Vastuullisuus osana seuran jokapäiväistä toimintaa – ”Meille vastuullisuus ei ole ajatuksia ja lauseita, vaan tekoja kenttä- ja seuratasolla”

18.5.2022  |  11:37  |  Seurat

Tennisliitto lanseerasi viime vuonna vastuullisuusmerkin, jonka avulla tenniksen vastuullisuusohjelmaa viedään käytäntöön. Vastuullisuusmerkki on osoitus avoimesta, läpinäkyvästä, yhdenvertaisesta ja tasa-arvoisesta sekä vastuullisesta seuratyöstä. Se on nostettu yhdeksi oleelliseksi osaksi tenniksen laatuseuraohjelmaa, joka on osa Olympiakomitean Tähtiseura-ohjelmaa. Hyvinkään Tennisseura on yksi kahdeksasta tähän mennessä vastuullisuusmerkin suorittaneesta seurasta.

Tennisliiton vastuullisuusohjelma on rakennettu urheiluyhteisön yhteisen vastuullisuusohjelman mukaisesti tenniksen toimintaympäristöön pohjautuen. Se koostuu viidestä osa-alueesta: Hyvä hallinto, Turvallinen toimintaympäristö, Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, Ympäristö ja ilmasto sekä Antidoping.

TUTUSTU TENNIKSEN VASTUULLISUUSOHJELMAAN

”Valmentajien tehtävä on paljon muutakin, kuin opettaa kämmentä”

Hyvinkään Tennisseuran toiminnanjohtaja Gabor Lovro kuvailee laatuseuraprosessin olleen hieno mahdollisuus kehittää seuran toimintaa monesta eri näkökulmasta.

– Laatuseuraohjelma antoi loistavan mahdollisuuden tarkastella seuran toimintaa objektiivisesti ulkopuolelta, tarjoten samalla työvälineitä kehittää seuran toimintaa kestävämmälle pohjalle. Tavoitteenamme on luoda seura, joka ei riipu yksilöistä, vaan on sen verran vahvasti rakennettu ja organisoitu, että toiminta jatkuu laadukkaana ja kasvavana yksittäisistä henkilöistä riippumatta.

Vastuullisuusmerkin symbolissa yhdistyy monta asiaa: 1) perustan eli pohjatyön merkitys, 2) kukka symboloi ihmisiä ja vastuullisuutta ja 3) viisi pallonmuotoa ovat tenniksen vastuullisuusohjelman viisi eri osa-aluetta

Vastuullisuusmerkin saamisen jälkeen Hyvinkäällä on laitettu aktiivisesti käytäntöön prosessin aikana pohdittuja asioita. Konkreettisena toimena voidaan mainita esimerkiksi seuran verkkosivuille nostetut seuran säännöt, arvot sekä ohjeet, kuinka epäasialliseen käyttäytymiseen puututaan.

– Yritämme olla kaikin puolin tasa-arvoinen ja turvallinen paikka toimia. Meille vastuullisuus ei ole niinkään lauseita ja ajatuksia, vaan enemmänkin tekoja niin seura- kuin kenttätasolla, Lovro kommentoi.

HyTS palkittiin Tennisgaalassa 2021 vuoden seurateko -palkinnolla ”Yhdessä, kavereina” – kampanjan johdosta. Lovro kertoo tunnustuksen olleen iso kunnia koko seuralle.

– Tavoitteenamme on nostaa HyTS takaisin vanhaan loistoonsa ja tarjota hyvinkääläisille laadukkaita harrastusmahdollisuuksia. Olemme kehitelleet uusia projekteja, joilla voimme aktivoida lähiympäristöämme entistä paremmin. Vaikka meille toiminnan laatu on tärkeämpää kuin kauniit korulauseet, ”Yhdessä, kavereina -kampanjan” tunnustus lämmitti koko seuran mieltä ja nosti HyTS-hetkeä entistä korkeammalle.

Kysyttäessä kolmea tärkeintä asiaa turvallisen toimintaympäristön luomisessa, Lovro korostaa valmentajien merkitystä.

– Turvallisuus luodaan kentällä ja hallilla. Kaikki aikuiset, jotka siellä toimivat, vastaavat toimintaympäristön turvallisuudesta. Kaiken pohjana toimii valmentajien esimerkillinen, tasa-arvoinen ja kannustava toiminta. Valmentajien tehtävä on paljon muutakin, kuin opettaa kämmentä. Heidän on tartutettava oikeanlainen toimintamalli koko hallin asiakaskuntaan.

Lovro toivoisi, että seurat panostaisivat tulevaisuudessa turvalliseen toimintaympäristöön, jotta tenniksestä saataisiin turvallinen ja helposti lähestyttävä laji kaikille.

– Yhdessä, kavereina saadaan paljon enemmän aikaan, Lovro päättää.

Jaa:

Seuraava uutinen: Kulikova karsintafinaaliin Ranskan… →