Unelma elää – tutustu tennisilmiön alkulähteisiin

9.1.2024  |  20:47  |  Ennakot

”Meillä on tulevaisuuden joukkue. Tavoitteenamme on pelata ja kilpailla maailman parhaiden kanssa.”

Näin totesi Jarkko Nieminen aloittaessaan maajoukkuekapteenina 2018.

Niemisen kapteeniuden ensimmäinen maaottelu suuntautui Tunisiaan hankaliin olosuhteisiin. Kyseessä oli II-ryhmän ottelu. Suomen joukkueen muodostivat tulevien vuosien runkoviisikko: kokeneet konkarit Harri Heliövaara ja Henri Kontinen sekä nuoret nousukkaat Emil Ruusuvuori, Otto Virtanen ja Patrik Niklas-Salminen. Tunisiassa kaksinpelivastuun kantoivat Heliövaara ja Ruusuvuori. Tuolloin 18-vuotias Ruusuvuori otti uransa ensimmäisen maaotteluvoiton ja Heliövaara ratkaisi voiton Suomelle viidennessä ottelussa.

Eurooppa/Afrikka II-ryhmä: Tunisia – Suomi 2-3
Malek Jaziri – Harri Heliövaara 6-2, 7-5
Aziz Dougaz – Emil Ruusuvuori 4-6, 1-6
Anis Ghorbel/Skander Mansouri – Henri Kontinen/Heliövaara 4-6, 7-5, 2-6
Malek Jaziri – Emil Ruusuvuori 6-0, 6-4
Moez Echargui – Harri Heliövaara 6-3, 4-6, 4-6

Vuosi toi mukanaan myös riemukkaan kotivoiton 3-2 Liettuasta Talissa ja nousun I-ryhmään 3-2 vierasvoitolla Egyptistä. Kaikissa otteluissa Kontisen johdolla voitettiin nelinpeli ja ratkaisu tuli Ruusuvuoren jänteistä.

Nyt lähes kuusi vuotta myöhemmin on maajoukkue tehnyt historiaa kerta toisensa jälkeen. 2023 koettiin useita riemukkaita hetkiä. Ensin MM-karsintavoitto Argentiinasta 10 000 katsojan todistamana Espoossa, syyskuussa Splitin sensaatiomaiset voitot lajin suurmaista Kroatiasta ja Yhdysvalloista toivat paikan Davis Cupin puolivälieriin ja lopulta Suomi eteni maailman neljän parhaan joukkoon Málagassa kukistaen hallitsevan mestarin Kanadan.

Helmikuussa Suomi kohtaa Portugalin Gatorade Centerissä Turussa. Ottelu on jo lähes loppuunmyyty, paikalle on tulossa kaikkien aikojen suurin maajoukkueyleisö. Yli 12 000 katsojaa on ostanut jo lippunsa huipputapahtumaan, jonka voittaja etenee jälleen Davis Cup Finals -vaiheeseen, eli kansankielellä MM-kisoihin.

Kuinka ikimuistoiset kotitapahtumat saivat alkunsa?

Tutustu tapahtumaan täältä ja lippuostoksille pääset täältä.

Tennis kasvussa jo 2015 vuodesta alkaen

Tennisliiton jäsenseurojen jäsenmäärä on ollut kasvussa jo vuodesta 2015 lähtien. Vuoden 2022 lopuksi jäsenmäärät lyötiin uuteen ennätykseen 27 749 (+4,9 % verrattuna 2021). Viimeisen kolmen vuoden kasvu on 16,6 % ja viiden vuoden 23,2 %. Parhaillaan lasketaan 2023 vuoden lukemia; seurojen ennakkoviestit antavat odottaa kasvu-uran jatkumista.

Seuratoiminta on erittäin vireää ja harrastajamäärät ovat kasvusuuntauksessa; harrastajille on paljon palveluita tarjolla niin seurojen toimesta kuin kansallisen kilpailutoiminnan osalta. Lisäksi olemme päässeet nauttimaan vahvasta huippu-urheilumenestyksestä menneiden vuosien aikana.

Kasvava suosio näkyy myös vahvasti omissa ja ulkoisissa mediamittauksissa.

Sponsor Insightin Sponsor Navigator 2023 -tutkimuksesta selviää, että tenniksen suosio on noussut mittaushistorian kovimman lukeman tuntumaan. Tennis on suosituimpien urheilulajien listauksessa 13 (nousua 9 sijaa edelliseen vuoteen).  Jarkko Niemisen ammattilaisvuosien aikaan 2007, 2010 ja 2012 tennis oli suosituimpien lajien listauksessa 12.

