityspäällikkö kroatialainen Hvroje Zmajic on tullut Suomeen analysoimaan, millä tasolla suomalaiset nuoret tennispelaajat ovat. Tätä analyysiä ja oppia hän jakaa eteenpäin suomalaisvalmentajille.

Zmajic kouluttaa Suomen kärkivalmentajia Cinia JPG Masters-turnauksen yhteydessä Turussa. Cinia JPG Masters -turnaus, jossa pelaavat alle 14-vuotiaiden nuorten parhaimmisto, on oiva paikka analysoida pelaajien tasoa laajemmin, ei vain yksittäisten pelaajien kautta.

– Pohdimme sitä, kuinka tunnistamme pelaajien pelitapoja ja kykyä kehittyä. Pohdimme kuinka asioihin voi tarttua. Käymme myös läpi sitä, mitkä ovat suomalaisten valmentajien tavoitteet suhteessa tavoitteisiin kansainvälisesti.

Kehittyminen täällä tapahtuu myöhemmin

Zmajic todellakin tietää mistä puhuu, sillä hän on toiminut Kansainvälisen Tennisliiton ITF:n kehityspäällikkönä 15 vuotta. Zmajic vastaa Euroopan maista ja nimenomaan valmennusosaamisesta. Vuoden vaihteen jälkeen Zmajic vastaa ITF:ssa pelaajakehityksestä sekä valmentajakoulutuksesta.

– Suomalaiset nuoret pelaajat eivät matkusta ympäri maailmaan yhtä paljon kuin muissa maissa. Suomessa ei myöskään ole kovinkaan montaa pelaajaa, jotka harjoittelisivat todella nuorella iällä paljon. Tämän takia pelaajien kehitys tapahtuu täällä hieman myöhemmin kuin monessa muussa maassa, Zmajic arvioi.

– En sano, että täytyisi matkia varhaisen kehittymisen maita, niin että pelaajat erikoistuisivat tennikseen todella nuorina, mutta vertaan tilannettanne muihin maihin.

Zmajic lähettääkin viestin suomalaisille pelaajille ja valmentajille.

– Uskokaa siihen mitä teette ja suhtautukaa intohimoisesti harjoitteluun ja kehittymiseen. Toki tarvitaan paljon työtä, hän toteaa.

 

 

Mukana ”aallon harjalla”

Zmajic tuli Turkuun Suomen Tennisliiton kutsumana. Tavoitteena on pitää suomalainen tennisosaaminen kansainvälisessä vauhdissa mukana.

– Zmajic on todella kartalla siinä, missä valmentajien osaaminen menee eri maissa. Hän pitää meidät aallon harjalla. Olemme avoimia ja pyrimme yhteistyöhön eri maitten kanssa valmennuksen kehittämiseksi, sanoo koulutuspäällikkö Harri Suutarinen.

Suutarisen mukaan esimerkiksi maajoukkuevalmentajien yksi keskeisin tehtävä on tuoda valmennuksen uudet tuulet seuroihin.

– Zmajic tuli nimenomaan analysoimaan nuorten pelaajien tämänhetkistä tasoa ja kouluttamaan meidän valmentajia analysoinnissa. Lisäksi suomalaisvalmentajat tulevat viettämään kosolti aikaa ulkomailla, jotta viimeisimmätkään uudet lajivivahteet eivät mene ohi, Suutarinen toteaa.

 

Teksti: Helena Collin

Jaa:

Seuraava uutinen: Mia Eklund nelinpelin… →