Tenniskin voi olla pihapeli – ”Koko tenniksen suosion kasvussa on paljon kyse siitä, miten hyvin lajia pystytään viemään muuallekin kuin perinteisiin tennishalleihin”

20.10.2020  |  07:32  |  Artikkeli

Lambi Street Tennis Tour tuo tennistä tutuiksi kouluissa ja päiväkodeissa

Greipin kokoinen pehmeä pallo lentää verkon puolelta toiselle tiiviiseen tahtiin.

Taivallahden peruskoulussa on käynnissä välitunnin mittaiset street tennis -ottelut. Koulun pihalle on maalattu muutama street tennis -kenttä, joilla riittää pelaajia melkein säästä riippumatta.

-Taivallahden peruskoulu on täydellinen esimerkki onnistuneesta seura-kouluyhteistyöstä, joka on ollut myös yksi vuodesta 2012 asti pyörineen Street Tennis -kiertueen tavoitteista, kertoo Tennisliiton seurapalvelupäällikkö Henrik Zilliacus.

-Street tennistä pelataan liikuntatunneilla, mutta myös välitunneilla. Mikä parasta, tennismailaan ovat tarttuneet nekin, jotka eivät harrasta tennistä seuroissa, hän lisää.

Tenniksestäkin on pihapeliksi

Jalkapallo on pihapeli: palloa potkitaan koulujen pihoilla ympäri Suomea. Koripalloakin kaikki ovat kokeilleet – kuten myös jääkiekkoa ja kenties salibandyäkin.

Tennis sen sijaan mielletään vain isolla, normaalikokoisella kentällä pelattavaksi liikuntamuodoksi. Osittain sille on syynsä, sillä koulujen pihoilla ei ole tavallisesti verkkoja ja rajoja.

Street tennis madaltaa tenniksen aloituskynnystä ja kannustaa ylipäänsä liikkumaan.

-Ensimmäisenä haluamme olla aktivoimassa nuoria liikkumaan läpi vuoden. Mutta toisena tavoitteena on tehdä tennistä tutuksi koulujen oppilaille ja opettajille sekä saada tennisseuroihin uusia harrastajia. Street tennis on hauska ja helppo keino tutustua lajiin. Tätä kautta annetaan mahdollisuus monelle lapselle, jotka eivät välttämättä muuten kokeilisi tennistä, Zilliacus kertoo.

Street tenniksessä kenttä on pieni, noin sulkapallonkentän kokoinen. Minitennisverkko on siirrettävä, helppo pystyttää ja purkaa. Mailoina toimivat tavalliset tennismailat, mutta palloina käytetään pehmeää ja helpommin kontrolloitavaa soft-palloa tai huopapintaista palloa.

Street tennis -pelit saa käyntiin helposti melkein missä tahansa. Onnistumisiakin tulee heti ensi yrittämällä, sillä pallo elää pelissä jo vasta-alkajienkin kohdalla.

-Kun ajatellaan harrastamisen tulevaisuutta, niin lähiliikunnan merkitys korostuu. Yhä enemmän liikutaan lähellä koulua ja kotia.

Siinä mielessä street tenniksellä on paljon potentiaalia. Isommassa kuvassa koko tenniksen kasvussa on paljon kyse siitä, miten hyvin lajia pystytään viemään muuallekin kuin perinteisiin tennishalleihin. Talvisin tennishallien käyttöaste on niin korkea, että vapaita vuoroja voi olla hankala saada, vaikka intoa tenniksen pelaamiseen olisikin.

Pihapeleistä hyötyä kilpakentilläkin

-Meiltä löytyi kotoa mailoja ja palloja, joten ikkunoita ja ovia vastaan tuli lyötyä todella paljon.

Noin muisteli Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja ja Lambi Street Tennis Tourin lähettiläs Jarkko Nieminen omaa lapsuuttaan Tennisliitolle kesällä 2020.

Niemiselle tennis oli lapsuusvuosina paljon muutakin kuin harjoituksia valmentajan silmien alla. Erimuotoisilla palloilla pelattiin ja leikittiin missä tahansa vain tilaa oli. Seinään palloa lyötiin paljon.

Kuluvalle vuosituhannelle tultaessa tennis – ja myös muut lajit – ovat muuttuneet. Lasten ja nuorten pihapelit ovat vähentyneet, mutta harjoitusmäärät lisääntyneet. Omaehtoinen ja vapaamuotoinen pelailu on harvinaisempaa.

Zilliacuksen mukaan street tenniksen tuomat opit voivatkin olla suureksi hyödyksi myös tavoitteellisesti pelaaville nuorille.

-Street tennis antaa paljon myös kokeneemmille pelureille. Pallon- ja mailanhallinta kehittyy, vaaditaan erilaista päätöksentekokykyä ja nopeita reaktioita.

-Taivallahden peruskoulussa on paljon esimerkiksi HVS:n junioreita, jotka pelaavat välituntisin street tennistä. Siinä tulee viikoin aikana paitsi muutama tunti lisää aktiivisuutta, mutta myös pari tuntia lisää tennistä pihapelityylillä.

HVS:ssä on tällä viikolla TET-harjoittelijoita Taivallahden peruskoulusta. He pääsevät tutustumaan tennisvalmentajan…

Julkaissut HVS-Tennis ry Maanantaina 5. lokakuuta 2020

 

Syksyn Lambi Street Tennis -kiertue toteutetaan erityisjärjestelyin etäkiertueena 14.9.–30.11.2020. Kiertue vierailee noin 60–70 koulussa ja päiväkodissa ympäri Suomea syksyn aikana. Street Tennis -tapahtumissa lapset pääsevät kokeilemaan tennistä lapsille sopivilla kentillä ja välineillä. Tapahtumat järjestetään yhteistyössä paikallisten tennisseurojen kanssa.

Teksti: Timo Riihentupa

Jaa:

Seuraava uutinen: TEHO Sport Tennisliigan… →