Valmentajapäiviltä uutta oppia ja ideoita valmentamiseen

8.5.2024  |  12:10  |  Seurat

Tennisliitto ja Vierumäki järjestivät yhteistyössä kolmannen kerran kaksipäiväiset valtakunnalliset Valmentajapäivät 4.-5.5. Vierumäelle kokoontui noin sata valmentajaa ja seuraihmistä ympäri Suomen.

Vastuullisuus nostettiin isoksi arvoksi ja Elina Laine Olympiakomiteasta päivitti tennisvalmentajien osaamisista ja kertoi vastuullisuudesta valmennuksessa. Tennisliiton valmentajakoulutuksissa ja laatuseuraohjelman auditoinneissa valmentajat suorittavat vastuullisen valmennuksen verkkokurssin konkreettisena tekona vastuullisuuden edistämiseksi.

Valmentajapäivien ohjelma rakentui kahden päivän ja kolmen teeman ympärille. Esiintyjät oli tarkkaan valittu niin kotimaasta kuin ulkomailta. Ensimmäisenä teemana oli tenniksen aktiivinen ryhmäharjoittelu. Toimivat harjoitteet ryhmissä takaavat mahdollisuuden päästä yksilön valmennukseen kiinni. Simon Wheatley tarjosi kahden päivän demoissaan meille paljon työkaluja aktiiviseen oppimisympäristöön. Hänen teemoina oli  syötön- sekä palautuspelin ja liikkumisen kehittäminen.

Toinen teema oli urheilullisuuden määrittely ja tenniksen spesifi fyysinen harjoittelu. Urheilullisuuden määrittelyä ja Tennisliiton fyysisiä testejä eri ikävaiheisiin kertoivat Esa Määttä ja Roope Kailaheimo Tennisliitosta. Tenniksen spesifiä fyysistä harjoittelua eri ikävaiheisiin toi maailman yksi johtavista tenniksen fysiikkavalmentajista Dario Novak, joka on pitkään työskennellyt Stan Wawrinkan tiimissä.

Kolmas teema oli oppiminen. Se mitä valmentaja tietää ei ole ratkaisevaa, vaan se mitä pelaaja oppii tuo kehityksen valmennusprosessiin. Kirsi Hämäläinen ja Susa Etumäki puhuivat siitä, miten urheilijakeskeisyys on valmentajan tekoja. Saatiin myös hyvää konkretiaa, miten oppimisen innon sytyttämistä voidaan harjoitella jo lasten vaiheessa.

Saimme myös valmentajapäivillä kuulla kilpa- ja huipputenniksen kuulumisia ja tenniksen pelaajanpolun eroja nyt ja ennen Jarkko Niemisen ja Emma Laineen esityksessä.

Illan päivällisen yhteydessä järjestettiin paneelikeskustelu kilpatenniksen tilannekuvasta ja näkymästä. Paneeliin osallistui: Roope Kailaheimo ja Emma Laine (STL), Gabor Lovro (HyTS), Ville Nygård (ÅLK), Tommi Nissinen (KarTe) ja Saku Siivonen (HVS).

”Valmentajapäivillä vallitsi todella hyvä innokas ilmapiiri valmentajien kesken. Saatiin hyvin konkreettisesti määriteltyä urheilullisuutta ja tenniksen määriä suhteessa urheilun määriin eri ikävaiheissa. Esiintyjät osasivat hyvin tuoda asiat oikealle tasolle viikonlopun aikana. Onnistuimme hyvin kolmen pääteeman ympärillä, mutta aina voi parantaa ja ensi vuonna lähdetään järjestämään entistä paremmat Valmentajapäivät, joiden tavoitteena on saada vielä enemmän valmentajia mukaan yhteisölliseen meininkiin. Iso kiitos Marko Viitaselle ja Petja Nykäselle Vierumäen suuntaan” sanailee Tennisliiton koulutuspäällikkö Harri Suutarinen ja jatkaa: ”Valmentajat ovat todella tärkeässä roolissa tenniksen kasvussa seuraavalle tasolle. Toivottavasti seurat ja ymmärtävät valmentajien merkityksen ja haluavat pitää valmentajat innokkaina ja kehittymishaluisina”.

Valmentajapäivät järjestetään taas ensi vuoden toukokuussa.

Näet Valmentajapäivien koko ohjelman täältä.

Jaa:

Seuraava uutinen: Viikkokatsaus 19/2024 – →