Tuomarikoulutuksia tulossa 8.5. ja 12.5. – Erkki Viitasaari kannustaa mukaan

26.4.2023  |  20:59  |  Ennakot

Tuomaritoiminta on kiinteä ja tärkeä osa tennistä. Viimeisten vuosien aikana on liitto- ja seuravetoisesti koulutettu uusia toimijoita sekä luotu kehittyvien tuomareiden ryhmä innostamaan ja auttamaan henkilöitä tuomaripolulle.

8.5. klo 15.30-17.30 on luvassa tuomarikoulutus; kyseessä on veloitukseton etäkoulutus. Ilmoittaudu mukaan 28.4. mennessä sähköpostitse toimisto@tennis.fi (nimi, seura ja sähköpostiosoite).

 

12.5. klo 15.00-17.00 on luvassa englanninkielinen tuomarikoulutus; kyseessä on veloitukseton etäkoulutus. Ilmoittaudu mukaan 8.5. mennessä sähköpostitse toimisto@tennis.fi (nimi, seura ja sähköpostiosoite).

Erkki Viitasaari lukeutuu Suomen aktiivisimpiin tuomareihin ja hän vetää kehittyvien tuomareiden ryhmää. Viitasaari valittiin myös viime TEHO Sport Tennisliiga -kauden parhaaksi tuomariksi pelaajien äänestämänä.

Istuimme Viitasaaren kanssa alas ja kysyimme häneltä kolme kysymystä.

Miten kuvailisit tuomaritoimintaa Suomessa tällä hetkellä? Mikä on hyvää ja missä on haastetta?

Koen, että tuomaritoiminta on tällä hetkellä paremmassa tilanteessa kuin vielä muutama vuosi sitten. Meillä on muutamia uudempia innokkaita ja aktiivisia tuomareita, jotka näkevät palloja hyvin ja jaksavat kerätä kokemusta aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.

Itselleni eräs tärkeä tuomarin ominaisuus on riittävä äänenkäyttö. Yleisön täytyy kuulla paljonko peli on ja pelaajien on kuultava tuomiot selkeästi. Tässä uudet tuomarit ovat erityisesti onnistuneet.

Kehittyvien tuomareiden ryhmä luotiin tarjoamaan polkua ja innostamaan; miten koet tämän edenneen ja onnistuneen?

Kehittyvien tuomareiden ryhmän toiminta on lähtenyt pirteästi käyntiin ja ryhmän ensimmäisestä vuosikerrasta olemme saaneet jo kaksi erittäin tasokasta ja aktiivista tuomaria, Markku Lönnbergin ja Luukas Ristolan. Muitakin jäseniä on pysynyt toiminnassa mukana ja olemme onnistuneet rekrytoimaan ryhmään lupaavia tuomareita, joilla vielä kokemusta on melko vähän. Ryhmä on aina auki uusille jäsenille ja toivonkin, että kesällä saamme uusia jäseniä.

Millaisia henkilöitä näkisit mielellään pyrkivän tuomaripolulle?

Oma kokemukseni on, että helpointa tuomarointi on melko korkealla tasolla pelaaville junioreille.

A-luokkien pelaajat suoriutuvat lähes poikkeuksetta tuomaritehtävistä hyvin ja myös B-luokkalaisilla on yleensä hyvä tatsi työhön. Se ei ole ainoa polku huipputuomariksi, mutta helpottaa urakkaa, kun on vuosia passiivisesti harjoitellut tuomitsemista omissa kovatempoisissa otteluissa.

Toivoisin, että kaikki aktiivisesti kilpailevat juniorit ainakin harkitsisivat uraa tuomarina, kun oma kisaaminen vähenee tai loppuu. Tuomarointi tarjoaa mahdollisuuden olla mukana keskeisellä paikalla huippuotteluissa sekä haastaa itseään eri tavalla kuin omissa peleissä. Mikäli tuomaroinnista innostuu toden teolla, on urapolku auki aina Grand Slam -kisoihin asti.

Tuomaroinnin myötä aukeaa myös mahdollisuus matkustaa ympäri Eurooppaa ja kehittyessä myös ympäri maailmaa, mikä on ehdottomasti yksi suurimpia houkutuksia uralle. Itse työskentelen tällä hetkellä päätoimisesti valmentajana ja reissaan sitä kautta melko paljon, mutta olen silti ehtinyt viimeisen puolen vuoden aikana käydä kahdesti Tanskassa tuomaroimassa heidän liigaa.

Jaa:

Seuraava uutinen: Liisa Tuomaala aloittaa… →