Tennisliiton suositukset pelaamiseen

31.1.2022  |  17:00  |  Artikkeli, Seurat

Julkaistu 6.5.2020 / päivitetty 31.1.2022

Toivomme ja odotamme tennisyhteisöltä vastuullisuutta yhteisen hyvinvoinnin turvaamisessa. Suosittelemme seuraamaan ja noudattamaan valtioneuvoston ja alueellisten viranomaisten sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksia. Seuraamme epidemian kehitystä ja päivitämme suosituksiamme viranomaisohjeiden muuttuessa.

KILPAILUT & SARJATENNIS

Aluehallintovirastot ovat tehneet kevennyksiä koronarajoituksiin ja purkaneet muun muassa liikuntatilojen sulkupäätöksiä ja rajaamista niiden käyttöä vain yksityiseen- ja perhepiirin käyttöön. Tennisliiton hallitus on päättänyt juuri kokouksessaan, että kilpailutoiminta avataan terveysturvallisuus huomioiden niillä alueilla missä kenttien käyttöä ei ole rajattu vain yksityiseen- ja perhepiirin käyttöön. Näillä alueilla on mahdollista järjestää junioreiden ja aikuisten kilpailuja sekä pelata sarjatennistä.
Kilpailunjärjestäjä on vastuussa, että kilpailussa noudatetaan aluehallintoviranomaisten ohjeita ja määräyksiä.

Huomioittehan, että aluehallintoviranomaiset ovat tehneet keskenään erilaisia linjauksia yleisömääriin liittyen. Kilpailunjärjestäjä voi päättää järjestääkö kilpailun ilman yleisöä vai alueellisten yleisörajoitusten mukaisesti. Mikäli yleisön ottaminen edellyttää kaikille istumapaikkoja, tulee ne löytyä ja yleisö näille ohjata. Tällöin ei ole sallittua seurata kilpailutapahtumia seisomakatsomoista. Yleisöä koskeva toimintatapa tulee kirjata kilpailukutsuun.

Kaikissa kilpailuissa suosittelemme noudattamaan koronaprotokollaa.

KORONAPROTOKOLLA

Kilpailunjärjestäjän tulee huolehtia, että:
– Kilpailu pelataan ilman yleisöä (esim. vanhemmat, valmentajat ja taustajoukot eivät voi tulla hallille)
– Pelaajat käyttävät maskeja muuten kuin kentällä ollessa.
– Kilpailuun laaditaan mahdollisimman väljä aikataulu.
– Pelaajia ohjataan tulemaan otteluun aikaisintaan 30 min ennen sen alkamista ja poistumaan heti sen jälkeen.
– Pelaajia ohjeistetaan noudattamaan turvaetäisyyksiä.
– Pelipaikalla on saatavilla käsidesiä.
– Pelaaja ei voi tulla pelipaikalle jos hän on oireinen, tietää altistuneensa koronavirukselle tai on karanteenissa)

Kilpailunjärjestäjän tulee lisätä nämä ohjeet kisakutsuun, ja lähettää ne pelaajille ennen kilpailua sähköpostilla. Lisäksi suosittelemme noudattamaan alla olevia ohjeita kilpailunjohtajille sekä kilpailuihin osallistujille.

Kilpailujärjestäjä ja seura / sarjatenniskapteeni on vastuussa valtakunnallisten ja alueellisten päätösten noudattamisesta.

Ole tarvittaessa yhteydessä toimisto(at)tennis.fi.

HARRASTUS- JA VALMENNUSTOIMINTA

Seurojen harrastus- ja valmennustoiminnan osalta noudatetaan valtioneuvoston ja alueellisten viranomaisten päätöksiä. Lisätiedot Valtioneuvosto, AVI ja Olympiakomitea.

Tennisliiton valmennuskeskuksen päivittäinen valmennus- ja tehoryhmätoiminta on käynnissä viranomaispäätökset ja terveysturvallisuus huomioiden.

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ
VALTIONEUVOSTO
ALUEHALLINTOVIRASTO
OLYMPIAKOMITEA

TOIMINNAN OLLESSA KÄYNNISSÄ SUOSITTELEMME:

