Viikkokatsaus 19/2023 – Kotamäen huipputurnaus, Heliövaara/Glasspool jatkaa Roomassa, junioreille turnausvoittoja ulkomailla

14.5.2023  |  15:37  |  Raportit

Viikko on ollut aktiivinen; Rooman ATP Masters -turnauksessa on vielä jatkossa Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool, Milla Kotamäen ikimuistoinen ensimmäinen ammattilaiskisa Vierumäellä ja junioreille turnausvoittoja Tennis Europe -kiertueella.

Ruusuvuori hävisi maailmanlistan kolmoselle Roomassa – Heliövaara/Glasspool hakee puolivälieräpaikkaa

Emil Ruusuvuoren ottelut päättyivät toiselle kierrokselle ATP Masters -turnauksessa Roomassa, kun kolmanneksi sijoitettu Daniil Medvedev (ATP-3) voitti erin 6-4, 6-2.

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool avasivat lauantaina turnauksensa tiukalla 7-6(2), 2-6, 10-6 voitolla parista John Peers/Nathaniel Lammons. Kuudenneksi sijoitettu suomalais-brittipari kohtaa sunnuntai-iltana toisella kierroksella duon Frances Tiafoe/Mackenzie McDonald.

ATP MASTERS 1000 | ROOMA

Kotamäen historiallisen kova veto

Tamperelainen Milla Kotamäki, 14, tulee varmasti muistamaan ensimmäisen ammattilaiskisansa.

Kotamäki ylsi karsintojen kautta aina välieriin saakka $15,000 ITF-kisassa Vierumäellä. Suomalaispelaaja voitti pääsarjassa nigerialaisen Divine Dasam Nweken (WTA-1224) 6-2, 6-4, neljänneksi sijoitetun italialaisen Enola Chiesan (WTA-875) 2-6, 6-0, 6-4 ja yhdysvaltalaisen Isabella Barrera Aguirren 6-3, 6-2. Välierässä itävaltalainen Tamara Kostic (WTA-1087) oli vahvempi erin 6-4, 6-2.

Suomalaisessa tenniksessä ei ole nähty vastaavaa menestystä ammattilaistasolla hetkeen, jos koskaan, näin varhaisessa iässä. Laura Hietaranta ylsi puolivälieriin 15-vuotiaana Savitaipaleella vuonna 2019 ja Emma Laine oli 15-vuotiaana pykälää korkeamman tason kisan puolivälierässä vuonna 2001.

Myöskään 2000-luvulla (ITF:n tilastot yltävät vuoteen 2001) ei kotimaan kansainvälisissä kisoissa ole nähty tällaista menestystä. Myös kansainvälisesti 14-vuotiaana menestyminen on poikkeuksellista. Viime vuonna tsekkiläisestä Brenda Fruhvirtovasta tuli 14 vuoden ja 10 kuukauden ikäisenä nuorin turnausvoittaja ITF-ammattilaistasolla. Yhteensä 14-vuotiaana ammattilaiskisan voittaneita on viimeiseen 25 vuoteen vain 21 kappaletta.

Nelinpelissä Ella Haavisto ja Stella Remander pelasivat myös hienon turnauksen; he ylsivät välieriin asti.

W15 ITF WORLD TENNIS TOUR | VIERUMÄKI

Patrik Niklas-Salminen ja Bart Stevens hävisivät tällä kertaa avauskierroksella ATP Challenger -kilpailussa Itävallassa. Ykköseksi sijoitetut Romain Arneodo/Sam Weissborn olivat vahvempia 3-6, 6-4, 10-1.

ATP CHALLENGER 100 | ITÄVALTA

Lisäksi Vesa AhdinPeetu Pohjolan ja Aleksi Löfmanin oli taipuminen ensimmäisissä otteluissaan ITF-kiertueella.

M25 ITF WORLD TENNIS TOUR | RUOTSI
M25 ITF WORLD TENNIS TOUR | ESPANJA
M15 ITF WORLD TENNIS TOUR | TUNISIA

Junioreita maailmalla – turnausvoittoja Virosta ja Tsekistä

Suomalaisjunioreita pelasi kuluvalla viikolla alla olevissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Alle 12-vuotiaiden Tennis Europe -kisa Virossa oli suomalaisjuhlaa, sillä kaksinpelin turnausvoittoihin pelasivat HVS-Tenniksen Mikael Lehtinen ja Vanessa Lagerlöf sekä nelinpelin Sonia Sirenius/Siiri Metsäranta. Lisäksi alle 14-vuotiaiden TE-kisassa Tsekissä ottivat nelinpelivoiton HVS:n Kaius Ketola/Alex Tuomolin.

J60 ITF WORLD TENNIS TOUR JUNIORS | ESPANJA
ALLE 12-VUOTIAAT TENNIS EUROPE. 2. KATEGORIA | VIRO
ALLE 14-VUOTIAAT TENNIS EUROPE, 2. KATEGORIA | TSEKKI

Sarjatenniksen nousukarsinnat

Yleisen sarjatenniksen sisäkauden 2022-23 runkosarja tuli päätökseen huhtikuun lopussa. Nousukarsinnat I- ja II-divisioonaan pelataan tänä viikonloppuna 12.-14.5. Lisätietoa sarjatenniksen sisäkaudesta ja nousukarsinnoista löydät täältä.