Tulevat huippuvalmentajat aloittivat koulutuksensa Tukholmassa

19.10.2015  |  09:23

 

Tennisliiton Huippuvalmentajakoulutus starttasi ensimmäisellä lähijaksolla Tukholmassa. Sunnuntaina valmentajat kuulivat Jarkko Niemisen Tennisakatemian Federico Riccin ajatuksia intohimon tärkeydestä niin pelaajilla kuin velmantajillakin. Jarkko Nieminen kertoi, millaisena näkee roolinsa suomalaisen tenniksen tulevaisuudesta ja kertasi uransa tärkeitä vaiheita sekä henkilöitä.

 

Tänään maanantaina kouluttajina toimivat Johan Sjögren ja Fredrik Johansson Ruotsin tennisliitosta sekä pitkään valmentanut Sami Seppänen. Lähijakso päättyy huomenna tiistaina.

Huippuvalmentajakoulutus on Tennisliiton järjestämä jatkokoulutusohjelma, jolla pyritään kehittämään suomalaisten huippu- ja kilpavalmentajien osaamista sekä lisäämään kaikkien kilpa- ja huipputenniksessä mukana olevien toimijoiden välistä yhteistyötä. Osa koulutuksesta toteutetaan yhdessä Suomen ammattigolfpelaajien järjestön PGA:n ja Mikko Ilosen sekä hänen valmentajansa Timo Rauhalan kanssa. 

Lähtökohtana koulutuksessa on huipputenniksen ja –urheilun vaatimuksiin tutustuminen kokonaisvaltaisesti tenniksen ja muiden lajien huippu-urheilijoiden sekä –valmentajien kautta. Tätä kautta saatua ymmärrystä ja tietoa pyritään jatkosoveltamaan suomalaiseen valmennukseen, erityisesti 12-18 –vuotiaiden ikäryhmissä. 

 

Koulutuksen lähtöajatuksena ovat Jarkko Niemisen ja Mikko Ilosen hienot ammattilaisurat omissa lajeissaan.  Koulutuksessa pureudutaan tarkasti heidän tekemisiinsä ja tekemättä jättämisiinsä, menestyksiin sekä tappioihin ja varsinkin henkiseen asennoitumiseen huippu-urheilua kohtaan. Tähän ajankohtaiseen, suoraan huipulta tuotuun näkemykseen on koulutuksen aikana tarkoitus peilata toimintaa yleensä Suomessa, jokaisen valmentajan omaa tekemistä ja valmennusfilosofiaa. 

Toisaalta koulutuksen aikana opiskellaan koti- ja ulkomaisten huippuvalmentajien sekä eri osa-alueiden erityisosaajien johdolla. Tätä kautta on tarkoitus muodostaa kokonaiskuva siitä, mitä huippu-urheilun ja –tenniksen vaatimukset tarkoittavat konkreettisesti valmennuksen, päivittäisen tekemisen ja lajin eri osa-alueiden kannalta. Ja miten ne määrittävät valmennusta ja valmentajan työtä sekä valmentajana kehittymistä. Osa koulutuksesta tapahtuu aidossa huipputennisympäristössä, missä hyödynnetään paikalla olevien pelaajien ja valmentajien osaamista ja näkemyksiä. 

Tärkeä osa koulutusta on valmentajaryhmän yhteistoiminta ja käytännön harjoitustilanteet. Koulutuksen aikana tullaan varmasti haastamaan jokaisen koulutettavan ajatuksia, näkemyksiä ja osaamista keskusteluiden, ryhmätöiden ja käytännön harjoitusten kautta.  

Pekka Kainulainen on koulutuksen vastuuhenkilö, joka vastaa koulutuksen organisoinnista ja tarkemmasta suunnittelusta sekä kirjallisen tuotoksen kasaamisesta koulutuksen lopuksi. Saku Siivonen ja Timo Rauhala toimivat Pekan apuna suunnittelussa ja laji- ja valmennusasioissa sekä koulutusjaksojen toteutuksessa.  

Koulutuksen jatkuvina teemoina ovat:

  • Huippu-urheilun ja -tenniksen vaatimukset erityisesti 12-18–vuotiaiden valmennuksessa
  • Yksilön valmentaminen
  • Suomalainen huipputennismalli

Lähijaksojen painotuksia ja erityisteemoja ovat:

  • Ammattilaisuus ja huipputenniksen vaatimukset, yksilön valmentaminen osana ryhmää, työkaluja käytännön valmennustyöhön
  • Kilpaileminen, toimintaympäristö, tuulahduksia huipulta
  • Yksilövalmennus, huipputenniksen fyysiset vaatimukset, taidon oppiminen  
  • Huipputenniksen vaatimukset 12-, 15- ja 18-vuotiaiden harjoittelussa
  • Huippu-urheiluun tähtäävä toiminta Suomessa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa:

Seuraava uutinen: Norpe Tennisliiga: OVS:n… →