Veli Paloheimo: Jalat verillä voittoon Monte Carlossa

21.8.2017  |  10:51  |  Artikkeli

Veli Paloheimo ylsi maailmanlistalla sijalle 48. Parempaan on pystynyt vain Jarkko Nieminen.

Sitkeä taistelija, joka halusi ratkaista, ymmärtää ja voittaa pelejä. Näin Veli Paloheimo, 48, kuvaa itseään urheilijana. Nykyään hän luotsaa Tampere Openia ja valmentaa nuoria lahjakkuuksia. Kilpauraa ei ole ikävä.

– Hienoja muistoja on monesta paikasta, mutta en kaipaa sitä aikaa. Rehellisesti sanottuna se on kovin itsekeskeistä elämää. Jos haluaa tehdä tenniksestä ammatin, se vaatii täyden panostuksen. Tenniksessä ei voi menestyä ja saada hyviä sopimuksia vahingossa. Ranking ei valehtele. Se pitää ansaita omilla suorituksilla, ketjukavereista ei saa apuja.

Makeita voittoja…

Paloheimon paras ATP-rankkaus oli 48:s.

– Se tuntuu aika korkealta sijoitukselta, vaikka onhan siitä matkaa kymmenen parhaan joukkoon. Pelityylini ei todellakaan ollut kaunista. Opin harjoittelemaan kunnolla vasta myöhemmin, mutta silloin tein kovasti töitä. Sain tiukoissa paikoissa itsestäni parhaan irti, hän muistelee.

Thomas Musterin päänahka Monte Carlossa ja Goran Ivanisevicin kukistaminen Barcelonassa ovat jääneet erityisesti mieleen.

– Musterin pelin jälkeen jalat olivat verillä, kun otin sukat pois pukuhuoneessa. Muster oli massalla monelle mahdoton voitettava. Minulle hän sopi, koska hän inhosi ”ei niin kaunista” rystyäni. Ivanisevic taas oli silloin seitsemäs maailmanlistalla. Kun pelin pystyi voittamaan kahdessa erässä ja vielä niin, että se oli koko ajan hallussa, jäi semmoinen tunne, että osaa vähän tennistä.

…ja kirveleviä tappioita

Paloheimo muistaa myös tuomarivirheen, joka muutti pelin kulun täysin.

– Hävisin Luiz Mattarille US Openin toisella kierroksella muistaakseni 1991. Olin kääntänyt pelin itselleni ja viidennessä erässä tuli karmeaan paikkaan tuomarivirhe, jonka takia menetin syöttöni. Mattar sai uuden potkun peliin ja voitti. Tuomarivirheitä tulee ja menee, mutta tämä jäi mieleen ja harmittamaan, kun oli vielä Grand Slamista kyse.

Toinen unohtumaton tappio tuli Talissa.

– Se oli Davis Cupissa Horst Skoffia vastaan. Hävisin 13–11 viidennessä erässä. Täytyy sanoa, että viisi tuntia 20 minuuttia kestänyt peli hienon yleisön edessä jätti muistoihin hyvääkin makua.

Neuvo nuorille

Paloheimo aloitti tenniksen kuusivuotiaana vanhempiensa esimerkistä. Lajin hienous, vaikeus, kansainvälisyys ja jo nuorena saavutettu menestys motivoivat eteenpäin. Valmennusapuja hän sai Masa Varpulalta ja myöhemmin Jari Hedmanilta.

– Nuorten kannattaa pitää silmänsä ja korvansa auki. Onnistunut ja itselle sopiva vinkki voi hyvinkin tulla joskus joltain toiselta valmentajalta kuin omalta tai jopa pelikaverilta. Valmentajat auttavat, sinä ratkaiset, Paloheimo sanoo.

SM-voittoja tenniskonkarilla on kaksinpelissä ulkokentiltä neljä ja sisäkentiltä yksi sekä nelinpelissä ulkokentiltä kaksi ja sisäkentiltä yksi. ATP:n hän jätti taakseen 1993.

– Tennis on niin hieno peli, että uraa voi jatkaa terveyden rajoissa pitkäänkin. Koin kuitenkin, että en tällä syötöllä nouse koskaan top-kymppiin. Rahakaan ei motivoinut kiertämiseen. Halusin elämältä myös muuta.

Mitä mietin?

Juuri nyt parasta elämässä on ilo siitä, että aika pahassa liikenneonnettomuudessa ollut nuorin poikani näyttää toipuvan.

Aion vielä toteuttaa kesän 2016 Aamulehti Tampere Openin. Tervetuloa!

On aivan turhaa valmentajan opettaa lyöntitekniikoita lapsille siten, että he eivät saa tuoda omaa luonnollisuuttaan lyöntiin mukaan.

Kilpaura antoi minulle hienoja muistoja, kansainvälisiä suhteita ja ammatin.

Teksti: Tiina Lappalainen Kuva: Tennisliiton arkisto

Jaa:

Seuraava uutinen: Juniorit pelasivat SM-… →