Venla Ahti oman tiensä kulkija – ”Osaan laittaa tenniksen perspektiiviin, ettei se ole minun koko elämäni”

23.4.2023  |  07:00  |  Ennakot

22-vuotias Venla Ahti on saavuttanut jo enemmän kuin useampi suomalainen tulee ikinä saavuttamaan tenniksessä.

Keskustelimme viime vuonna maajoukkueessa debytoineen Ahdin kanssa tämän erilaisesta tennispolusta, uran tähän astisista kohokohdista ja tulevaisuuden tavoitteista.

Vahva tennisperhe – ”Veljien kanssa kasvaminen ja treenaaminen oli täynnä kilpailua, kinastelua, ja joskus yhteistyötäkin”

Ahti. Sukunimi on erittäin tuttu suomalaiselle tennisväelle.

Smash-Kotkan kantavat voimat viime vuosien ajalta ovat Venla, Vesa, Valtteri ja Ville-Petteri. Venla on sisaruksista nuorin ja hän kertoo lajin alkaneen vahvasti isoveljien jalanjäljissä.

”Aloitin tenniksen 4-vuotiaana Kotkassa. Iskä oli siirtynyt tennisvalmentajan hommiin ja ryhtyi tennishalliyrittäjäksi noihin aikoihin, mikä tietysti helpotti lajivalintaa. Silti iskä jaksaa muistuttaa kuinka itsepäinen olin (ja olen vieläkin), että vahvasti menin ihan oman tahdon mukaan. Päiväkoti-ikäisenä suurimman osan ajasta olin tennishallilla iskän apuna, joko auttamassa pienissä askareissa tai pallottelemassa seinää vasten”, muisteli Venla Ahti.

Kuten arvata saattaa, on sisarusten välillä vahva side.

”Veljien kanssa kasvaminen ja treenaaminen oli täynnä kilpailua, kinastelua, ja joskus yhteistyötäkin. Asuimme pitkään Kotkassa Tiutisen saarella, mistä vaikka siltoja pitkin pääsi autolla mantereelle, niin tennishallille oli matkaa sen verran että pelasimme paljon koulunpihan asfaltti-minitenniskentällä.”

Venla Ahti edustaa Smash-Kotkaa.

Vanhemmat Pasi ja Kaisa ovat saaneet olla myös luovia pitäessään sisarusparven aisoissa ja yhteisymmärryksessä.

”Porukat kehittivät systeemin, että aina kun vanhimmat veljeni Vilpe tai Valtsu lähtivät minun tai nuorimman veljeni Veskun kanssa treenaamaan vieressä olevalle koulun kentälle, he saivat merkitä sen ylös ja ansaitsivat lisää lauantai-karkkeja”, muistelee nauraen Venla.

”Treeneissä tietysti se yhdistelmä, että kaikki sisarukset ovat samaan aikaan kentällä ja iskä valmentajana, ei aina ollut helpoin, mutta jotenkin se silti toimi.”

Jotta ei synny väärää mielikuvaa, niin on Kotkassa muitakin kuin Ahteja. Venla korostaakin koko yhteisön tukea pelaajaurallaan.

”Voi hyvin sanoa, että olen kasvanut tennishallilla. Meidän hallilla on aina ollut tiivis yhteisö, mikä on ollut korvaamaton apu pelaajaurani joka vaiheessa. Porukalla tekeminen vähensi kustannuksiakin, kun nuorempana mentiin minibussilla kisoihin ja yövyttiin yhteismajoituksissa. Tuo yhdessä tekemisen tärkeys on jäänyt ajatusmallina vahvasti mieleeni.”

”Minusta pitkään tuntui, että lensin tutkan alla”

Viime vuoden huhtikuussa sai Ahti kunnian edustaa naisten maajoukkuetta, Porsche Billie Jean King Cup Team Finland, Vierumäellä.

Maajoukkuedebyytti toikin ensiesiintymiset niin kaksin- kuin nelinpelissä ja nelinpelissä tuli kaksi voittoa yhdessä Stella Remanderin kanssa.

