Tuomaritoiminta: Niko Nylund aistimassa kansainvälistä tuomarointia

19.3.2019  |  14:26  |  Artikkeli

Kansainvälinen Tennisliitto ITF (International Tennis Federation) järjesti helmi-maaliskuun taitteessa 23.2.-2.3. European Youth Officiating -ohjelman. Suomesta kutsun koulutukseen sai kauden parhaana TEHO Sport Tennisliiga -tuomarinakin palkittu Niko Nylund.

ITF kutsuu koulutukseen nuoria, seuraavan sukupolven tuomareita. Koulutus järjestettiin arvostetun alle 14-vuotiaiden 1. kategorian Tennis Europe -kilpailun, Kungens Kanna & Drotningens Pris, yhteydessä. Ideana oli tarjota lupaaville tuomareille ohjeita niin teorian kuin käytännönkin tasolla.

– Odotin reissua mielenkiinnolla: tuomaritehtäviä (otteluita), vinkkejä huipputuomareilta oman tuomaroinnin kehittämiseen sekä kivaa yhdessäoloa ja uusia kavereita, kertoi Nylund ennakko-odotuksistaan.

Tuomarikoulutettavat valmiina Kungliga Tennishallenin pääkentällä

Ensimmäinen koulutuspäivä vietettiin teorian parissa yhdessä koulutukseen valittujen ja ITF:n tuomarien kesken. Seuraavina päivinä pääpaino sijoittui harjoittelemiseen, eli päätuomarina toimimiseen. Myös linjatuomarointia oli päiväohjelmassa koulutuksen viimeisinä päivinä.

– Arvokkaimmat opit liittyivät tuomarointitekniikkaan, kommunikointiin ja äänen käyttöön. Opit tulivat ammattituomareilta (kaikki olivat Silver Badge Chair Umpireja) ja he toimivat täysipäiväisinä tuomareina ITF:lle, kertoi Nylund.

Nylund suorittamassa arvontaa ennen ottelun alkua

Nylund on erittäin tuttu näky kotimaan kentillä ja kuten alussa kerrottiin on hänet myös palkittu toiminnastaan – hänet on valittu pelaajien keskuudessa neljänä peräkkäisenä kautena Tennisliigan parhaimmaksi tuomariksi ja vuoden 2018 kansalliseksi tuomariksi.

– Olisi hieno päästä tekemään tulevaisuudessa tuomaritehtäviä täysipäiväisesti, nähdä huippupelaajia läheltä ja reissata maailmalla.

Kuinka mukaan tuomaritoimintaan?

Tennisliitto järjestää tuomarikoulutuksia 2-4 kertaa vuodessa. Suomessa tuomarointia tarvitaan erityisesti Tennisliigassa, SM-kilpailuissa ja kohta alkavalla TEHO Sport Finnish Tourilla. Toki tuomareita kannustetaan käytettäväksi myös muissa kilpailuissa.

– Tuomaroinnissa on mielestäni siisteintä se, kun pääsee näkemään huipputennistä niin läheltä ja tekemään monia nopeita sekä vaikeita päätöksiä joka ottelussa. Lisäksi pääsee tuomaroimaan maailman parhaita pelaajia täyden katsomon edessä ja saattaa vielä saada pelaajilta sekä muilta henkilöiltä kehuja ja kiitosta hyvästä työskentelystä. Olen aina viihtynyt tenniksen parissa, niin kentällä pelaajana kuin nykyään tuomarinakin. Tennis on mielenkiintoista ja toivon, että se tulee pysymään elämässäni vielä kauan, päätti Nylund.

Mikäli olet kiinnostunut tuomaroinnista ja tulevista koulutuksista, voit olla yhteydessä kilpailupäällikkö Raisa Törnroos-Heinoseen, raisa.tornroos(at)tennis.fi.

Jaa:

Seuraava uutinen: Naisten Fed Cup… →