Tutustu Suomen ja Uuden-Seelannin maaottelun ennakkoasetelmiin

12.9.2022  |  06:30  |  Ennakot

Miesten maajoukkue, Porsche Davis Cup Team Finland, kohtaa Uuden-Seelannin kotikentällään 16.-17.9. Ottelun panoksena on paikka Davis Cup Qualifiers -tasolla, eli voitolla Suomi pääsisi uudestaan tavoittelemaan paikkaa maailman parhaiden maiden Davis Cup Finals -lopputurnaukseen alkuvuonna 2023.

Perjantaina ottelut alkavat klo 18.00 ja lauantaina klo 14.00.

LIPUNMYYNTI
TAPAHTUMAN INFOSIVU

Maat eivät ole kohdanneet toisiaan aiemmin

Suomi ja Uusi-Seelanti eivät ole kohdanneet toisiaan kertaakaan Davis Cupissa. Ennakkoasetelmia ei siis siltä osin ole saatavilla.

Numeroita katsoessa suosikin viitta asetetaan Suomen ylle. Suomi on maailmanlistalla sijalla 28 ja Uusi-Seelanti 40. Suomi on myös ollut viimeisimmät vuodet kovemmassa vireessä. 2018 vuodesta alkaen näyttää Suomen voitto/tappio -tilasto 5/2 ja Uuden-Seelannin vastaava on 3/3.

Toisaalta maaotteluissa on erityistä latausta ja niin lähi- kuin pitkäkestoisemmallakin historialla on painoarvonsa. Uusi-Seelanti tulee Espooseen voittavana joukkueena, kun se kukisti maaliskuussa Uruguayn 3-1. Suomi puolestaan hävisi niukasti Belgialle 2-3 kotikentällään, mutta sitä ennen oli kaksi voitokasta ottelua Intiaa ja Meksikoa vastaan.

Maiden parhaimpien suoritusten mittarilla ovat vierailijat edellä. Uusi-Seelanti ylsi peräti Davis Cupin välieriin saakka 1982. Suomi on puolestaan neljästi ollut karsimassa pääsystä korkeimmalla MM-tasolle häviten 2022 (2-3 vs. Belgia), 2002 (1-4 vs. Hollanti), 1999 (2-3 vs. Italia) ja 1990 (0-5 vs. Ruotsi).

Ruusuvuori johdattaa Suomen uudistunutta Uutta-Seelantia vastaan

Pelaajien maailmanlistasijoituksia katsoessa on kaksinpeleissä etu Suomella ja nelinpelissä tilanne on hieman kallellaan Uuden-Seelannin suuntaan.

Viimeisimmissä otteluissa ovat Emil Ruusuvuori (ATP-51) ja Otto Virtanen (ATP-252) kantaneet kaksinpelivastuun. Ruusuvuori voitti edellisessä Belgia-ottelussa Zizou Bergsin ja hävisi David Goffinille; Virtanen haastoi Goffinin kolmeen erään, mutta hävisi lopulta molemmille belgialaispelaajille. Tätä aikaisemmassa maaottelussa Intiaa vastaan takasivat Ruusuvuori ja Virtanen kaksinpelivoitoillaan maaotteluvoiton.

Uuden-Seelannin viime maaliskuun voitokkaan ottelun pääarkkitehti oli Rubin Statham, joka ei nyt ole mukana joukkueessa. Kaksinpelivastuu on asettumassa Ajeet Rain, Isaac Becroftin ja Kiranpal Pannun harteille. Heistä vain Rai (ATP-679) on pelannut virallisen maaottelun; hänen saldonsa on yksi voitto ja kolme tappiota. Oletettavasti siis Pannu (ATP-744) ja/tai Becroft (ATP-1016) tulee tekemään debyyttinsä.

Michael Venus

Nelinpelissä molemmilla on asettaa kentälle maailman ehdoton eliittipelaaja: Harri Heliövaara (ATP-17) ja Michael Venus (ATP-7). Uuden-Seelannin osalta Venuksen parina on erittäin suurella todennäköisyydellä Artem Sitak (nelinpelin ATP-112). Heliövaaran rinnalla on nähty aiemmissa otteluissa Ruusuvuori ja nyt valmennuksen tukena oleva Henri Kontinen. Kapteeni Jarkko Niemisellä on useita hyviä mahdollisuuksia asettaa Heliövaaran rinnalle, sillä kovien kaksinpelaajien lisäksi ovat nelinpelissä menestystä niittäneet tänä vuonna ITF- ja Challenger-tasolla Patrik Niklas-Salminen (nelinpelin ATP-195) ja Eero Vasa (nelinpelin ATP-408).

Nelinpeli on maaottelun ratkaisupäivän avausottelu ja usein erittäin merkityksellinen koko ottelun suunnalle. Uusi-Seelanti on voittanut viisi viimeistä nelinpeliään; Suomi on voittanut kolme viimeistään ja voitto/tappio-tilasto on komea 8/1 vuodesta 2017 alkaen. Eli luvassa on varmasti tasokas kahden kovan nelinpelimaan koitos.

– Ei varmasti lähtökohtaisesti yllätä, että Emil on meidän kaksinpelin ja Harri nelinpelin ykköstykkimme. He ovat maailman ehdotonta eliittiä. Tuleva ottelu on mielenkiintoinen. Vastustajan nelinpelaajat ovat tuttuja ja paperilla se on heidän syömähampaansa. Kaksinpelissä heillä on nuoria ja hieman kokemattomimpia pelaajia. Kuitenkaan etukäteen ei ketään voiteta nimellä tai rankingilla. Lähdemme otteluun nöyrästi, mutta toki itseluottamuksemme on kova ja usko joukkueeseen vahva, kommentoi kapteeni Nieminen.

Suomen joukkueen iskukykyä alleviivaa kaikkien pelaajien tänä vuonna saavuttama uran paras maailmanlistasijoitus. Kaksinpelissä Ruusuvuori on ponnistanut lukemaan 42 ja Virtanen 245. Nelinpelissä puolestaan Heliövaara nousi juuri lukemaan 17 ja häntä säestävät Niklas-Salminen sijoituksella 191 ja Vasa 408.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Suomen Tennisliitto (@tennisfin) jakama julkaisu

Jaa:

Seuraava uutinen: OmaKamu ja Tennisliitto… →