 • Mikäli henkilöllä on flunssan oireita: pelaaminen, valmentaminen ja oleskelu pelipaikalla on kielletty. Tarvittaessa pelaajan tulee hakea lääkäriltä lupa urheilemista varten ennen tenniksen aloittamista.
 • Kasvomaskien käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävissä tiloissa. Valmentajille suositellaan kasvomaskien käyttöä.
 • Kenttien/hallien ylläpitäjän tulee varmistaa, että pelaajat ovat tietoisia poikkeustilanteesta johtuvista erikoisjärjestelyistä ja ohjeistusten tulee olla näkyvillä paikoilla.
 • Pyri välttämään läheisiä kontakteja ja pidättäydytään tenniksen normeihin kuuluvista kättelyistä.
 • Sijoita omat pelivarusteesi erilleen toisten varusteista. Esimerkiksi kun menet kentälle, sijoitu ja vie tavarasi toiselle puolelle kenttää kuin siellä olevalla ryhmällä. Eri harjoitusryhmien väliin suositellaan vähintään 5 minuutin siirtymäaikaa, jotta pelaajien välillä vältyttäisiin lähikontakteilta.
 • Suosittelemme toimimaan pienryhmissä (valmentaja + 1-4 pelaajaa) turvaetäisyyksien mahdollistamiseksi ja lähikontaktien välttämiseksi.
 • Suositellaan välttämään turhaa oleskelua pelipaikalla
 • Huolehdi käsien pesusta ennen ja jälkeen pelitunnin. Seurat ja hallit huolehtivat käsidesin riittävyydestä pelipaikoilla.
 • Seurojen on hyvä ylläpitää nimilistaa harjoituksiin osallistuvista mahdollisen altistustilanteen selvittämiseksi
 • Mikäli mahdollista, järjestä pelaajille mahdollisuus maksaa pelimaksu ilman henkilöiden välistä kosketusta. Etämaksu, ennakkomaksu, mobiilimaksaminen ja muut vastaavat uudet tavat toimia ovat nyt hyvä ottaa käyttöön.
 • Seuraa ja noudata THL:n matkustuskaranteenejä
 • Mikäli epäilet koronatartuntaa, toimi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaan: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruksesta

KILPAILUNJOHTAJILLE JA TURNAUKSIIN OSALLISTUJILLE

 • Tennisliiton alaisessa kilpailutoiminnassa tulee noudattaa valtioneuvoston, aluehallintoviraston (AVI) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL)
 • Kilpailujärjestäjä ja pelaajat ovat vastuussa, että voimassa olevia ohjeistuksia noudatetaan turnauksessa.
 • Mikäli henkilöllä on flunssan oireita tai on muuten sairas, kilpailuun osallistuminen ja oleskelu pelipaikalla on kielletty. 
 • Kilpailujärjestäjän tulee varmistaa, että pelaajat ovat tietoisia poikkeustilanteesta johtuvista erityisjärjestelyistä ja ohjeistusten tulee olla näkyvillä paikoilla. 
 • Järjestäjä valvoo, että tapahtumapaikalla noudatetaan etäisyys- ja hygieniasääntöjä (ohjeistus käsi- ja yskimishygieniasta sekä käsidesin saatavuus). Pyritään välttämään lähikontakteja (vähintään 2 metrin etäisyys) ja ihmisjoukkojen syntymistä.
 • Kilpailupaikalle ei voi tulla henkilö, joka on määrätty karanteeniin tai kuuluu omaehtoisen karanteenin piiriin (huomioi matkustusmääräykset).  
 • Vältetään tarpeetonta yhteisten pukuhuoneiden käyttöä.
 • Tarpeetonta oleskelua pelipaikalla ei suositella – pelaajia ohjeistetaan saapumaan pelipaikalle oman otteluaikansa mukaan ja poistumaan ottelun päätyttyä. Tarvittaessa kisa-aluetta tulee rajata ja ihmisten kulkua ohjata.
 • Kilpailujohtaja kiinnittää huomiota aikataulutukseen ylimääräisten kohtaamisen välttämiseksi.
 • Osallistumismaksut suositellaan kerättäväksi TennisÄssän kautta tai paikan päällä välttäen käteisen käyttöä (esim. MobilePay).
 • Kilpailupaikalla ja ottelutapahtuman yhteydessä ei kätellä toistaiseksi. Ottelun päätyttyä pelaajat kohtaavat verkolla vähintään 2 metrin etäisyys huomioiden ja kiittävät toisiaan ottelusta.
 • Toiminta mahdollisessa tartuntatapauksessa: mikäli turnaukseen osallistuvalla henkilöllä todetaan koronavirukseen sopivia oireita, ohjataan hänet erilliseen tilaan, josta mahdollistetaan alueelta poistuminen. Tartuntaepäilyn oireiden arviointi voidaan tehdä THL:nOmaolo-palvelussa tai soittamalla paikalliseen terveydenhuoltoon. Tarvittaessa henkilö ohjataan koronavirustestiin. Mikäli tartunta todetaan, niin altistuneet jäljitetään ja asetetaan karanteeniin. Kisajärjestäjä on näissä tilanteissa yhteydessä paikalliseen tartuntatauti-yksikköön (paikkakunnan koronapuhelin) toimintaohjeiden saamiseksi. Kilpailunjärjestäjää pyydetään ilmoittamaan Tennisliiton todetut koronavirustapaukset mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Jaa:

Seuraava uutinen: Seitsemän seuraa ovat… →