Venla Ahdin debyytti maajoukkueessa tapahtui Vierumäellä 2022.

Tuolloin maajoukkueturnauksen yhteydessä kuvaili Ahti tennispolkuaan omanlaisekseen.

”Oma polkuni on ollut maltillinen treeni- ja kisamäärien suhteen, mikä on tuntunut minulle sopivalta. Koulunkäynti ja valmennushommat ovat tasapainottaneet omaa pelaajauraani, ja ne ovat samalla ottaneet menestymisen painetta pois pelaamisesta.”

Ahti kertoo pelaamisesta tulleen vuosi vuodelta vain hauskempaa ja hauskempaa.

”Osaan laittaa tenniksen perspektiiviin, ettei se ole minun koko elämäni. Sen takia halusin myös seurata omia akateemisia tavoitteita ja lähteä ulkomaille opiskelemaan. Tämä oli taas uusi tapa haastaa itseäni ja pidin ajatuksesta, että joudun ja saan rakentaa oman arjen täysin itse.”

Tällä hetkellä kotkalainen asuu ja opiskelee Haagissa Hollannissa. Syksyllä 2021 alkoivat opinnot Leidenin yliopistossa, jossa hän tekee kandidaatin tutkintoa aiheesta International Relations and Organisations.

”Lukukauden aikana olen priorisoinut koulun tenniksen edelle, mutta olen kerennyt lähes joka Tennisliiga-viikonloppuun sekä yleensä pelannut ainakin yhden ammattilaiskisan per lukukausi. Olen todella tyytyväinen, kuinka hyvin olen saanut treenattua ja pidettyä omaa tasoani yllä. Mielestäni olen jopa kehittynyt tietyillä osa-alueilla. Tarkoituksena on suorittaa kanditutkinto loppuun ja sitten taas lähteä ammattilaiskiertueelle pelaamaan.”

Viime vuonna Ahti oli suomalaisen tenniksen parhaimpia pelaajia. Maajoukkuepaikan lisäksi hän ylsi ulkokenttien SM-kisoissa hopealle.

”Minusta pitkään tuntui, että lensin tutkan alla; lähellä ikäluokan kärkeä, mutta ei kuitenkaan ihan kirkkainta kärkeä.”

Ulkokenttien 2022 Suomen mestari Clarissa Blomqvist (HTK) ja finalisti Venla Ahti (Smash-Kotka)
Venla Ahti keskittyneenä SM-kisoissa 2022.

Tavoitteet korkealla niin kansallisesti kuin kansainvälisesti

Iän karttuessa on menestystä tullut yksittäisten pilkahdusten sijaan tasaisemmin.

”Tärkeitä kohokohtia itselle on ollut Savitaipaleen $15,000 ITF-ammattilaiskisan puolivälieräpaikan saavuttaminen 2018, useampi yleisten luokkien Suomen mestaruus nelinpelissä pitkäaikaisimman ystäväni Oona Orpanan kanssa, viime kesän SM-hopea kaksinpelissä sekä varsinkin maajoukkueeseen pääsy ja maajoukkueturnauksessa pelaaminen.”

Joukkuesaavutukset nousevat myös korkealle ja äänestäkin kuulee innostuneisuuden sekä näiden merkityksen.

”Joukkuesaavutukset ovat minulle erityisen tärkeitä, etenkin ulkokauden Tennisliiga Cupin voitto sekä varsinkin viimeisimpänä ensimmäinen sisäkauden Tennisliiga-voitto Smash-Kotkalle.”

Mitä oman tiensä kulkijalla on seuraavaksi tavoitteinaan?

”Suomen mestaruus kaksinpelistä sekä WTA-rankingin saavuttaminen. Päätavoitteena on kuitenkin pysyä terveenä ja pelata tennistä mahdollisimman pitkään.”

Smash-Kotka tuuletti historiallista TEHO Sport Tennisliigan, seurajoukkueiden SM-taso, mestaruutta helmikuussa 2023.

Jaa:

Seuraava uutinen: Smashin Palm ja… →