Suomalaisten suosituimpien urheilijoiden listauksessa Emil Ruusuvuori oli yksi kovimman nousun tehneistä urheilijoista; Ruusuvuori on listauksen 21 (nousua 19 sijaa). Harri Heliövaara on listauksen 73. Vuonna 2015 Nieminen sijoittui listalla sijalle 16.

”Samaan aikaan tapahtuva huipputennisnoste ja laadukas seuratoiminta ovat vahvoja kasvun moottoreita. Tennis näkyy ja kuuluu enemmän kuin koskaan aiemmin; tennistä kulutetaan myös enemmän kuin aiemmin”, tiivisti ilmiötä viestintä- ja markkinointipäällikkö Jarno Tiusanen.

”Huipputenniksen ja maaotteluiden nostetta olemme pyrkineet, ja myös onnistuneetkin, sanoittamaan jo 2018 vuodesta alkaen. Se on ollut tiivis osa niin strategiaamme kuin viestintäsuunnitelmaamme.”

Tennistapahtumien muutoksen vuosi 2019

Helsingin Talin Tenniskeskus 2018, Hangon Urheilutalo 2017 ja Kittilän Urheiluhalli 2016. Päivittäiset yleisömäärät 500-1000 per tapahtuma.

”Olimme vieneet maaotteluita eri paikkakunnille ajatuksena levittää lajitietoisuutta ympäri Suomea ja myös etsimme taloudellisesti järkeviä ratkaisuja. Tuolloin emme olleet joukkueena tai tenniskulttuurina siinä tilanteessa, että olisi ollut realistista tavoitella isompia areenoita. Nämäkin tapahtumat olivat onnistuneita ja voimme nähdä ne alkusoittona Espoo Metro Areenaan siirtymiselle 2019”, muisteli toimitusjohtaja Teemu Purho.

2019 Suomi sai vastaansa silloisen maailmanlistan viidennen Dominic Thiemin tähdittämän Itävallan kotiinsa.

”Kartoitimme eri mahdollisuuksia ja laskimme auki skenaarioita. Päätimme ottaa riskin ja tehdä asioita isommin. Ei meillä silloin ollut minkäänlaista varmuutta tai tietoa isojen areenoiden täyttämisestä. Huipputennis oli jo tuolloin strateginen valintamme ja nyt jälkeenpäin katsottuna riski kannatti”, taustoitti Purho.

Maaottelua saapui katsomaan viikonlopun aikana yhteensä 8000 katsojaa; ratkaisupäivää oli seuraamassa suomalaisen maajoukkuetenniksen suurin yleisö 5000 katsojaa. Yleisö pääsi todistamaan Ruusuvuoren sensaatiomaista voittoa Thiemistä, mutta lopulta vieraat veivät voiton 3-2.

Tappiosta huolimatta. Tennisilmiö oli saanut alkunsa.

Tämän jälkeen tenniksen uuteen strategiaan 2021-2024 valittiin tapahtumat yhdeksi neljästä ydintoiminnoista jo pidempään mukana olleen huipputenniksen lisäksi.

Vuonna 2021 rankan korona-ajan keskellä maajoukkue yhdisti tenniskansaa, joka sai nauttia voitosta Intiaa vastaan. Vuonna 2022 oli jo lähellä pääsy Davis Cup Finals -vaiheeseen, mutta joukkue ja noin 6000 katsojaa joutui lopulta pettymään Belgian viedessä voiton 3-2. Saman vuoden lopulla oli jälleen Espoossa 6000 katsojaa todistamassa Suomen vakuuttavaa 5-0 voittoa Uudesta-Seelannista.

Sitten tuli vuosi 2023. Vuosi alkoi kapteeni Niemisen videotervehdyksellä ”Uskon, uskomme”. Viesti kiteytti menneet vuodet ja lajin tilanteen Suomessa. Uusi ennätysyleisö, 10 000 katsojaa, saapui lopulta Espoo Metro Areenaan ja pääsi todistamaan lunastamisen hetkeä: miesten maajoukkue voitti Argentiinan 3-1 ja selvitti tiensä ensimmäistä kertaa MM-lopputurnaukseen.

Tulevaisuuden joukkue oli kasvanut ja raivannut tiensä II-ryhmästä maailman parhaiden joukkoon.

Unelma elää.

”Olemme edelleen nuori, kehittyvä ja eteenpäin katsova joukkue”, toteaa Nieminen.

Ja mikä on joukkueen tavoite? Sen kapteeni Nieminen asetti jo viime vuoden puolella joukkueen saavutettua paikan maailman kahdeksan parhaan joukossa.

”Tavoittelemme unelmiemme unelmaa: koko Davis Cupin voittoa, eli maailman mestaruutta.”

Jaa:

Seuraava uutinen: Vuoden 2023 Yearly… →